Tetszett a cikk?

Végleg lekerült a napirendről az a magyar kezdeményezés, amely radikálisan módosította volna az Európai Bizottság (EB)...

Végleg lekerült a napirendről az a magyar kezdeményezés, amely radikálisan módosította volna az Európai Bizottság (EB) által az év elején előterjesztett javaslatcsomagot az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére. Az uniós állam- és kormányfők tavaly tavasszal helyezték kilátásba, hogy 2020-ig átlagosan legalább 20 százalékkal mérsékelik 1990-hez viszonyítva a szén-dioxid-kibocsátást, az EU teljes energiafogyasztásában pedig 20 százalékra növelik a megújuló energiaforrások arányát. Csakhogy a bizottsági jogszabálytervezet a tagállamok közti tehermegosztásnál 1990 helyett a 2005-ös évet vette alapul, vagyis nem vette figyelembe, hogy kilenc új és hét régi tagállam - köztük Nagy-Britannia, Svédország, Dánia és Franciaország - 1990-2005 között már komoly áldozatokat hozott a kibocsátás csökkentésére. Magyarország ezért hat másik új tagállam támogatásával május végén ellenjavaslatot nyújtott be egy alternatív tehermegosztási módszerre, továbbá azt is szorgalmazta, hogy a nemzeti kibocsátáscsökkentési célok megállapításánál az emissziókereskedelmi rendszerbe bevont és azon kívüli szektorokat is vegyék figyelembe. A budapesti javaslat nem csupán az EB háza táján keltett hullámokat, de a csomag minél gyorsabb elfogadásában érdekelt francia elnökség sem állt mögé - így sorsa megpecsételődött. A környezetvédelmi és energiaügyi miniszterek a múlt héten Párizsban félre is tették a javaslatot, ám a jelek szerint a magyar diplomácia annyit elért, hogy a régi tagállamok zöme belátta: az EB által javasoltnál valamivel több könnyítést kell adni az új tagoknak, hogy a klímavédelmi csomag végrehajtása ne fékezze gazdasági növekedésüket és ezzel felzárkózásukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Gúzsba kötve

Aligha lesz sétagalopp a francia EU-elnökség, Párizsnak az írországi népszavazás kudarca mellett az energia- és élelmiszerár-robbanás okozza a legtöbb fejfájást.

Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott

Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott

Beperelték az Apple-t, ezúttal a Telegram miatt

Beperelték az Apple-t, ezúttal a Telegram miatt

Már teszteli az Emirates a digitális „járványútlevelét”

Már teszteli az Emirates a digitális „járványútlevelét”