Tetszett a cikk?

Mélypontra jutott a Moszkva-Tbiliszi viszony, miután Oroszország harci gépeket vezényelt a Grúziához tartozó Dél-Oszétia fölé, megakadályozandó az állítólagos grúz támadást.

Le kellett hűtenünk a forró grúz fejeket - indokolta közleményben a moszkvai külügyminisztérium, miért volt szükség arra, hogy négy orosz vadászgép múlt szerdán több mint félórán át körözzön a hivatalosan Grúziához tartozó, magát 1992 óta független államként meghatározó Dél-Oszétia fölött. Míg orosz állítások szerint a példátlan akcióval a Dél-Oszétia elleni katonai támadást kellett megakadályozni, a gépek valószínűleg inkább azért jelentek meg a térségben, hogy az egy nappal később Tbiliszibe érkező Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter egy pillanatig se felejtse el: Moszkva együttműködése nélkül nem lehet megoldani a kaukázusi válságot.

Miután a Kreml először ismerte el, hogy gépei behatoltak Dél-Oszétia légterébe, Tbiliszi azonnal visszahívta konzultációra moszkvai nagykövetét, a hét végén pedig a volt szovjet tagköztársaság politikusai feltűnően harcias nyilatkozatokban tudatták a nagy szomszéddal, hogy nem tűrik el a légtérsértéseket. "Szaddám Huszein iraki diktátor kuvaiti betörése óta valószínűleg ez volt a legsúlyosabb nemzetközi incidens, s ilyen helyzetben jogunk van az önvédelemre" - dörögte Temur Jakobasvili, az elszakadt Dél-Oszétia és Abházia visszaszerzésében illetékes grúz újraegyesítési miniszter. Nika Rurua, a tbiliszi parlament védelmi bizottságának alelnöke pedig azzal fenyegetőzött, ha az oroszok megint betörnek Grúzia területére, kénytelenek lesznek visszatérni, hogy összeszedjék lelőtt gépeik roncsait.

A vita nem csupán Rice látogatása miatt lobbant fel. Tbiliszi az utóbbi időben - immár egyre komolyabb amerikai és uniós hátszéllel - igyekszik kitúrni a válságövezetből a másfél évtizede ott szolgáló orosz békefenntartókat, s a hivatalosan a Független Államok Közösségét (FÁK) képviselő, de a grúzok szerint mind elfogultabb kéksisakosok helyére nemzetközi erőket szeretne vezényelni. Moszkva - Abháziával és Dél-Oszétiával összhangban - elutasítja ezeket a kezdeményezéseket, s Szergej Lavrov külügyminiszter néhány napon belül minden bizonnyal hivatalosan is elveti majd azt a Rice által is megismételt javaslatot, hogy nemzetközi közvetítők segítsék Tbiliszi és a szakadárok hatékonynak aligha nevezhető párbeszédét. Július elején, miután több városban elkövetett merényletekben négyen meghaltak, az abházok bejelentették: szerintük Tbiliszi áll a gyilkos akciók mögött, ezért minden kapcsolatot megszakítanak a Mihail Szaakasvili államfő által vezetett Grúziával. A vadászgépeikkel provokáló oroszok egyébként Grúziát és szövetségeseit vádolják a válság mesterséges szításával, s úgy vélik, "a Nyugat azért játszik a tűzzel", hogy kiszorítsa Moszkvát a stratégiai fontosságú térségből.

A nyilvánosságnak szánt nyilatkozatok szerint ugyan szünetelnek a rendezési tárgyalások, nem kizárt, hogy a kulisszák mögött folytatódnak az egyeztetések. Tbiliszi június végén állítólag közvetítőkön keresztül azt javasolta Moszkvának, hogy Abháziát osszák fel grúz és orosz érdekszférára, s bár Abházia de jure Grúzia része maradna, a szomszéd állam gazdaságilag szabad kezet kapna a neki jutó országrészben. Grúziában cáfolják, hogy a kaukázusi köztársaság hajlandó lenne akár részben lemondani Abháziáról, ám moszkvai lapértesülések szerint a titkosnak szánt javaslat valóban eljutott az orosz fővárosba. A válság megoldása - vagy legalábbis jegelése - hosszabb távon az oroszoknak is érdekük, Abházia ugyanis a 2014-es téli olimpiának otthont adó Szocsi közvetlen közelében van, s a robbantások és összetűzések folytatódása árnyékot vethet a rendezvényre.

Az Abháziában 3 ezer katonát állomásoztató Oroszország szerint csak akkor lehet majd felújítani a tárgyalásokat, ha Grúzia kivonja katonáit a Kodori-szorosból - Abházia egyetlen, grúz fennhatóság alatt álló körzetéből, ahol a napokban újabb fegyveres összetűzésre került sor -, s írásos kötelezettséget vállal arra, hogy kizárólag békés eszközökkel oldja meg a szakadárokkal közel két évtizede tartó vitáját. A NATO-tagságra törekvő Tbiliszi azonban egyelőre nem hajlandó a kötelezettségvállalásra. Minden bizonnyal attól tart, ha egyértelműen lemond a katonai erő használatáról, semmiféle eszköze nem marad arra, hogy kompromisszumra kényszerítse az önállóságukhoz ragaszkodó abházokat és oszétokat. A napokban mindenesetre amerikai, azeri, örmény és ukrán katonák részvételével NATO-gyakorlat zajlik az "Azonnali válasz 2008" keretében a Tbiliszihez közeli Vaziani egykori orosz katonai bázison.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tovább terjeszkedik a Balatonnál Mészárosék ingatlanos üzlettársa

Tovább terjeszkedik a Balatonnál Mészárosék ingatlanos üzlettársa

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Már közel 44 ezren haltak meg Németországban koronavírusban

Már közel 44 ezren haltak meg Németországban koronavírusban