Rácsodálkoztak a rossz hírűnek tartott északi régióra a franciák egy váratlan filmsiker nyomán. A hagyományos nehézipar leépülésébe belerendült térség talpra állt, de még magán viseli a válság nyomait.

Fenekestül felfordult az élet Bergues-ben. A parányi észak-franciaországi városka valóságos zarándokhelyévé vált mindazoknak, akik szívükbe zárták a rendezőként hatalmas kasszasikerrel debütáló francia komikus, Dany Boon első filmjének hőseit, a sajátságos pikardiai nyelvjárást, a ch'timit beszélő ch'tiket. Az északi régióról Franciaország-szerte elterjedt előítéleteket kifigurázó "Isten hozta a ch'tiknél" pár hét alatt minden idők legnézettebb hazai filmje lett Franciaországban, két hónap alatt közel 20 millióan váltottak rá jegyet. A Dunkerque közelében fekvő Bergues-ben játszódó történet láttán a várost elárasztják a Franciaország minden sarkából, de még a szomszédos Belgiumból is érkező kíváncsiskodók. A Bergues és egyben a film jelképének számító harangtorony, a beffroi tövében délutánonként tucatjával sereglenek össze a látogatók, hogy részt vegyenek a forgatás helyszíneit bemutató másfél órás sétán. A harangtorony aljában lévő idegenforgalmi irodában óriási a tumultus, a filmmel kapcsolatos emléktárgyakat - legyen az ch'tis lábtörlő vagy póló - úgy viszik, mint a cukrot.

Háromszor lopták el eddig a Bergues táblát a város széléről - jelezte a HVG-nek a ch'ti-mánia mellékhajtásait Jacques Martel, a turistairoda vezetője, a filmben is megörökített harangjáték kezelője. Bergues lakói hitetlenkedve csóválják a fejüket: a film előtt csak elvétve látogatott arra turista, mostanában viszont hétköznap sem találni parkolóhelyet a főtéren. A helyieket mulattatja a szokatlan nyüzsgés, a kereskedők és vendéglátósok pedig dörzsölik a tenyerüket. A hajdanán ékszergyártó manufaktúráiról, több mint száz étterméről, piacáról híres Bergues tipikus északfrancia kistelepülés, amely máig nem tudta kiheverni a textilipar, a bányászat és a kohászat megszűnését. Óriási a munkanélküliség, a városnak alig vannak bevételei, és a vállalkozásoknak sem megy valami jól, úgyhogy a film valóságos áldás volt. A helytörténeti múzeummal szemközti szálloda recepciósa, Céline elégedetten mesélte a HVG-nek, hogy március óta folyamatosan telt házuk van. A postával átellenben lévő kocsmában sem panaszkodtak: megnőtt a forgalmuk, és különösen megugrott a Lens-hoz közeli Bénifontaine-ben gyártott Ch'ti sör fogyasztása.

"Megbolondultak az emberek, nincs itt semmi látnivaló" - mondja nevetve az egyik eladó a sajtboltban, ahová a turisták kötelezően betérnek, hogy vegyenek a film révén nevezetessé vált maroilles sajtból. A második világháború megtizedelte Bergues műemlékeit, a menekülő németek még a harangtornyot is felrobbantották, csak az 1960-as években építették újjá. A rajongók mégsem csalódottak, az sem izgatja őket, hogy Bergues-ben senki sem beszéli a ch'timit. A város valójában francia Flandria része, lakói zömmel flamandok leszármazottai. "A nagymamám nem is tudott franciául" - mesélte egy Jacques néven bemutatkozó idős úr, hozzátéve, hogy ma már csak az öregek beszélnek flamandul egymás között, a fiatalok a franciát használják. A flamand azonosságtudatnak ugyanakkor megannyi látható jele van, Bergues egykori városfalán belül például szinte egymásba érnek a sárga oroszlános flamand zászlóval díszített házak.

A ch'timi - ahogy az első világháború lövészárkaiban a Franciaország más részein besorozott kiskatonák a nekik furcsa pikardiai nyelvjárást elnevezték - a Somme folyótól északra, de főként Nord-Pas-de-Calais régióban használatos, sőt még a szomszédos Belgiumban is, Hainaut tartomány nyugati fertályán. Az egyszerű emberek által beszélt, ezért sokáig lenézett, az iskolákból kitiltott ch'timi az utóbbi években reneszánszát éli, s ennek a film újabb lökést adott. A franciák nemcsak azt fedezték fel, hogy Charles de Gaulle-on kívül más nagy szülöttei is vannak északnak - például a francia futball üdvöskéje, a minap a Bayern München játékosaként német bajnokságot nyert Franck Ribéry -, hanem azt is, hogy e tájon még elevenek az olyan kiveszőfélben lévő értékek, mint a derű, a nyitottság és a szolidaritás. Boon komédiája egy letűnt, idillikus világot jelenít meg, amely iránt a rosszkedvű franciák erős nosztalgiát éreznek - társadalomkutatók szerint ebben keresendő a siker titka. S bár akadnak fanyalgók is, akik szerint Nord-Pas-de-Calais regionális tanácsa hibát követett el, amikor 600 ezer euróval támogatta a film reklámját, ezt a pénzt aligha költhették volna el hatékonyabban imázsfejlesztésre.

Az út menti gigantikus meddőhányók és az elhagyatott, vörös téglás bányásztelepek még sokáig emlékeztetni fognak a régiót sújtó bő két évtizedes válságra. Ám az ideérkezők - akik eddig legfeljebb térképről ismerték a 4 millió lakosú Nord-Pas-de-Calais-t - meglepve tapasztalhatják: nem is olyan rémisztő és lepusztult vidék ez. Errefelé még mindig 40 százalékkal magasabb a munkanélküliség az országos átlagnál, miközben a jövedelmek 20 százalékkal alacsonyabbak, és Korzika után itt függenek leginkább a háztartások a szociális juttatásoktól. A változásokat jelzi azonban, hogy ma már háromszor annyi külföldi turista fordul meg a régióban, mint a Loire völgyében. Az 1990-es évek elején az utolsó tárnák bezárásával megszűnt szénbányászatot és acélipart felváltotta a gépjárműgyártás: a térség 50 ezer alkalmazottat foglalkoztató hét autógyárába az utóbbi években több milliárd eurót ruháztak be.

A legújabb húzóágazat pedig a logisztika. A közúthálózat ugyanis fejlett - a régiót hét autópálya szeli át -, és itt van Franciaország harmadik legforgalmasabb tengeri árukikötője, Dunkerque is. A látványos fejlődés motorja az immár az európai csomagküldő kereskedés egyik központja, Lille városa, amely körül 300 kilométer sugarú körben 100 millió fogyasztó érhető el. A várost a kilencvenes évek közepe óta TGV expresszvonat köti össze Párizzsal és Londonnal, ami főleg a projekt mellett kitartóan lobbizó tekintélyes szocialista politikus, a Lille-t 1973-tól 18 éven át polgármesterként irányító Pierre Mauroy érdeme. A Francois Mitterrand első kormányát vezető Mauroy nevéhez fűződik a régi és az új vasúti pályaudvar között Jean Nouvel és más sztárépítészek közreműködésével felépült Euralille üzleti negyed is, míg a 2004-es Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozatra való felkészülés, a főtér és környékének rendbetétele a jelenlegi polgármestert, a szintén szocialista Martine Aubryt - Jacques Delors volt pénzügyminiszter és európai bizottsági elnök lányát - dicséri.

Észak új dinamizmusát a külföldi befektetők is díjazzák, a közvetlen tőkeberuházások alapján Nord-Pas-de-Calais a francia régiók között - a párizsi agglomerációt nem számítva - a harmadik. A gazdaság talpraállása, a csökkenő munkanélküliség ellenére a múlt továbbra is kísért, Lens, Douai vagy éppen Roubaix lerobbant külterületei nyomasztó szegénységről árulkodnak. A gazdag munkásmozgalmi tradíciójú térségben mintha a politika is visszazökkenne a megszokott kerékvágásba. Az utóbbi két évtizedben az elhúzódó iparválság hatására a baloldali szavazók egy része hátat fordított a szocialistáknak és a kommunistáknak, észak pedig a Jean-Marie Le Pen-féle Nemzeti Front egyik fellegvára lett. Bár Le Pen még a tavalyi elnökválasztáson is jobb eredményt ért el itt, mint országosan, az idén márciusi helyhatósági választásokon északon is egyértelműen visszaszorult a szélsőjobb.

VIDA LÁSZLÓ / BERGUES, LILLE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsony: A java csak most kezdődik

Karácsony: A java csak most kezdődik

Fölényesen nyert a költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester Méhkeréken

Fölényesen nyert a költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester Méhkeréken

Magyarország népe nem Orbán Viktor népe

Magyarország népe nem Orbán Viktor népe

A momentumos Soproni Tamás nyert Terézvárosban

A momentumos Soproni Tamás nyert Terézvárosban

Győr, a győztesek nélküli város

Győr, a győztesek nélküli város

Luke Evans máris törzsvendég egy budapesti étteremben

Luke Evans máris törzsvendég egy budapesti étteremben