Tetszett a cikk?

Halottakat követelő zavargásokhoz vezetett Mongóliában, hogy a választásokat ismét az exkommunisták nyerték. Az ellenzék több helyen a szavazatok újraszámlálását követeli.

Egyetlen ablak sem tört be, egyetlen csepp vér sem folyt a rendszerváltás óta eltelt 18 év alatt, most viszont pár óra alatt öten meghaltak, és több mint háromszázan megsebesültek - összegezte a június végi parlamenti választás utáni zavargások nyomán kialakult helyzetet Cahiag Elbegdordzs, az ellenzéki Demokratikus Párt elnöke. Két nappal a választás után ugyanis valóságos erőszakhullám söpört végig a főváros, Ulánbátor utcáin, miután nyilvánvalóvá vált a kormányzó Mongol Népi Forradalmi Párt (MRPR) győzelme.

Az indulatok az eredményt megkérdőjelező, a szavazatok újraszámolását követelő, az exkommunistákat választási csalással vádoló kisebb pártokat összefogó Polgári Szövetség által a parlament előtti Szünbátor térre meghirdetett tüntetésen szabadultak el. A rendőrség nem tudta megakadályozni, hogy a többezres feldühödött tömeg az MRPR közeli székházához vonuljon, és megostromolja az épületet. A tiltakozók átszakították a pártház előtti kordont, kövekkel betörték az ablakait, majd lángba borították a házat. A tűz a szomszédos Opera, a Központi Kulturális Palota épületére is átterjedt. A tüntetők fosztogatni kezdtek, feldúlták a közeli boltokat, bankokat és gépkocsikat is felgyújtottak.

Részeg fiatalok randalírozása váltotta ki a hivatalos verzió szerint a zavargásokat, de a tüntetésről készült, interneten terjesztett felvételeken jól látszik, hogy középkorúak és idősek is szép számmal részt vettek a tiltakozáson. A rendőrök végül könnygázt és gumilövedékeket vetettek be, és szerdára virradóra felszámolták a tüntetést. Nyolcszáz embert őrizetbe vettek, a belvárost pedig tankok, felfegyverzett katonák lepték el. A helyzet láttán Nambar Enhbajar államfő négynapos szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelt el, és megtiltotta a szeszes italok árusítását. A helyi lapok egy része rendőri túlkapásokról, brutális módszerekről számolt be, ahogy a kijárási tilalmat megszegőket előállították.

A tüntetőket elkeserítette, hogy megint a rendszerváltást követően megszakításokkal ugyan, de 12 éven át kormányzó MRPR nyerte a választásokat. Az ellenzékiek csalást sejtenek, a jobban ellenőrizhető Ulánbátorban ugyanis - ahol az ország 2,7 millió lakosának harmada él - a kormánypárt jelöltjei gyengén szerepeltek, az utódpárt főleg a nyugati és a középső megyékben nyert, az ellenzék a keleti országrészben és néhány fővárosi szavazókörzetben győzött. Olaj volt a tűzre, hogy a két éve megbuktatott Elbegdordzs - bár hétfőn elismerte az eredményeket - visszaélésekről, közel 5 ezer fantom-szavazócéduláról beszélt. A politikus azért is tiltakozott, mert számos településen nem volt áram, és beszüntették az állami televízió élő adását a zavargásokról. Elbegdordzs be is jelentette: a körzetek harmadában újra akarják számoltatni a voksokat, mert ott a hivatalos eredménnyel szemben információik szerint az ő jelöltjük kapta a legtöbb szavazatot. A még nem végleges adatok alapján az utódpárt 47 mandátumot szerzett a 76 fős népi hurálban, Elbegdordzs pártjának 26 hely jutott, a fennmaradón pedig kisebb pártok, függetlenek osztoznak.

A zavargások azért is keltettek meglepetést, mert Mongólia az utóbbi években elismerést vívott ki Nyugaton a rendületlen, tavaly közel 10 százalékos gazdasági fejlődéssel, a közép-ázsiai autokrata vezetésű országokkal szemben demokratikusnak tartott politikai berendezkedésével. A lakosság ugyanakkor a vágtató - tavaly évtizedes rekordot döntő -, 15 százalékos infláció miatt egyre nehezebben él. A kampányban ezért mindkét párt gazdaságélénkítést, a korrupció visszaszorítása mellett a munkanélküliség mérséklését, a szociális juttatások növelését ígérte. Forrásként a külföldi befektetők bevonásával történő ásványkitermelésből származó bevételeket jelölték meg.

Az új bányatörvény parlamenti elfogadása, bár mindkét nagy párt támogatja, évek óta húzódik. A tervek szerint 51 százalékig engednék külföldiek részesedését az egyelőre tisztán állami bányavállalatokban. A szabályozás igencsak sürgető, a befektetők ugyanis ugrásra készen várják a hatalmas készletek kitermelését. A legnagyobb az érdeklődés a kínai határtól alig 80 kilométerre lévő Oyu Tolgoi bányavidék iránt, ahol évente 440 ezer tonna réz és 320 ezer uncia arany termelhető ki. Kanadai befektetők 3 milliárd dollárt ajánlottak nemrég a mongol kormánynak a bánya fejlesztésére - de hiába. Pedig a külföldiek bevonása révén megugró kitermelés hatására egyes számítások szerint akár 30 százalékkal is bővülhetne a következő években a hazai össztermék (GDP). A tavaly Mongóliába félmilliárd dollárnyi befektetést hozó, a Góbi sivatagban kőolajat évek óta kitermelő külföldi cégek újabban a réz- és aranybányák mellett az urán- és szénlelőhelyek iránt is érdeklődnek. Kína is számít a mongol ásványkincsekre, az ottani szénre alapozva több erőmű építését is tervezi a mandzsúriai határszakaszon. A kitermelés fokozása ellen ugyanakkor környezetvédők hevesen tiltakoznak, mivel a sivatagosodás egyre ijesztőbb. A Góbi pora már nemcsak Pekinget és az észak-kínai városokat fenyegeti, hanem Közép-Mongólia sziklás területeit is.

A mongol vidék eközben egyre néptelenebb, tudatosan folyik ugyanis az ott élők városokba, elsősorban Ulánbátorba költöztetése. Sokan azonban csak a közigazgatási határon kívül, korábban lakatlan vidékeken tudtak sátraikkal letelepedni, és reggelente onnan indulnak munkát keresni. Nem jobb azoknak sem, akik a város belsőbb részeiben lévő jurtanegyedekben élnek, ott sincs se csatorna, se áram, se fűtés. A belvárosi ingatlanárak emelkedése miatt ugyanakkor egyre több jurtatelep helyére épülnek olcsó kínai építőanyagokból fa- és kőházak. A bányászat és az építőipar fellendülése nyomán helyenként munkaerőhiány alakult ki, és egyre több kínai bevándorló érkezik - többnyire illegálisan - a munkalehetőség és a hazainál magasabb bérek vonzásában.

Bár Mongólia a világ legszegényebb országai közé tartozik, kialakult egy nyugati színvonalon élő felső réteg. Luxusterepjáróval közlekednek, az immár Ulánbátorban is megtelepedett üzletközpontokban vásárolnak, a főváros zöldövezetében létesített lakóparkokban élnek, külföldön nyaralnak, gyermekeiket pedig az USA-ban vagy Németországban taníttatják.

OBRUSÁNSZKY BORBÁLA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Átcsapások

A mongóliai választások és a zavargások utáni helyzetet Dzsigzsid Boldbátor történész, az ulánbátori parlament...

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Újabb EU-szankciók várhatóak az oroszországi rendőri brutalitás miatt

Újabb EU-szankciók várhatóak az oroszországi rendőri brutalitás miatt

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni