A világgazdaság bajait, Afrika gondjait és a globális felmelegedést is napirendre vették a Nyolcak csúcstalálkozóján Japánban. A megoldásokhoz viszont hiányzik az egyetértés.

Egy kínai eredetű monda japán változata szerint a hetedik holdhónap hetedik napján a Lant csillagképhez tartozó Vega, illetve a Sas csillagképben található Altair csillagok formájában egy szerelmespár találkozik a Tejúton, és a szigetországban az ilyenkor tartott Tanabata-ünnepségen egy bambusz szárára kívánságokat tűznek. A ceremónia az idén július 7-ére esett, ezért a japán rendezők felajánlották az éves csúcstalálkozójukat aznap kezdő nyolc vezető ipari ország - Japánon kívül az USA, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Kanada és Oroszország - állam- és kormányfőinek, hogy ők is rögzítsék: milyen óhajuk beteljesülését látnák szívesen.

A kívánságlista hosszú lenne, a Nyolcak vezetői ugyanis egy sor problémát a napirendjükre vettek. Az egy évvel ezelőtt, a németországi Heiligendammban tartott találkozó után az idei házigazda, Japán még azt tervezte, hogy a Hokkaido szigetének kedvelt üdülőparadicsomában, Tojakóban rendezett összejövetelen a globális felmelegedés csökkentésének Tokió számára presztízskérdést jelentő ügyét állítják a megbeszélések középpontjába. Azóta viszont a nyersolaj ára a duplájára ugrott, az élelmiszerek drasztikusan drágultak, az infláció világszerte felpörgött - az eurózónában 16 éve nem tapasztalt magasságba, 4 százalékra emelkedett -, a dollár árfolyama veszélyes mélységbe süllyedt, az USA recesszió felé sodródik, és a Világbank legfrissebb előrejelzése szerint a világgazdasági növekedés az idén a tavalyi 3,7 helyett csak 2,7 százalék lehet.

A gazdasági kérdések fókuszba kerülése a gyökereket idézi. Az akkor még hat ország alkotta csoport 1975-ben - Kanada egy évvel később, Oroszország pedig 1997-ben kapott hivatalos meghívást - a Párizs melletti Rambouillet kastélyában is világgazdasági gondok megvitatására gyűlt össze. A problémák javát annak idején is olajárrobbanás okozta. A csúcstalálkozó azonban a kezdeti informális megbeszélésből mára tüntetések kísérte médiacirkusszá vált. A politikusok biztonságára ezúttal 20 ezer rendfenntartó ügyelt, az újságírókat 30 kilométer távolságra helyezték el a konferencia helyszínéül szolgáló luxusszállodától, a rendezés költségei pedig meghaladták az 500 millió dollárt. A hosszú hónapok munkájával megfogalmazott hivatalos közleményekből viszont igazán egyvalami derül ki: a bajokra gyógyírt jelentő megoldások zöme nem a Nyolcak politikai vezetőinek a kezében van, és ahol cselekedhetnének, nézeteltéréseik ott is akadályokat állítanak eléjük.

A Nyolcak szorgalmazhatják az olajipari beruházások növelését, ám közülük - a brit-norvég ellenőrzés alatt álló északi-tengeri mezők hozamának csökkenésével - egyedül az energiaügyekben saját útját járó Oroszország jelentős kitermelő. Az olaszok kezdeményezésére fölmerült ugyan, hogy a hordónként 145 dollár fölé drágult olaj mögött megkeressék az árfelhajtásért felelős spekulánsokat, de az USA - bár a washingtoni kongresszus vizsgálatot indított a kérdésről, és őszre jelentést ígér az IMF is -, valamint Nagy-Britannia szerint a piaci felfordulást alapvetően a keresletnövekedést csak késve és korlátozottan követni képes kínálat okozza. A fogyasztást az USA és az EU visszafoghatja, ám a keresletet nem ők hajtják, hanem - Kína és India vezetésével - azok az ázsiai országok, ahol politikai okokból még mindig jelentős állami támogatással értékesítik az üzemanyagot.

Kevés reményt táplálhatnak azok is, akik az élelmiszerek drágulásának megfékezését várják a Nyolcaktól, az infláció letöréséért és a növekedés újraindításáért pedig amúgy is a jegybankok tehetik a legtöbbet. A piaci kilengések hatását enyhítő tartalékok létrehozásának ötlete jól hangzik ugyan, ám szakértők szerint nem ez az igazi megoldás. A drága olajra reagálásként népszerűvé vált, nagy termésigényű bioüzemanyagok terjedésének éppenséggel a segítésére, és nem korlátozására van politikai akarat a fejlett ipari országokban. A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) dohai fordulójának a világ agrárpiacát a szubvenciók torzító hatásától megszabadító tárgyalásai az USA és az EU szembenállása miatt vesztegelnek, és a most Japánban is megismételt fogadkozások ellenére nem látszanak a kompromisszum körvonalai. Megoldás lenne az éhínség által leginkább fenyegetett afrikai országok agrártermelésének támogatása is, ám a Nyolcak hiába ígérték meg három éve a skóciai Gleneaglesben, hogy 2010-re megduplázzák, évi 50 milliárd dollárra emelik a fekete kontinensnek nyújtott segélyeik összegét, a japán csúcsértekezlet előtti összesítés alapján ez aligha sikerülhet.

Klímaügyben is húzódik a megegyezés. Japánban kedden csupán megerősítették, hogy 2050-re meg szeretnék felezni az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátását. Szakértők szerint a szándék mit sem ér, ha nem sikerül egy közbenső időpontra, 2020-ra konkrét csökkentésről megállapodni, ami Tojakóban is elmaradt. A számszerűsített és kötelező céloktól a leginkább az USA ódzkodik, amely ezért a kiotói egyezményt sem ratifikálta, mert abban nem kötelezik a fejlett országokhoz hasonló kibocsátáscsökkentésre az olyan nagy szennyező fejlődőket, mint India és Kína.

A csúcs hatékonyságát gyöngítette, hogy több résztvevő is politikai nehézségekkel küzd odahaza. George W. Bush amerikai elnök lényegében búcsúlátogatást tett, és a világ már utódjára és a washingtoni politika megváltozására vár. Gordon Brown brit miniszterelnök munkáspárti kormánya válsággal küzd, Stephen Harper kanadai kormányfő kisebbségi kabinettel lavíroz, Fukuda Jaszuo miniszterelnök pedig népszerűtlen adminisztráció élén áll. A 42 évével a találkozó legfiatalabb résztvevőjének számító Dmitrij Medvegyev orosz elnök érkezett a legstabilabb politikai hátországból. Medvegyev - ha elődjénél kevésbé harciasan is, de - nagyobb beleszólást igényelt Oroszország számára a világ ügyeibe, már csak azért is, mert gazdasági és pénzügyi tekintetben szerinte mérsékelni kellene a függést az USA-tól.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Korábban mondták

Evian, Franciaország (2003): A globalizáció kihívására szerkezeti reformokat szorgalmaznak a gazdaságban.

A gyerekek kétharmada szerint haszontalan, amit az iskolában tanulnak

A gyerekek kétharmada szerint haszontalan, amit az iskolában tanulnak

Megvan, mi történt az utolsó percekben Kobe Bryanték helikopterén

Megvan, mi történt az utolsó percekben Kobe Bryanték helikopterén

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója

Húsvéttól zenghet az új szövegű Miatyánk

Húsvéttól zenghet az új szövegű Miatyánk

Visszavonta mentelmi jogi kérelmét Netanjahu

Visszavonta mentelmi jogi kérelmét Netanjahu

Kobe Bryant nemierőszak-ügyéről posztolt, felfüggesztették a Washington Post újságíróját

Kobe Bryant nemierőszak-ügyéről posztolt, felfüggesztették a Washington Post újságíróját