Nagy népi gyúrás

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Halottakat követelő zavargásokhoz vezetett Mongóliában, hogy a választásokat ismét az exkommunisták nyerték. Az ellenzék több helyen a szavazatok újraszámlálását követeli.

Egyetlen ablak sem tört be, egyetlen csepp vér sem folyt a rendszerváltás óta eltelt 18 év alatt, most viszont pár óra alatt öten meghaltak, és több mint háromszázan megsebesültek - összegezte a június végi parlamenti választás utáni zavargások nyomán kialakult helyzetet Cahiag Elbegdordzs, az ellenzéki Demokratikus Párt elnöke. Két nappal a választás után ugyanis valóságos erőszakhullám söpört végig a főváros, Ulánbátor utcáin, miután nyilvánvalóvá vált a kormányzó Mongol Népi Forradalmi Párt (MRPR) győzelme.

Az indulatok az eredményt megkérdőjelező, a szavazatok újraszámolását követelő, az exkommunistákat választási csalással vádoló kisebb pártokat összefogó Polgári Szövetség által a parlament előtti Szünbátor térre meghirdetett tüntetésen szabadultak el. A rendőrség nem tudta megakadályozni, hogy a többezres feldühödött tömeg az MRPR közeli székházához vonuljon, és megostromolja az épületet. A tiltakozók átszakították a pártház előtti kordont, kövekkel betörték az ablakait, majd lángba borították a házat. A tűz a szomszédos Opera, a Központi Kulturális Palota épületére is átterjedt. A tüntetők fosztogatni kezdtek, feldúlták a közeli boltokat, bankokat és gépkocsikat is felgyújtottak.

Részeg fiatalok randalírozása váltotta ki a hivatalos verzió szerint a zavargásokat, de a tüntetésről készült, interneten terjesztett felvételeken jól látszik, hogy középkorúak és idősek is szép számmal részt vettek a tiltakozáson. A rendőrök végül könnygázt és gumilövedékeket vetettek be, és szerdára virradóra felszámolták a tüntetést. Nyolcszáz embert őrizetbe vettek, a belvárost pedig tankok, felfegyverzett katonák lepték el. A helyzet láttán Nambar Enhbajar államfő négynapos szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelt el, és megtiltotta a szeszes italok árusítását. A helyi lapok egy része rendőri túlkapásokról, brutális módszerekről számolt be, ahogy a kijárási tilalmat megszegőket előállították.

A tüntetőket elkeserítette, hogy megint a rendszerváltást követően megszakításokkal ugyan, de 12 éven át kormányzó MRPR nyerte a választásokat. Az ellenzékiek csalást sejtenek, a jobban ellenőrizhető Ulánbátorban ugyanis - ahol az ország 2,7 millió lakosának harmada él - a kormánypárt jelöltjei gyengén szerepeltek, az utódpárt főleg a nyugati és a középső megyékben nyert, az ellenzék a keleti országrészben és néhány fővárosi szavazókörzetben győzött. Olaj volt a tűzre, hogy a két éve megbuktatott Elbegdordzs - bár hétfőn elismerte az eredményeket - visszaélésekről, közel 5 ezer fantom-szavazócéduláról beszélt. A politikus azért is tiltakozott, mert számos településen nem volt áram, és beszüntették az állami televízió élő adását a zavargásokról. Elbegdordzs be is jelentette: a körzetek harmadában újra akarják számoltatni a voksokat, mert ott a hivatalos eredménnyel szemben információik szerint az ő jelöltjük kapta a legtöbb szavazatot. A még nem végleges adatok alapján az utódpárt 47 mandátumot szerzett a 76 fős népi hurálban, Elbegdordzs pártjának 26 hely jutott, a fennmaradón pedig kisebb pártok, függetlenek osztoznak.

A zavargások azért is keltettek meglepetést, mert Mongólia az utóbbi években elismerést vívott ki Nyugaton a rendületlen, tavaly közel 10 százalékos gazdasági fejlődéssel, a közép-ázsiai autokrata vezetésű országokkal szemben demokratikusnak tartott politikai berendezkedésével. A lakosság ugyanakkor a vágtató - tavaly évtizedes rekordot döntő -, 15 százalékos infláció miatt egyre nehezebben él. A kampányban ezért mindkét párt gazdaságélénkítést, a korrupció visszaszorítása mellett a munkanélküliség mérséklését, a szociális juttatások növelését ígérte. Forrásként a külföldi befektetők bevonásával történő ásványkitermelésből származó bevételeket jelölték meg.

Az új bányatörvény parlamenti elfogadása, bár mindkét nagy párt támogatja, évek óta húzódik. A tervek szerint 51 százalékig engednék külföldiek részesedését az egyelőre tisztán állami bányavállalatokban. A szabályozás igencsak sürgető, a befektetők ugyanis ugrásra készen várják a hatalmas készletek kitermelését. A legnagyobb az érdeklődés a kínai határtól alig 80 kilométerre lévő Oyu Tolgoi bányavidék iránt, ahol évente 440 ezer tonna réz és 320 ezer uncia arany termelhető ki. Kanadai befektetők 3 milliárd dollárt ajánlottak nemrég a mongol kormánynak a bánya fejlesztésére - de hiába. Pedig a külföldiek bevonása révén megugró kitermelés hatására egyes számítások szerint akár 30 százalékkal is bővülhetne a következő években a hazai össztermék (GDP). A tavaly Mongóliába félmilliárd dollárnyi befektetést hozó, a Góbi sivatagban kőolajat évek óta kitermelő külföldi cégek újabban a réz- és aranybányák mellett az urán- és szénlelőhelyek iránt is érdeklődnek. Kína is számít a mongol ásványkincsekre, az ottani szénre alapozva több erőmű építését is tervezi a mandzsúriai határszakaszon. A kitermelés fokozása ellen ugyanakkor környezetvédők hevesen tiltakoznak, mivel a sivatagosodás egyre ijesztőbb. A Góbi pora már nemcsak Pekinget és az észak-kínai városokat fenyegeti, hanem Közép-Mongólia sziklás területeit is.

A mongol vidék eközben egyre néptelenebb, tudatosan folyik ugyanis az ott élők városokba, elsősorban Ulánbátorba költöztetése. Sokan azonban csak a közigazgatási határon kívül, korábban lakatlan vidékeken tudtak sátraikkal letelepedni, és reggelente onnan indulnak munkát keresni. Nem jobb azoknak sem, akik a város belsőbb részeiben lévő jurtanegyedekben élnek, ott sincs se csatorna, se áram, se fűtés. A belvárosi ingatlanárak emelkedése miatt ugyanakkor egyre több jurtatelep helyére épülnek olcsó kínai építőanyagokból fa- és kőházak. A bányászat és az építőipar fellendülése nyomán helyenként munkaerőhiány alakult ki, és egyre több kínai bevándorló érkezik - többnyire illegálisan - a munkalehetőség és a hazainál magasabb bérek vonzásában.

Bár Mongólia a világ legszegényebb országai közé tartozik, kialakult egy nyugati színvonalon élő felső réteg. Luxusterepjáróval közlekednek, az immár Ulánbátorban is megtelepedett üzletközpontokban vásárolnak, a főváros zöldövezetében létesített lakóparkokban élnek, külföldön nyaralnak, gyermekeiket pedig az USA-ban vagy Németországban taníttatják.

OBRUSÁNSZKY BORBÁLA