Tetszett a cikk?

Rég nem látott elégedetlenség tört felszínre Egyiptomban, mert milliókat fenyeget az éhínség. Az ellenzék azonban tehetetlen a rezsimmel szemben.

Megdöbbentette az egyiptomi hatóságokat, hogy milyen gyorsan terjedt el a minap egy sztrájkfelhívás szóbeszéd, sms-üzenetek és internetes felhívások útján. A Hoszni Mubarak elnök kormányával szembeni elégedetlenséget leginkább az jelezte, hogy a megszokott nyüzsgés helyett kiüresedtek az utcák a Nílus deltájának több városában. Az egyre nehezebb megélhetés ellen a lakosság nem csupán otthon maradással tiltakozott, a textilipar fellegvárában, Mahallában például ezrek vonultak az utcákra, és feldühödve boltokat, iskolákat, autókat gyújtottak fel. A rendőrök könnygázgránát bevetésével zavarták szét a kődobáló tüntetőket, többen meghaltak, kétszáz főt pedig letartóztattak.

A lázadások Kairót is elérték. Sok bolt bezárt, a hírhedt Imbaba szegénynegyedből a lakók el sem indultak munkahelyükre, három fővárosi egyetemen pedig diákok százai tüntettek. A jogászok, orvosok és újságírók szakszervezeteinek belvárosi épületei elé kivonult a rohamrendőrség, hogy megakadályozza a tervezett tüntetéseket, de a háztetőkről és erkélyekről sokan kiabálták: Le Mubarakkal! Bár az ellenzék által meghirdetett "harag napja" végül mérsékelt sikert hozott, nyilvánvalóvá vált: nemcsak a nép fél a diktatórikus rendszertől, hanem a hatalom is tart a lakosság haragjától.

A tiltakozók főként a felfelé kúszó árakra és az alacsony fizetésekre panaszkodtak. Márciusban az éves infláció 14 százalék fölé emelkedett, az élelmiszerárak 20 százalékkal nőttek, úgy, hogy ezen belül a kenyér egy év alatt a másfélszeresére drágult. Márpedig az ENSZ szerint a 76 milliós lakosság kétharmadának a kenyér a legfontosabb tápláléka, és mivel az egyéb alapvető élelmiszerek állami támogatása csökken, az olcsó kenyér milliók számára vált létkérdéssé. Nem csoda, hogy a dotált lepényeket árusító helyek előtt órákig kell sorban állni.

Ha a kormány nem tudja folyamatosan biztosítani a dotált kenyeret, könnyen megismétlődhet a hetven-egynéhány halálos áldozatot követelő 1977-es kenyérlázadás - az utóbbi fél évszázad egyetlen tömeges tiltakozása -, amire az vezetett, hogy az állam akkor is megkísérelte csökkenteni az ártámogatásokat. Sokan úgy vélik, a kormány most felrúgta az Anvar Szadat meggyilkolása után, 1981-ben hatalomra jutott Mubarak és a nép közti íratlan paktumot, miszerint amíg olcsó a kenyér, a lakosság nem lázad fel az önkényuralom ellen.

A rendszerrel szembeni elégedetlenség ezúttal szélesebb körű, mint 1977-ben volt. A legszegényebbek mellett a munkások és a tanult rétegek is tiltakoznak. Követeléseik között nemcsak az élelmiszer-ellátás támogatása, hanem például a fiatal pároknak juttatandó lakássegély vagy a rendőri brutalitás megszüntetése is szerepel. A közalkalmazottak havonta 100 dollárnyi összegnél is kevesebbet keresnek, de számos családnak még ennyi sem jut, miközben egy átlagos lakás havi bére 45 dollár is lehet. Egy kezdő falusi orvos fizetése 51 dollárnyi, de egy húszéves praxissal rendelkező kollégája is csak 80 dollár körül keres.

Hatalmas a jövedelemkülönbség ráadásul a szegények és gazdagok között. A nem túl nagy középosztály luxus-bevásárlóközpontokban költi a pénzét, a módosabbak Kairó környékén a sivatagból kinőtt, őrökkel védett zöld lakóparkokba költöznek, ahol egy villa havi bére 1500 dollár. A Perzsa-öböl olajdollárjainak beáramlása, valamint az adó- és vámcsökkentések tovább fokozták a fogyasztási kedvet. A német BMW autógyár tavaly például 20 százalékkal növelte eladásait, az új bankszámlát nyitók száma becslések szerint két éven belül 25 százalékkal gyarapodhat.

A bankok, autógyárak, kiskereskedők és ingatlanfejlesztők rekordbevételeinek a hátterében a 2004-ben kinevezett Ahmed Naziv kormányának piacbarát reformjai állnak. Tavaly 11 milliárd dollárnyi külföldi tőke áramlott az országba, 2003-ban még csak 1 milliárdnyi. A gazdaság 2007-ben 7,1 százalékkal bővült, ami az utóbbi két évtized leggyorsabb üteme. A tehetősebbek lendületes fogyasztása azonban csak tovább pörgette az energia- és élelmiszerárakat és ezzel az inflációt.

Az egyre elviselhetetlenebb társadalmi feszültségek láttán sok elemző úgy véli, a Mubarak-rezsim ezúttal komoly kihívással került szembe. A 80 éves elnökről kevesen hiszik, hogy képes lenne igazságosabbá tenni a források elosztását, esetleg javítani az elavult oktatási rendszeren, hogy csökkenhessen a munkanélküliség.

Az ellenzék ugyanakkor megosztott és gyenge. A legális liberális Wafd Pártnak vagy a baloldali Tagammu Pártnak nincs igazán tömegbázisa, az egyetlen népszerű szervezet, a Muszlim Testvériség pedig illegalitásban működik. Az állam erőszakszervezete hatékonyan nyomja el a mozgalmat, a múlt heti helyhatósági választások előtt például több száz tagját vették őrizetbe. A betiltása ellenére megtűrt Testvériség hiába állított 7 ezer jelöltet, néhány kivételtől eltekintve valamennyit kizárták. A Testvériség ezért bojkottálta a voksolást, így az uralkodó Nemzeti Demokrata Párt (NDP) a helyek 88 százalékát vihette el.

Az utóbbi évek egyiptomi demokráciadeficitjével szembeni elnéző politikájához képest az USA szokatlanul élesen bírálta a választási visszaéléseket. A részvétel ellenzéki források szerint még az 1 százalékot sem érte el, de hivatalosan is mindössze 10-30 százalék közé tették a voksolók arányát. Kérdés, meddig számíthat még a kormány a lakosság általános politikai apátiájára, ha a tét nem pusztán a demokrácia vagy a hatalomátadás, hanem milliók puszta megélhetése.

KERESZTES IMRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Koronavírus: Odavág a csalóknak a Facebook is

Koronavírus: Odavág a csalóknak a Facebook is

Jogköröket vett el az ellenzéki többségű közgyűlés a fideszes polgármestertől Nagykanizsán

Jogköröket vett el az ellenzéki többségű közgyűlés a fideszes polgármestertől Nagykanizsán

Még több életet mentene meg az Apple a Watch okosórával

Még több életet mentene meg az Apple a Watch okosórával