Megint napirendre került Ciprus újraegyesítése, mivel negyven év után ismét megindulhat a gyalogosforgalom a megosztott Nicosia bevásárlóutcáján, a Ledrán.

Szerelték a világítást, aszfaltoztak, támfalakkal erősítették meg az évtizedek óta üresen álló, omladozó épületeket - gőzerővel készültek a hét elején a ciprusi görögök Nicosia óvárosában a ciprusi törökök lakta északi résztől eddig fémparavánnal elválasztott Ledra utca megnyitására. A világ utolsó kettéosztott városa, a 250 ezres Nicosia bevásárlóutcájában a tervek szerint már e héten - lapzártánk után - ismét megindulhat a gyalogosforgalom a berlini fal után sokak által nicosiai Checkpoint Charlie-nak nevezett átkelőn. Mióta a szigetországot teljesen átmetsző ütközőzóna 2003-ban átjárhatóvá vált, Nicosiában csak két helyen lehetett átmenni a török oldalra. Gyalogosan az óvárost megkerülve, félórás sétával a Ledra Palace egykori luxusszállónál, autóval pedig a még ennél is távolabb lévő, a lóversenypálya mellett létesített átkelőn.

A ciprusi török kereskedők most abban reménykednek, hogy az alig 100 méter hosszú, keleties hangulatú boltokkal övezett bevásárlóutcát is ellepik majd a Ciprusra érkező turisták, és hasonló élettel töltik meg, mint a kávézókkal, éttermekkel, jól ismert világmárkákat árusító divatüzletekkel teli másik oldalt. A bevásárlóutca megnyitására épp egy éve várnak a ciprusi törökök. Az északi országrészek 1974-es török megszállása óta a megosztottságot szimbolizáló betonfalat tavaly márciusban, a ciprusi hatóságok utasítására bontották le (HVG, 2007. március 31.). A ciprusi kormány így akarta jelezni, hogy véget kíván vetni az északi országrész elszigeteltségének. A betonfal helyére azonban nem sokkal később egy fémparaván került, a ciprusi törökök ugyanis nem tettek eleget a nicosiai kormány feltételeinek. Nem mozdították el például a török katonaságot a bevásárlóutca török oldalhoz közeli területéről.

Nicosia most mégis engedett. A február végi elnökválasztáson hatalomra került Dimitriosz Hrisztofiasz a négy éve megrekedt újraegyesítési tárgyalások folytatásának a híve. Az utca megnyitása is e folyamat része, amiben a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elnökével, Mehmet Ali Talattal állapodott meg minapi első személyes találkozóján. A két politikus emellett az újraegyesítési tárgyalások felújításáról is megegyezett, az ennek alapján létrehozott munkacsoportok a jövő héten meg is kezdik az egyeztetéseket. Merthogy három hónapon belül a két elnök ismét tárgyalóasztalhoz ül. Az álláspontok közeledését aligha segíti elő Yasar Buyukanit, a török hadsereg parancsnokának a Ledra utcánál tett minapi látogatásakor tett kijelentése. A tábornok közölte: születhet bármiféle megoldás a ciprusi rendezésre, Ankara mindaddig nem vonja ki a csapatait sem a városból, sem az Észak-ciprusi Török Köztársaság többi részéről, amíg nem lát garanciát a ciprusi törökök biztonságára.

Márpedig a nicosiai kormány követeléseinek egyik sarkalatos pontja épp az északi országrészekben állomásozó 35 ezres török hadsereg távozása. Válaszul Markosz Kiprianu külügyminiszter meg is jegyezte, felfoghatatlan Nicosia számára, hogy idegen csapatok állomásozzanak egy EU-tagország területén. Egyúttal a török tábornok látogatását is a szuverenitás megsértésének nevezte. Hiába az új ciprusi elnök jóakarata, alapvető kérdések várnak még tisztázásra. A ciprusi kormány nem kívánja tárgyalási alapként elfogadni a ciprusi görögök által négy éve népszavazáson elutasított ENSZ rendezési tervet. A ciprusi törökök szerint viszont éppen azért nem lehet eltérni attól, mert azt az ő választóik szentesítették a népszavazáson. Tisztázásra vár a szigetország leendő államformája is. A ciprusi törökök a két közösség hatalommegosztásán alapuló föderáció hívei, ám erről Nicosia egyelőre hallani sem akar. Arról nem is szólva, hogy a ciprusi görögök jogot formálnak az északi területeken lévő, elkonfiskált ingatlanaikra, amit viszont a másik fél elfogadhatatlannak tart.

A két nicosiai átjárón kívül a 180 kilométer hosszú ütközőzóna mentén még két helyen lehet átkelni az északi részekre. Újabbak nyitása is szerepel a tervekben, ám ehhez az úgynevezett zöld zóna aknamentesítése is szükséges. Az 1974-ben az északi országrészekbe bevonult török hadsereg megállítására a ciprusi görögök 17 ezer aknát fektettek le a feléjük eső részen, míg a ciprusi törökök a feltételezések szerint legalább 34 ezret. Az aknamentesítés a 2004-es uniós csatlakozás után meg is kezdődött, ám az EU által folyósított mintegy 5 millió euróból eddig főként a görög térfélen elhelyezett aknákat szedték fel, mivel a török hadsereg csak nemrég adta át az aknamezők térképét.

A ciprusiak - a Ledra megnyitása kapcsán készült közvélemény-kutatások szerint - úgy vélik, a megbékélésen nyerhetnének. Lökést adhatna a hazai össztermék (GDP) 12 százalékát adó turizmusnak, az 1,8 milliárd eurós tavalyi bevételt legalább 200 millióval növelhetné. A gazdaság az idén veszít a lendületéből, a növekedés akár egy százalékponttal is visszaeshet (3,5 százalékra), miközben az infláció - részben az euró bevezetése miatt - kissé felpörgött, a tavalyi 3-ról közel 5 százalékra. A lakosságot azonban leginkább az aggasztó vízhiány foglalkoztatja. Az utóbbi öt évben alig esett az eső, és a hatalmas energiaigényű tengervíz-sótalanítással nyert víz sem elég. Az 50 millió köbméteres víztartalék 17 millióval kevesebb a szükségesnél. A napokban vízkorlátozást is elrendeltek, hetente háromszor nyolc órán át lesz csak vízszolgáltatás.

TÁLAS ANDREA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

A megosztás évei

1914 - Brit megszállás Cipruson a háromszáz éves török uralom után.1925 - Ciprust brit koronagyarmattá nyilvánítják.

Megszületett a magyar úszósport 1000. érme, Hosszú Katinka nyerte meg

Megszületett a magyar úszósport 1000. érme, Hosszú Katinka nyerte meg

Pénzbüntetést kapott az etikus hacker

Pénzbüntetést kapott az etikus hacker

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

Kim Dzsong Un óvodásként csúfolja Trumpot

Támogatni kellett Harvey Weinsteint a bírósági meghallgatáson

Támogatni kellett Harvey Weinsteint a bírósági meghallgatáson

Hatalmas gázrobbanás volt Eperjesen egy panelházban, öten meghaltak

Hatalmas gázrobbanás volt Eperjesen egy panelházban, öten meghaltak

Gyilkos fényfüzéreket tartóztattak fel a határon

Gyilkos fényfüzéreket tartóztattak fel a határon