Újabb viták törtek ki az Ukrajnát kormányzó politikai erők között a vasárnapi kijevi polgármester-választás előtt, s nem kizárt, hogy ismét zsákutcába jut az államfő és a miniszterelnök együttműködése.

"Előfordulhat, hogy az év végén vagy a jövő év elején előrehozott választások lesznek Ukrajnában" - jelentette ki a napokban Viktor Baloga, Viktor Juscsenko ukrán államfő titkárságának vezetője. A nagy visszhangot kiváltott nyilatkozatban a politikus Julija Timosenko kormányfőt vádolta meg az államfő, illetve a miniszterelnök vezette pártok közti együttműködés szabotálásával. Baloga szerint Timosenko nem fogadja majd el, hogy a vasárnapi előrehozott kijevi polgármester-választáson súlyos vereséget szenved szövetségese, Olekszandr Turcsinov miniszterelnök-helyettes. Márpedig az előrejelzések Turcsinov bukását jósolják, s Baloga szerint a népszerűségét egyre inkább felőrlő Timosenko újabb tüntetések szervezésével igyekszik majd visszaszerezni a választók támogatását.

Bár kormánypárti vezetők közül eddig csak Baloga említette a választások előrehozásának lehetőségét - a tavaly szeptemberi szavazáson a Juscsenko-Timosenko-tandem csak minimális parlamenti többséget szerzett -, a politológusok és az ellenzékiek már hetek óta találgatják, meddig marad még Timosenko a kormányfői székben. A polgármester-választás - amelynek egyik fő esélyese Vitalij Klicsko volt bokszvilágbajnok (HVG, 2008. május 10.) - csak egyike a koalíciós partnereket megosztó kérdéseknek. Timosenko szerint a Juscsenko és a mellette álló Mi Ukrajnánk pártszövetség minden eszközzel akadályozza a kormány munkáját, nem hajlandó például elfogadni az inflációellenes intézkedéscsomagot. A Juscsenko-párti politikusok ugyanakkor - részben az ellenzékkel összhangban - azzal vádolják Timosenkót, hogy populista ígéreteivel akar bázist teremteni magának a jövő évi államfőválasztáshoz. "A két politikus politikai ellentétei mélyek, s a törvénykezési folyamat is lelassult, mert a kormánypárt több tervezetet nem is mer a parlament elé terjeszteni, mivel még a koalíciós partnerek közt sincs egyetértés" - mondta a HVG-nek Jurij Bojko volt energiaügyi miniszter, az ellenzéki Régiók Pártja (PR) parlamenti képviselője. Bojko szerint Juscsenko és Timosenko is az elnökválasztási kampány részének tekinti a következő hónapokat, s mindent elkövetnek a végső győzelem érdekében. E harc része az egyetlen fontos törvény is, amelyet a parlament hosszas huzavona után elfogadott: a Mi Ukrajnánk és Timosenko támogatói is megszavazták a kormány jogkörét csökkentő és az államfői jogosultságokat kiterjesztő törvényjavaslatot. Elemzők szerint Timosenkóék azért szavaztak igennel, mert arra számítanak, a kormányfő hamarosan átülhet az államfői székbe. A törvény legfontosabb eleme - s ez akár Juscsenkóra is visszaüthet -, hogy az államfő ismét jogosult visszautasítani a parlament által javasolt miniszterelnök-jelöltet.

Viktor Janukovics, a PR vezetője, volt miniszterelnök a hét végén sietett bejelenteni: pártja kész az előrehozott választásokon való részvételre. Ám azt is hozzátette, hogy nem célja a kormány megbuktatása. "Egy átlagos országban a kormánypárti erőknek kell felelősen politizálniuk, míg az ellenzék akár populista is lehet. Sajnos ez nálunk fordítva van, a populisták kormányoznak" - érvelt a minap Janukovics. Az idő az ellenzéknek dolgozik, hiszen miközben lassul a gazdasági növekedés - a tavalyi 7 után az idén 5 százalékos bővülés várható -, egyre gyorsabban emelkednek az árak, s az utóbbi két hónapban 1,5-2 százalék körül alakult a pénzromlás havi üteme. Gyászos hír az is, hogy a közép-ázsiai országok 2009-től világpiaci szintre emelik az Ukrajnának eladott földgáz árát, ami azt jelenti, hogy az ezer köbméterenkénti ár 180 dollárról fél év múlva 300 fölé emelkedhet. Szakértők szerint a továbbra is alacsony hatékonyságú ukrajnai nehézipari üzemek emiatt akkora áremelésre kényszerülnek, hogy elveszítik nemzetközi versenyképességüket.

NÉMETH ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Megmondóember Moszkvából

Ismét megromlott az ukrán-orosz viszony, miután a Kremlnek esze ágában sem volt, hogy elmarasztalja Jurij Luzskov...

Elképzelhető, hogy a paradicsom és a retek is megterem a Marson

Elképzelhető, hogy a paradicsom és a retek is megterem a Marson

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nyírbátornál

Kigyulladt egy személyvonat mozdonya Nyírbátornál

Romániában Orban alakíthat kormányt

Romániában Orban alakíthat kormányt

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

Van itt egy robotkéz, amely magától megtanulta, hogyan kell kirakni a Rubik-kockát

Van itt egy robotkéz, amely magától megtanulta, hogyan kell kirakni a Rubik-kockát