Először kell komoly kihívóval megküzdenie a súlyos gazdasági helyzetben lévő Zimbabwe államfőjének, Robert Mugabénak, ám így is ő a legesélyesebb a hétvégi elnökválasztáson.

HVG
Kétéves börtönnel fenyegette meg a külföldi újságírókat a zimbabwei kormány, ha valaki a hatóságok engedélye nélkül érkezik a dél-afrikai országba. Nyugat-Európából és az USA-ból egyáltalán nem fogadnak "ellenséges államoknak kémkedő" riportereket a szombati választásokra, ahol a szavazók a helyhatóságokról, a parlament alsó- és felsőházának képviselőiről, valamint az államfő személyéről is döntenek.

Valódi tétje persze csak az utóbbi voksolásnak van. A Magyarországnál négyszer nagyobb, 13 millió lakosú állam elnökének, a 84 éves Robert Mugabénak először kell igazán komoly vetélytárssal megküzdenie, miután beszállt a versenybe egykori közvetlen szövetségese, Simba Makoni volt pénzügyminiszter is (HVG, 2008. február 16.). Az agg államfőt elemzők szinte egyöntetű véleménye szerint csak egy, a saját pártjából, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) soraiból származó ellenjelölt szorongathatja meg. A legnagyobb ellenzéki erő, a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) ugyanis megosztott, kisebb része az 58 éves Makonit támogatja, míg a többség Morgan Tsvangirai pártelnököt, a bányászból lett egykori szakszervezeti vezért.

Tsvangirai a súlyos szabálytalanságokkal kísért 2002-es elnökválasztáson 42 százalékot ért el, ám az idén aligha lesz képes hasonló teljesítményre. Makoni ugyanis az ő szavazóbázisát is gyengítheti, ráadásul Mugabe és környezete minden, a törvényesség határát súroló vagy átlépő eszközzel igyekszik biztosítani saját győzelmét. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet múlt heti, a zimbabwei hatóságok által felháborodottan cáfolt közleménye szerint az ellenzék támogatóit megfélemlítik, az állami média a végletekig elfogult, és fennáll a csalás veszélye is. A rendőrség még lehetőséget sem akar hagyni az esetleges erőszakos akciókra: átmenetileg leállíttatta a focibajnokságot.

Távol tartják a kényelmetlennek tűnő külföldi megfigyelőket, például az EU képviselőit is. Őket már 2002-ben kiutasították, amire az unió szankciókat léptetett életbe Zimbabwe ellen. Mugabe éppen a nyugati büntetőintézkedésekkel okolja a katasztrofális gazdasági helyzetet, mások viszont az államfő kalandor politikáját hibáztatják. Miután 2000-ben megkezdődött a fehér farmerek elűzése, az addig a térség éléskamrájának tartott országban padlóra került a mezőgazdaság, olyannyira, hogy ma a népesség fele alultáplált, élelmiszersegélyre szorul.

Ennek ellenére Mugabe tovább rontotta a gazdasági kilábalás esélyét. A voksokért folytatott harc jegyében a minap aláírta a parlament által tavaly ősszel elfogadott törvényt, amely szerint a bennszülött feketék tulajdonrészének legalább 51 százalékot kell elérnie minden, Zimbabwéban bejegyzett cégben. A döntés tovább fékezi a kapacitásuk alig 20 százalékán működő helyi vállalatokat, és elrettenti a külföldi befektetőket is. Vagy legalábbis a többségüket. Mert például a Londonban élő Roman Abramovics orosz milliárdos a napokban Zimbabwéban járva a turistalátványosságok mellett felkereste az ország legnagyobb szénbányáját, a Hwange Collieryt is. Az angol Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa állítólag 62 millió dollárt szán a londoni tőzsdén is jegyzett társaság 40 százalékos állami részére, ráadásként hozzájuthat a cég focicsapatához is.

Csak új vezető, új politika és külső segítség húzhatja ki a bajból a gazdaságot - ért egyet szinte minden elemző. "Katasztrófa sújtotta övezetként kellene kezelni bennünket, mintha földrengés vagy áradás pusztított volna" - jelentette ki John Robertson közgazdász az Amerika Hangja rádióadónak, arra utalva, hogy a mindennapi életet is szinte ellehetetleníti a napjainkban világcsúcsnak számító, immár a 100 ezer százalékot is meghaladó infláció. A pénzromlás mértékére jellemző, hogy a legnagyobb címletű zimbabwei bankóért, a 10 millió dollárosért januári bevezetésekor még egy egész csirkét lehetett venni, március elején viszont már legfeljebb néhány tojást. Papírpénzekkel egyébként a müncheni Giesecke & Devrient cég látja el Hararét, heti több mint 17 millió biankó bankjegyet küld, amelyekre a címleteket helyben nyomtatják rá.

Az egyik legsúlyosabb gond, hogy száz emberből több mint nyolcvannak nincs munkája, és eddig legalább 3 millióan külföldön kerestek boldogulást. A nők várható élettartama pedig alig egy évtized alatt 65-ről 34 évre zuhant, s a férfiaknak kilátásba helyezett 37 esztendő is a legrosszabb Afrikában. A váltás tehát szükségszerű, ám a vetélytársait csak sarlatánként vagy árulóként emlegető Mugabét - az egykori Rhodesiában vívott függetlenségi harc egyik vezetőjét - nagy tisztelet övezi hazájában. Egyre többen tesznek neki hűségnyilatkozatot - a hadsereg első embere és a rendőrfőkapitány például már-már egy puccs lehetőségét előrevetítve közölte: nem hagyják, hogy a voksoláson az ellenzék győzzön.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hogyan kell gyapjúból reggelit főzni? Szuper kis videón mutatja be egy művész

Hogyan kell gyapjúból reggelit főzni? Szuper kis videón mutatja be egy művész

Napokig bujkált Kaposvár mellett egy brutálisan összevert nő

Napokig bujkált Kaposvár mellett egy brutálisan összevert nő

23 ember halt meg egy üzemi balesetben Szudánban

23 ember halt meg egy üzemi balesetben Szudánban

Lényegében halálra ítélték a jegesmedvét, amelyiknek feliratot festettek a bundájára

Lényegében halálra ítélték a jegesmedvét, amelyiknek feliratot festettek a bundájára

Justin Timberlake néhány fotó miatt bocsánatot kért a feleségétől

Justin Timberlake néhány fotó miatt bocsánatot kért a feleségétől

Összement a mosásban az Audi A4: íme az új A3

Összement a mosásban az Audi A4: íme az új A3