Tetszett a cikk?

A mongóliai választások és a zavargások utáni helyzetet Dzsigzsid Boldbátor történész, az ulánbátori parlament...

A mongóliai választások és a zavargások utáni helyzetet Dzsigzsid Boldbátor történész, az ulánbátori parlament alkotmányügyi bizottságának a Mongol Tudományos Akadémia által delegált, pártoktól független tagja elemezte a HVG-nek.

HVG: Milyen körülmények között folytak a választások?

D. B.: A választások általában rendben zajlottak. A szervezésben azonban akadtak nehézségek, mivel most alkalmazták először az új - a nagy pártoknak kedvező - választási rendszert. Emiatt néhány választókerületben még nincs végleges eredmény, de a kormánypárt előnye behozhatatlan. Az eddigi vizsgálatok és a külföldi megfigyelők tapasztalata szerint nem került sor semmilyen, a választások végeredményét befolyásoló visszaélésre.

HVG: Akkor mi váltotta ki a halálos áldozatokkal járó zavargásokat?

D. B.: Az ellenzéki pártok egy része nem akarta elfogadni az eredményt, és tömegtüntetést szervezett a fővárosban a szavazatok újraszámlálásáért. A tüntetés azonban - és erre senki nem számított - váratlanul erőszakos cselekményekbe torkollott, és a további vérontás elkerülése érdekében a köztársasági elnök rendkívüli állapot hirdetett. A rendőrség több száz randalírozót vett őrizetbe.

HVG: Milyen most a helyzet Ulánbátorban?

D. B.: Már nyugalom van, a helyzet normalizálódott. Mivel nem került sor újabb erőszakos cselekményekre, az államfő megszüntette a rendkívüli állapotot, rendőri egységek sem láthatók már az utcákon. A rendkívüli állapot idején bevezetett esti és éjszakai kijárási tilalmat is feloldották, de az este 10 és reggel 8 óra között az utcákon járókat még mindig igazoltatják.

HVG: Mi várható a továbbiakban?

D. B.: A végleges eredmények hiányában is biztos, hogy az eddigi kormánypárt alakíthat ismét kabinetet, és valószínűleg helyén marad a jelenlegi kormányfő, Szandzsá Bajar is, akinek a munkájával a párton belül elégedettek. Az ellenzék pedig aligha tehet mást, mint hogy tudomásul veszi a választási eredményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Nagy népi gyúrás

Halottakat követelő zavargásokhoz vezetett Mongóliában, hogy a választásokat ismét az exkommunisták nyerték. Az ellenzék több helyen a szavazatok újraszámlálását követeli.

Egy hiba miatt telefonszámokat lehetett kiszipkázni a TikTok rendszeréből

Egy hiba miatt telefonszámokat lehetett kiszipkázni a TikTok rendszeréből

Megalázó a minimálbér-emelési javaslat a közszféra négy szakszervezete szerint

Megalázó a minimálbér-emelési javaslat a közszféra négy szakszervezete szerint

Laposa Bence a Balatoni Kör elnökeként kért állami pénzt, amiből saját cégei 143 milliót kaptak

Laposa Bence a Balatoni Kör elnökeként kért állami pénzt, amiből saját cégei 143 milliót kaptak