Tetszett a cikk?

A világgazdaság bajait, Afrika gondjait és a globális felmelegedést is napirendre vették a Nyolcak csúcstalálkozóján Japánban. A megoldásokhoz viszont hiányzik az egyetértés.

Egy kínai eredetű monda japán változata szerint a hetedik holdhónap hetedik napján a Lant csillagképhez tartozó Vega, illetve a Sas csillagképben található Altair csillagok formájában egy szerelmespár találkozik a Tejúton, és a szigetországban az ilyenkor tartott Tanabata-ünnepségen egy bambusz szárára kívánságokat tűznek. A ceremónia az idén július 7-ére esett, ezért a japán rendezők felajánlották az éves csúcstalálkozójukat aznap kezdő nyolc vezető ipari ország - Japánon kívül az USA, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kanada és Oroszország - állam- és kormányfőinek, hogy ők is rögzítsék: milyen óhajuk beteljesülését látnák szívesen.

A kívánságlista hosszú lenne, a Nyolcak vezetői ugyanis egy sor problémát a napirendjükre vettek. Az egy évvel ezelőtt, a németországi Heiligendammban tartott találkozó után az idei házigazda, Japán még azt tervezte, hogy a Hokkaido szigetének kedvelt üdülőparadicsomában, Tojakóban rendezett összejövetelen a globális felmelegedés csökkentésének Tokió számára presztízskérdést jelentő ügyét állítják a megbeszélések középpontjába. Azóta viszont a nyersolaj ára a duplájára ugrott, az élelmiszerek drasztikusan drágultak, az infláció világszerte felpörgött - az eurózónában 16 éve nem tapasztalt magasságba, 4 százalékra emelkedett -, a dollár árfolyama veszélyes mélységbe süllyedt, az USA recesszió felé sodródik, és a Világbank legfrissebb előrejelzése szerint a világgazdasági növekedés az idén a tavalyi 3,7 helyett csak 2,7 százalék lehet.

A gazdasági kérdések fókuszba kerülése a gyökereket idézi. Az akkor még hat ország alkotta csoport 1975-ben - Kanada egy évvel később, Oroszország pedig 1997-ben kapott hivatalos meghívást - a Párizs melletti Rambouillet kastélyában is világgazdasági gondok megvitatására gyűlt össze. A problémák javát annak idején is olajárrobbanás okozta. A csúcstalálkozó azonban a kezdeti informális megbeszélésből mára tüntetések kísérte médiacirkusszá vált. A politikusok biztonságára ezúttal 20 ezer rendfenntartó ügyelt, az újságírókat 30 kilométer távolságra helyezték el a konferencia helyszínéül szolgáló luxusszállodától, a rendezés költségei pedig meghaladták az 500 millió dollárt. A hosszú hónapok munkájával megfogalmazott hivatalos közleményekből viszont igazán egyvalami derül ki: a bajokra gyógyírt jelentő megoldások zöme nem a Nyolcak politikai vezetőinek a kezében van, és ahol cselekedhetnének, nézeteltéréseik ott is akadályokat állítanak eléjük.

A Nyolcak szorgalmazhatják az olajipari beruházások növelését, ám közülük - a brit-norvég ellenőrzés alatt álló északi-tengeri mezők hozamának csökkenésével - egyedül az energiaügyekben saját útját járó Oroszország jelentős kitermelő. Az olaszok kezdeményezésére fölmerült ugyan, hogy a hordónként 145 dollár fölé drágult olaj mögött megkeressék az árfelhajtásért felelős spekulánsokat, de az USA - bár a washingtoni kongresszus vizsgálatot indított a kérdésről, és őszre jelentést ígér az IMF is -, valamint Nagy-Britannia szerint a piaci felfordulást alapvetően a keresletnövekedést csak késve és korlátozottan követni képes kínálat okozza. A fogyasztást az USA és az EU visszafoghatja, ám a keresletet nem ők hajtják, hanem - Kína és India vezetésével - azok az ázsiai országok, ahol politikai okokból még mindig jelentős állami támogatással értékesítik az üzemanyagot.

Kevés reményt táplálhatnak azok is, akik az élelmiszerek drágulásának megfékezését várják a Nyolcaktól, az infláció letöréséért és a növekedés újraindításáért pedig amúgy is a jegybankok tehetik a legtöbbet. A piaci kilengések hatását enyhítő tartalékok létrehozásának ötlete jól hangzik ugyan, ám szakértők szerint nem ez az igazi megoldás. A drága olajra reagálásként népszerűvé vált, nagy termésigényű bioüzemanyagok terjedésének éppenséggel a segítésére, és nem korlátozására van politikai akarat a fejlett ipari országokban. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) dohai fordulójának a világ agrárpiacát a szubvenciók torzító hatásától megszabadító tárgyalásai az USA és az EU szembenállása miatt vesztegelnek, és a most Japánban is megismételt fogadkozások ellenére nem látszanak a kompromisszum körvonalai. Megoldás lenne az éhínség által leginkább fenyegetett afrikai országok agrártermelésének támogatása is, ám a Nyolcak hiába ígérték meg három éve a skóciai Gleneaglesben, hogy 2010-re megduplázzák, évi 50 milliárd dollárra emelik a fekete kontinensnek nyújtott segélyeik összegét, a japán csúcsértekezlet előtti összesítés alapján ez aligha sikerülhet.

Klímaügyben is húzódik a megegyezés. Japánban kedden csupán megerősítették, hogy 2050-re meg szeretnék felezni az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátását. Szakértők szerint a szándék mit sem ér, ha nem sikerül egy közbenső időpontra, 2020-ra konkrét csökkentésről megállapodni, ami Tojakóban is elmaradt. A számszerűsített és kötelező céloktól a leginkább az USA ódzkodik, amely ezért a kiotói egyezményt sem ratifikálta, mert abban nem kötelezik a fejlett országokhoz hasonló kibocsátáscsökkentésre az olyan nagy szennyező fejlődőket, mint India és Kína.

A csúcs hatékonyságát gyöngítette, hogy több résztvevő is politikai nehézségekkel küzd odahaza. George W. Bush amerikai elnök lényegében búcsúlátogatást tett, és a világ már utódjára és a washingtoni politika megváltozására vár. Gordon Brown brit miniszterelnök munkáspárti kormánya válsággal küzd, Stephen Harper kanadai kormányfő kisebbségi kabinettel lavíroz, Fukuda Jaszuo miniszterelnök pedig népszerűtlen adminisztráció élén áll. A 42 évével a találkozó legfiatalabb résztvevőjének számító Dmitrij Medvegyev orosz elnök érkezett a legstabilabb politikai hátországból. Medvegyev - ha elődjénél kevésbé harciasan is, de - nagyobb beleszólást igényelt Oroszország számára a világ ügyeibe, már csak azért is, mert gazdasági és pénzügyi tekintetben szerinte mérsékelni kellene a függést az USA-tól.

NAGY GÁBOR

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Korábban mondták

Evian, Franciaország (2003): A globalizáció kihívására szerkezeti reformokat szorgalmaznak a gazdaságban.

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

Év végén már új utascentrumban vehetjük a vonatjegyeket a Keleti pályaudvaron

Év végén már új utascentrumban vehetjük a vonatjegyeket a Keleti pályaudvaron

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat