Sorra dőlnek meg a tabuk Kubában Raúl Castro új államfő reformjai nyomán. Sokak szerint azonban csak a kirakat átrendezése folyik, hogy átmenthető legyen az egypártrendszer.

Évtizedeken át elképzelhetetlen volt Havannában, hogy egy kubai állampolgár szobát vegyen ki az 1950-es évek fényűző szállodájában, a tengerparti sétányra néző Hotel Nacionalban, ahol annak idején amerikai milliomosok és maffiózók szálltak meg, a forradalom 1959-es győzelme óta pedig kizárólag külföldi állampolgárok. Hasonlóképpen kizárta a vezetés saját állampolgárait a külföldieknek fenntartott más szigetországi hotelekből, így a híres tengerparti üdülőhely, Varadero négy- és ötcsillagos nyaralótelepeiről is. A rendőrök és fegyveres biztonságiak még azt sem engedték, hogy a kubaiak - néhány kiváltságostól eltekintve - belépjenek ezekre a helyekre. Mostantól azonban szabad minden hotel - feltéve, hogy a vendég ki tudja pengetni a borsos és egyelőre csak külföldi valutában, illetve az úgynevezett konvertibilis pesóban kifizethető szobák árát, ami hivatalos árfolyamon számolva az egyhavi átlagfizetés akár tízszerese is lehet egyetlen éjszakára.

Az intézkedés csak az egyik látványos eleme a most 81 éves Fidel Castro 2006. júliusi műtétje óta először ideiglenesen, majd néhány hete véglegesen államfővé kinevezett, 76 éves Raúl Castro (HVG, 2008. február 29.) által az utóbbi hetekben bejelentett reformoknak. Bár a reformernek tartott Raúltól sokan várták a kubai rendszer liberalizálását, arra senki nem számított, hogy ilyen gyorsan és ilyen látványosan sor kerülhet rá. A szabad szállodahasználat persze a kubaiak többségének nem az első számú vágya - bár a tiltást igen megalázónak érezték -, de hogy megvehessen egy nagy képernyős színes tévét vagy egy dvd-lejátszót, az már sokkal inkább. Márpedig eddig - az ország energiaszűkére hivatkozva - ezt nem tehette meg. A fiatalabbak számára legalább ilyen fontos, hogy személyi számítógépet is vehetnek, és reményeik szerint innen már csak egy ugrás a szabad internethasználat - igaz, erre azért még várni kell.

Az átlag kubai is vehet azonban már mobiltelefont. Ezt eddig törvényesen csak egyes minisztériumi alkalmazottak és a külföldi cégeknél dolgozók tehették meg, illetve illegálisan - külföldieken keresztül - lehetett szerezni. A hotelszobákhoz hasonlóan egyelőre méregdrága mobiltelefon használata elsősorban a külföldön élő emigráns családtagokkal - mintegy 1,5 millió fővel - való kapcsolattartás miatt fontos a kubaiaknak. Mint ahogy az a - részletesen még nem körvonalazott - jelzés is, hogy a jövőben szabadabbá válhat a külföldi utazás.

Megkönnyíti a szigetország lakóinak az életét egy múlt heti rendelet is. E szerint a jövőben tízezrek szerezhetik meg állami lakásuk tulajdonjogát, de egyelőre csak azok - elsősorban katonák, orvosok, tanárok, cukorgyári és építőipari dolgozók -, akik munkahelyüktől bérlik azt. Akkor is az övék maradhat az ingatlan, ha már nem dolgoznak a vállalatnál, és a lakás tulajdonjogát örökül is hagyhatják. Hosszabb távon ez minden bizonnyal elvezet a lakáspiac felszabadításához, most ugyanis a megkötések miatt lényegében lehetetlen adni-venni, de még csak cserélni is a lakásokat.

A lakosság pénztárcáján kívül az egész gazdaságra hatással lehet ugyanakkor egy másik döntés, miszerint eltörlik az állami vállalatoknál dolgozók fizetésének felső határát. Ezzel nem csak nagyobb összeget vihetnek haza a többet vagy jobban dolgozók, de javulhat a munka hatékonysága, a cégek versenyképessége.

Gondolt az új vezetés a mezőgazdaságra is. Hamarosan minden tartományban új boltok nyílnak, ahol a földművesek szabadon vehetnek műtrágyát, vetőmagot és más termékeket, gépeket, berendezéseket. Az egyéni parasztok ezentúl ráadásul használatba vehetik az állami vagy szövetkezeti tulajdonban lévő, de parlagon heverő földeket is (állítólag a megművelhető földterület 51 százalékán nem folyik termelés). Persze nem akármennyit, egyelőre csak családonként 5 hektárt, de örökbérletre és ingyenesen. Az intézkedésektől elsősorban az élelmiszer-termelés növekedését, az évi 1,6 milliárd dolláros élelemimport visszaszorítását remélik. A jobb ellátás érdekében a kormány pár hónapja már megemelte a marhahús és a tej felvásárlási árát.

A lakosság nagy része lelkesen fogadja a reformokat, és egyre inkább kezdi elfogadni vezetőnek a korábban nem túl népszerű Raúl Castrót. A belső és külföldi ellenzék azonban szkeptikus, és az intézkedéseket annak tudja be, hogy az új Castro-vezetés a várakozások szerint az egypártrendszert fenntartó kínai és vietnami modell adaptálására készül.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Madridban szabadon

Kozmetikai változtatásoknak tartja a havannai reformokat, és nem vár semmi jót Raúl Castro új államfőtől kubai...

Világ

Lazító lépések

Raúl Castro két hónappal ezelőtti államfővé való kinevezése óta bejelentett fontosabb liberalizációs intézkedések:-...

Szigorú fizetési határidő jön az autósoknak

Szigorú fizetési határidő jön az autósoknak

Ismét csökkent a koronavírusos fertőzöttek száma Kínában

Ismét csökkent a koronavírusos fertőzöttek száma Kínában

Kijött a werkvideó a Star Wars új sorozata, a Mandalorian látványvilágáról

Kijött a werkvideó a Star Wars új sorozata, a Mandalorian látványvilágáról

46 000 éves madarat találtak

46 000 éves madarat találtak

Négyből három magyar szülő félelemmel áll 3-10 éves gyermeke és az okostelefonja előtt

Négyből három magyar szülő félelemmel áll 3-10 éves gyermeke és az okostelefonja előtt

Tündérmesében ringatják a világot, miközben ha kémkedésről van szó, mindenkinek mindenki gyanús

Tündérmesében ringatják a világot, miközben ha kémkedésről van szó, mindenkinek mindenki gyanús