Tetszett a cikk?

Európa nyugati felén mintegy kétszáz amerikai atomfegyvert tartanak hadrendben, kétharmadukat a NATO déli szárnyán -...

Európa nyugati felén mintegy kétszáz amerikai atomfegyvert tartanak hadrendben, kétharmadukat a NATO déli szárnyán - állítja az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS). Értesülései szerint a hirosimainál tízszerte pusztítóbb erejű, 00-350 B61 jelű atombombából hat légitámaszponton őriznek kisebb-nagyobb készleteket: Belgiumban (Kleine Brogel, 10-20 darab), Németországban (Büchel, 10-20), Hollandia (Volkel, 10-20), Olaszországban (Aviano és Ghedi Torre, 50, illetve 20-40) és Törökországban (Incirlik, 50-90). Nagy-Britanniában, a Londontól alig 100 kilométerre fekvő lakenheathi légibázisról a napokban távolították el az egykor ott őrzött száz atomfegyver utolsó darabjait.

Az amerikai atomfegyvereket tároló legtöbb európai létesítmény nem felel meg a Pentagon biztonsági előírásainak - állítja egy, az amerikai légierő megbízásából februárban készült, a FAS által megszerzett és a napokban részben közzétett tanulmány. A fogadó országokban a tanulmány szerint súlyos hiányosságok mutatkoznak a raktárak biztonsági rendszereiben, és rendellenességeket tapasztaltak az őrszolgálatnál is. Az elemzés az után készült, hogy tavaly augusztusban az amerikai légierő 36 órára elvesztette egy, az USA felett áthaladó, hat nukleáris robbanófejet hordozó repülőgépének nyomát, ráadásul a személyzetnek fogalma sem volt arról, mit szállítanak.

Bár a hidegháború befejeztével az USA eltávolította az Európában állomásoztatott - az 1970-es években még több mint 7 ezer - atomfegyver túlnyomó részét, a NATO továbbra is fenntartja a nukleáris elrettentés doktrínáját. Az atomfegyverek amerikai ellenőrzés alatt állnak, de atomriadó esetén átadhatják azokat a fogadó országok hordozó repülőgépeinek. A Der Spiegel hetilap internetes változatának beszámolója szerint a német pilóták még mindig hosszasan gyakorolják a bombaledobás fortélyait Tornado harci gépeikkel. Mindemellett a NATO-országok politikusainak többsége már anakronisztikusnak tartja ezt a nukleáris politikát, és még Barack Obama demokrata és John McCain republikánus amerikai elnökjelölt is a maradék amerikai atomfegyverek Európából való kivonását pártolja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Radarozás

Prágában aláírták az amerikai radarállomásról szóló egyezményt, de a lakosság és a pártok ellenállása miatt nem biztos, hogy a létesítmény valóban állni fog cseh földön. Varsó még bizonytalanabb.

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Így repültek Budapest felett az utolsó Pumára emlékező Gripenek – videó

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft