Mélypontra jutott a Moszkva-Tbiliszi viszony, miután Oroszország harci gépeket vezényelt a Grúziához tartozó Dél-Oszétia fölé, megakadályozandó az állítólagos grúz támadást.

Le kellett hűtenünk a forró grúz fejeket - indokolta közleményben a moszkvai külügyminisztérium, miért volt szükség arra, hogy négy orosz vadászgép múlt szerdán több mint félórán át körözzön a hivatalosan Grúziához tartozó, magát 1992 óta független államként meghatározó Dél-Oszétia fölött. Míg orosz állítások szerint a példátlan akcióval a Dél-Oszétia elleni katonai támadást kellett megakadályozni, a gépek valószínűleg inkább azért jelentek meg a térségben, hogy az egy nappal később Tbiliszibe érkező Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter egy pillanatig se felejtse el: Moszkva együttműködése nélkül nem lehet megoldani a kaukázusi válságot.

Miután a Kreml először ismerte el, hogy gépei behatoltak Dél-Oszétia légterébe, Tbiliszi azonnal visszahívta konzultációra moszkvai nagykövetét, a hét végén pedig a volt szovjet tagköztársaság politikusai feltűnően harcias nyilatkozatokban tudatták a nagy szomszéddal, hogy nem tűrik el a légtérsértéseket. "Szaddám Huszein iraki diktátor kuvaiti betörése óta valószínűleg ez volt a legsúlyosabb nemzetközi incidens, s ilyen helyzetben jogunk van az önvédelemre" - dörögte Temur Jakobasvili, az elszakadt Dél-Oszétia és Abházia visszaszerzésében illetékes grúz újraegyesítési miniszter. Nika Rurua, a tbiliszi parlament védelmi bizottságának alelnöke pedig azzal fenyegetőzött, ha az oroszok megint betörnek Grúzia területére, kénytelenek lesznek visszatérni, hogy összeszedjék lelőtt gépeik roncsait.

A vita nem csupán Rice látogatása miatt lobbant fel. Tbiliszi az utóbbi időben - immár egyre komolyabb amerikai és uniós hátszéllel - igyekszik kitúrni a válságövezetből a másfél évtizede ott szolgáló orosz békefenntartókat, s a hivatalosan a Független Államok Közösségét (FÁK) képviselő, de a grúzok szerint mind elfogultabb kéksisakosok helyére nemzetközi erőket szeretne vezényelni. Moszkva - Abháziával és Dél-Oszétiával összhangban - elutasítja ezeket a kezdeményezéseket, s Szergej Lavrov külügyminiszter néhány napon belül minden bizonnyal hivatalosan is elveti majd azt a Rice által is megismételt javaslatot, hogy nemzetközi közvetítők segítsék Tbiliszi és a szakadárok hatékonynak aligha nevezhető párbeszédét. Július elején, miután több városban elkövetett merényletekben négyen meghaltak, az abházok bejelentették: szerintük Tbiliszi áll a gyilkos akciók mögött, ezért minden kapcsolatot megszakítanak a Mihail Szaakasvili államfő által vezetett Grúziával. A vadászgépeikkel provokáló oroszok egyébként Grúziát és szövetségeseit vádolják a válság mesterséges szításával, s úgy vélik, "a Nyugat azért játszik a tűzzel", hogy kiszorítsa Moszkvát a stratégiai fontosságú térségből.

A nyilvánosságnak szánt nyilatkozatok szerint ugyan szünetelnek a rendezési tárgyalások, nem kizárt, hogy a kulisszák mögött folytatódnak az egyeztetések. Tbiliszi június végén állítólag közvetítőkön keresztül azt javasolta Moszkvának, hogy Abháziát osszák fel grúz és orosz érdekszférára, s bár Abházia de jure Grúzia része maradna, a szomszéd állam gazdaságilag szabad kezet kapna a neki jutó országrészben. Grúziában cáfolják, hogy a kaukázusi köztársaság hajlandó lenne akár részben lemondani Abháziáról, ám moszkvai lapértesülések szerint a titkosnak szánt javaslat valóban eljutott az orosz fővárosba. A válság megoldása - vagy legalábbis jegelése - hosszabb távon az oroszoknak is érdekük, Abházia ugyanis a 2014-es téli olimpiának otthont adó Szocsi közvetlen közelében van, s a robbantások és összetűzések folytatódása árnyékot vethet a rendezvényre.

Az Abháziában 3 ezer katonát állomásoztató Oroszország szerint csak akkor lehet majd felújítani a tárgyalásokat, ha Grúzia kivonja katonáit a Kodori-szorosból - Abházia egyetlen, grúz fennhatóság alatt álló körzetéből, ahol a napokban újabb fegyveres összetűzésre került sor -, s írásos kötelezettséget vállal arra, hogy kizárólag békés eszközökkel oldja meg a szakadárokkal közel két évtizede tartó vitáját. A NATO-tagságra törekvő Tbiliszi azonban egyelőre nem hajlandó a kötelezettségvállalásra. Minden bizonnyal attól tart, ha egyértelműen lemond a katonai erő használatáról, semmiféle eszköze nem marad arra, hogy kompromisszumra kényszerítse az önállóságukhoz ragaszkodó abházokat és oszétokat. A napokban mindenesetre amerikai, azeri, örmény és ukrán katonák részvételével NATO-gyakorlat zajlik az "Azonnali válasz 2008" keretében a Tbiliszihez közeli Vaziani egykori orosz katonai bázison.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pajtaszínházi Szemle lesz a Nemzetiben a hétvégén

Pajtaszínházi Szemle lesz a Nemzetiben a hétvégén

Ahány foka, annyiféle: izgalmas lépcsőt barkácsolt a MÁV Tatán

Ahány foka, annyiféle: izgalmas lépcsőt barkácsolt a MÁV Tatán

A világ legcukibb betörőjét érték tetten egy irodában

A világ legcukibb betörőjét érték tetten egy irodában

Nem akarnak használt lakást venni a magyarok

Nem akarnak használt lakást venni a magyarok

Budai Gyula a Borkai-ügyről: Ez nem izgalmas

Budai Gyula a Borkai-ügyről: Ez nem izgalmas

Aláírta a Brexit-egyezményt Ursula von der Leyen

Aláírta a Brexit-egyezményt Ursula von der Leyen