Irigylésre méltó gondokkal küzd az ausztrál kormány: hogyan ossza szét a hatalmas költségvetési többletet, és miként fékezze meg a 3,6 százalékos inflációt.

HVG
Fergeteges sikerrel játszotta az utóbbi hetekben a melbourne-i Comedy Színház a Keating! című musicalt. Pedig az 1990-es évek első felének munkáspárti kormányfőjét, Paul Keatinget romantikus színben megidéző, az őt a hatalomból kiütő konzervatív John Howardot viszont gyilkos iróniával ábrázoló politikai szatírát már temették a kritikusok. Tavaly novemberben ugyanis 12 év után ismét a Munkáspárt került hatalomra, márpedig - vélekedtek - a kormánypárti humor aligha életképes. Tévedtek. A bennszülöttekkel, az aboriginekkel való megbékélést 1992-ben elindító miniszterelnök ténykedését felelevenítő darab idén februárban éppen aznap került újra műsorra, amikor Kevin Rudd jelenlegi kormányfő nyilvánosan bocsánatot kért az őslakosoktól az ellenük a 20. században elkövetett bűnökért, elsősorban az erőszakos asszimilációs kísérletekért. A megkövetés az egekbe röpítette az új hangsúlyt kapott darab és Rudd népszerűségét is.

Egy aborigin közösség vezetője nyitotta meg március elején Canberrában az idei gazdasági kilátásokat számba vevő konferenciát is, ősei földjén köszöntve a résztvevőket, s csak utána kapott szót a kormányzása első száz napját maga mögött tudó miniszterelnök. A kormányfő a mézeshetekben a bocsánatkérésen kívül a többi szimbolikus választási ígéretét is teljesítette, aláírta például a klímaváltozás megállítására hivatott kiotói egyezményt. Kabinetje első törvénytervezeteként pedig beterjesztette a hajléktalanság felszámolását célzó javaslatot, jóllehet az otthontalanok jelenléte alig érzékelhető a leginkább gigantikus nyitott szabadidőközpontokra emlékeztető, sporteseményekre igyekvő vagy éppen valamilyen sportot űző emberekkel teli, multikulturális hangulatot árasztó ausztrál nagyvárosokban.

A Rudd-kormány hozzálátott az elődje által életbe léptetett munkajogi szabályozás - pontosabban szabályozatlanság - visszavonásához is. A Munkáspárt mindvégig ellenezte, hogy a munkafeltételeket - beleértve a munkaidőt, a legkisebb bért vagy az elbocsátás körülményeit - a munkaadó és a munkavállaló közti egyéni alku tárgyává tették. Noha az ellenzék igencsak felháborodott - először fordul elő Ausztráliában, hogy visszafordítanak egy versenyképességet javító reformot -, máris jelezte: nem torpedózza meg az intézkedést.

Az adócsökkentési kampányígéret teljesítését viszont a szakértők vérmérséklettől függően felelőtlennek vagy egyenesen eszetlennek minősítik, mert úgy vélik, újabb lökést adhat a már így is elszabadult inflációnak. Pedig magyar szemmel nemcsak az ausztrál gazdaság eredményei, hanem a gondjai is irigylésre méltóak. A hazai össztermék (GDP) például 17 éve folyamatosan nő - az utóbbi években elsősorban a nyersanyagpiaci boomnak köszönhetően -, méghozzá olyannyira, hogy a 22 millió lakosú ország költségvetési többlete rendre többszöröse a büdzsébe beállított értéknek, amiből jócskán jut különféle szociális intézkedésekre. A munkanélküliség három évtizede nem tapasztalt mélypontra ért, a közgazdászok már a gazdasági nonszensznek számító teljes foglalkoztatottságot emlegetik. A mumus - a politikusok megfogalmazásában: a gazdaság, az üzleti szféra és a dolgozó nép ellensége - az infláció, amit az idén 3,6 százalékosra jósolnak. A pénzromlásra hivatkozva a jegybank az utóbbi három évben hétszer - tavaly nyár óta négyszer - emelte meg az irányadó kamatlábat, legutóbb a hó elején, 7,25 százalékra.

A kamatnövekedés nyomán a lakosság egyre nehezebben törleszti a jelzáloghitelek megugrott részleteit. Egy 400 ezer dolláros átlaghitel adósának ma havonta 325 dollárral kell többet fizetnie, mint tavaly augusztusban. A lakással kapcsolatos kiadások elszabadulása egy kormányzati tanulmány szerint 1,1 millió alacsony, illetve közepes jövedelmű háztartást hozott nehéz helyzetbe, amelyek bevételeik több mint harmadát költik törlesztésre vagy bérleti díjra. Ezt enyhítendő, a kormány új programot hirdetett: tíz éven át évi 6 ezer dolláros adókedvezményben részesül az ingatlant a piaci árnál 20 százalékkal olcsóbban bérbe adó lakásépítő. Így egy három hálószobás átlaglakás heti bére 350 dollárról 280-ra csökkenhetne. A vitatott hatású intézkedés hallatán máris vicc született: ha bérbe adod a tévédobozt, az adókedvezményből éppen kijön a plazmatévé ára. Mindenesetre a hitelek drágulásával még lépést tart az ingatlanárak emelkedése - tavaly például Melbourne-ben negyedével mentek fel a lakásárak -, de sokan aggódnak, hogy kipukkan az ingatlanbuborék, és felüti fejét az amerikaihoz hasonló jelzálogpiaci válság.

A keménykezű gazdaságpolitika feladásától rettegőket Rudd a minap megnyugtatta, elődje 1 százalékával szemben a GDP másfél százalékára, legalább 18 milliárd dollárra tervezi a költségvetési többletet a 2008-2009-es pénzügyi év büdzséjében. Nem teszi várólistára a következő három évre beígért 33 milliárd dolláros adócsökkentést sem - ám ezzel több szemrehányást zúdított magára, mint ha megszegte volna a szavát. Kalkulációk szerint a legtehetősebb 20 százalék teszi majd zsebre az adómegtakarítás 42 százalékát, míg a társadalom rosszabbul kereső felének csak a nyereség 25 százaléka jut. A szerényebb jövedelműeknek kedvezőbb, differenciált adócsökkentés valamivel lelkesebb fogadtatásra találna - jegyezték meg a HVG-nek Canberrában, nevetve utalva arra, hogy a kampányban az ilyen ötletért Robin Ruddnak nevezték a kormányfőjelöltet.

Klímaváltozás - ez nem csupán a választási kampány varázsszava volt, ma is a leggyakrabban használt kifejezés Ausztráliában, legyen szó konferenciáról, baráti vagy akár családi beszélgetésről. Az ötödik kontinens legégetőbb problémája a globális felmelegedésnek betudott vízhiány. Az aszály húsz éve szinte folyamatos, s ha esik is némi eső, az is csak télen, ami sovány vigasz a felerészben öntözéses mezőgazdaságnak és a vízigényes iparágaknak. A természetes és a tározókba gyűjtött víz használati jogát a termelőknek és a gazdálkodóknak koncesszióban kell megvásárolniuk, majd a rendelkezésre álló mennyiséget elosztják köztük. Tavalyelőtt például egy-egy emberre átlagosan csak a 30 százaléka jutott annak, mint amennyire jogosult volt.

Az ausztrált tőrőlmetszett liberális piacgazdaságnak tartják, s ez nemcsak a globális kereskedelem liberalizációjáról és a mezőgazdasági támogatások felszámolásáról zajló WTO-tárgyalásokon képviselt álláspontban érhető tetten, hanem a végeken is. "Nagyon európai kérdés" - válaszolták például a megkérdezett farmerek az új-dél-walesi Albury városkában a HVG felvetésére, hogy kérnek-e állami támogatást az aszálykárok enyhítésére. "Választhatunk, hogy elboldogulunk ennyi vízzel, csökkentjük a termelést, vagy azon keresünk, hogy eladjuk a vizet. De a döntés felelőssége a miénk" - jegyezte meg az egyik gazdálkodó. A Pearson házaspár pedig meeniyani birtokán laptoppal felszerelkezve szolgált percre kész információkkal a családi vállalkozásban nevelt 2500 szarvasmarha bármelyikének etetéséről, oltásairól. "Ez uniós követelmény" - jelezte az európai exportra is termelő gazda, azzal büszkélkedve, hogy saját erejéből versenyképes azon a piacon, ahol a marhahústermelők jövedelmének 70 százaléka EU-támogatásból származik.

JAKUS IBOLYA / CANBERRA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eger korábbi fideszes polgármestere pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt

Eger korábbi fideszes polgármestere pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt

Dörner elismerte, hogy volt konfliktus az Újszínházban

Dörner elismerte, hogy volt konfliktus az Újszínházban

Bemutatták az új Xboxot, a nevét még szokni kell

Bemutatták az új Xboxot, a nevét még szokni kell

Kirúgták a Facebooktól a munkást, aki kenőpénzért törölt fiókokat állított vissza

Kirúgták a Facebooktól a munkást, aki kenőpénzért törölt fiókokat állított vissza

Elmeorvosi vizsgálat vár a tanárát megkéselő diákra

Elmeorvosi vizsgálat vár a tanárát megkéselő diákra

Itt a vége: kiszáradt a Viktória-vízesés

Itt a vége: kiszáradt a Viktória-vízesés