Megbukhat az ország elnöke, és veszélybe kerülhet a 2010-es focivébé a bevándorlók ellen az utóbbi hetekben Dél-Afrika több városában végrehajtott támadások következtében.

Riadóztatták a rendkívüli helyzetek kezelésére hivatott szervezeteket Mozambikban, hogy felkészüljenek a Dél-afrikai Köztársaságból érkező több ezer menekült fogadására, Malawi megkezdte állampolgárainak hazatelepítését, és a zimbabwei ellenzék vezére, Morgan Tsvangirai is hazahívta honfitársait. Pedig Tsvangirai a zimbabwei elnökválasztás március végi első fordulója után éppen Dél-Afrikában keresett menedéket, de - a június 27-ei második menetre készülve - a hét végén visszatért Hararéba. Felszólításának ezúttal lehet foganatja, a nagyobb biztonságot és stabil gazdasági helyzetet kereső bevándorlók ugyanis kegyetlen támadások célpontjaivá váltak az utóbbi hetekben Dél-Afrikában. Otthonaiknál botokkal és nádvágó késekkel felfegyverkezett bandák portyáztak, fosztogattak, erőszakoskodtak, gyilkoltak. A rendőrség szerint a rendbontások legkevesebb ötven emberéletet követeltek, és legalább 35 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására.

Az apartheid 1994-es felszámolása óta először a hadsereget is be kellett vetni a rend helyreállítására, miután a Johannesburg egyik düledező szegénynegyedében, Alexandrában több mint két hete kezdődött idegenellenes akciók a kilenc tartományból hétre és más városok, így Fokváros és Durban nélkülözők által lakott kerületeire is átterjedtek. Olyan térségekre, ahol nagy számban élnek bevándorlók. Ők ugyanis - mivel a helybelieknél merészebben vállalkoznak - sok helyen uralják a kiskereskedelmet, kézben tartják a taxizást, sőt a zimbabwei bűnbandákról és a nigériai drogbárókról rendszeresen cikkező sajtó szerint az alvilágban is megvetették a lábukat.

Megtorpanni látszik mindeközben a hazai össztermék (GDP) stabil, évi 5-6 százalékos növekedése - aminek eredményeit a szegénynegyedek lakói eddig sem élvezhették -, és a lapzártánk utánra ígért első negyedéves mutatóktól a szakértői előrejelzések már csak 2,4 százalékos éves bővülést és a tervezettnél jóval magasabb, 10 százalékos inflációt vártak. A munkanélküliség tavaly 12 százalékponttal nőtt, és egyes kimutatások szerint a munkaképes lakosság 23 százalékát, mások szerint csaknem a harmadát sújtja. Egy nemrég megjelent becslés szerint az 50 millió lakosú Dél-Afrikában - ahol a bevándorlók számát 5 millióra teszik - 2005-ben 4,2 millióan éltek napi 1 dollárnál kevesebből, tíz évvel korábban még csak 2 millióan. Így a mind nehezebben élők tömegei könnyen fedezik fel a külföldiekben a bűnbakot, akikben a munkahelyeket elfoglaló vetélytársakat, valamint a drámai - napi átlag 52 gyilkossággal járó - bűnözés növekedésének fő okozóit látják.

Kevés foganatja volt egyelőre a hét végi erőszakellenes tüntetéssorozatnak és Thabo Mbeki államfő vasárnapi békítő tévé- és rádióbeszédének. Az elnök egyebek közt arról beszélt, hogy az apartheid elleni harcban és a dél-afrikai gazdaság építésében más államok polgárai is részt vettek. A rendbontások elkövetői ellen pedig a leghatározottabb fellépést ígérte, s különbizottságot hoznak létre a támadások kivizsgálására. Sokan ugyanakkor az államfőt is felelősnek tartják a történtekért. Mbeki mandátuma jövőre jár le, de egyes sajtóhírek már idő előtti távozását is felvetették. Nehezményezik például, hogy múlt szerdán a nyugtalanító helyzet ellenére elutazott Tanzániába, az Afrikai Unió csúcsértekezletére, s a rendbontások sújtotta egyetlen helyszínre se látogatott el. Késlekedett a hadsereg bevetésével és saját békéltető nyilatkozatával is, a felszín alatt régóta meghúzódó ellentéteket, a különösen a szegények körében egyre erősebb idegenellenességet pedig bagatellizálta.

Még fivére, a Dél-afrikai Külügyi Intézet elnökhelyettese, Moeltsi Mbeki is úgy nyilatkozott: a kormány elvesztette a hitelét, és a válság a hibás bevándorlási és külpolitika következménye. A dél-afrikai vezetők - akik az apartheid elleni küzdelem idején gyakran a környező országokban találtak menedéket - nem tudják részrehajlás nélkül értékelni a folyamatot. Vonakodnak például elismerni, hogy Zimbabwéban súlyos válság dúl, így az onnan érkezett, becslések szerint 3 millió embert csak gazdasági, nem pedig politikai menekültként kezelik, s elemzők szerint ezzel is tápot adnak az idegenellenes hangulatnak.

Pedig a zavargások komolyan fenyegetik a gazdaság egyik húzóágazatát, az idegenforgalmat is, az országba érkező turisták kétharmada ugyanis afrikai. Nem is beszélve a 2010-es labdarúgó-világbajnokságról, a zavargások elhúzódása ugyanis - figyelmeztetnek külföldi megfigyelők - kétségessé tehetik, hogy Dél-Afrika képes-e betölteni a házigazda szerepét.

POÓR CSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Legyen már ez egy olyan világ, ahol nem kell letagadni, hogyan élünk

Legyen már ez egy olyan világ, ahol nem kell letagadni, hogyan élünk

Rosszmájú megjegyzésért kínzás jár a csecseneknél

Rosszmájú megjegyzésért kínzás jár a csecseneknél

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Úgy ágyékon rúgta játékból a budapesti nő a férjét, hogy mentőt kellett hívni

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

140 kilométeres hatótávú elektromos bicikli a Peugeot-tól

140 kilométeres hatótávú elektromos bicikli a Peugeot-tól

Készül a dolgozat a magyar gyermekjogokról – nem úgy néz ki, hogy jeles lesz

Készül a dolgozat a magyar gyermekjogokról – nem úgy néz ki, hogy jeles lesz