Tetszett a cikk?

Gyáva államfő, tehetetlen miniszterelnök, acsarkodó koalíciós partnerek - ilyen hangulatban, régi és új szereplőkkel készül Ausztria a szeptember végére előrehozott választásokra.

Gyorsan pörögnek az események az osztrák politikai színpadon: múlt héten a néppártiak (ÖVP) felrúgták a nagykoalíciót, pár napra rá feloszlott a parlament, augusztus elején rendkívüli kongresszust tartanak a kisebbségben kormányzó szociáldemokraták (SPÖ), szeptember végén pedig előrehozott választást rendeznek. A voksoláson - ahol az öt parlamenti párt mellett valószínűleg további régi-új politikai csoportosulások is elindulnak - könnyen lehet, hogy ugyanaz a nagykoalíció áll össze, amelyikről a napokban derült ki, hogy működésképtelen.

A mindössze másfél évig élt szocdem-néppárti kabinet mindkét pártjának az első emberei siettek ugyanis bejelenteni: bárhogy alakuljanak is a dolgok, nem hajlandók szövetségre lépni a mind szélsőségesebb jobboldali Szabadságpárttal (FPÖ). Az országban egyre inkább érezhető idegen- és EU-ellenességet meglovagoló párt az utóbbi időben - a kormányerők ügyetlenkedésének is köszönhetően - helyi választási sikerek sorát érte el, s a két nagy párt mögött, a zöldeket megelőzve, immár az ország harmadik politikai ereje. Az őszi választáson pedig akár a második helyen is végezhet.

A szociáldemokraták - saját adataik szerint - csupán 21-23 százalékos népszerűségnek örvendenek, legalább 8 százalékponttal lemaradva a hűtlenné vált kisebbik koalíciós partnertől, s veszélyesen közel az FPÖ-höz, amelynek az előrejelzések 16 százalék feletti eredményt ígérnek. A zöldek először jelentették ki, hogy kormányra szeretnének jutni, ám az utóbbi időben rendre gyengélkedtek a helyhatósági választásokon. Az FPÖ-ből kivált Jövő pártja (BZÖ), élén Jörg Haiderrel, csak Karintiában népszerű, s bár ugyanazt a választói kört célozza meg, mint az FPÖ, csak a parlamenti küszöb határán mozog. A júniusi tiroli helyhatósági választáson a semmiből előbukkant és 18 százalékot szerzett exnéppárti, populista Fritz Dinkhauser Fritz-lista nevű pártja is országos babérokra tör, amivel az ÖVP-szavazók táborát ritkítja. Startra kész a parlamentből rég kihullott Liberális Párt is, amelynek ezúttal sem adnak sok esélyt.

Vagyis ha a zöldek nem képesek csodára, ismét a két nagypárt kényszerül politikai házasságra. Az SPÖ új arccal készül: a pártvezetői hatalmat egy hónapja gyakorló Werner Faymannt az elemzések pragmatikus, meglehetősen karrierorientált politikusnak írják le, aki eddig elsősorban ügyes helyezkedéssel, kiváló menedzseri képességekkel vetette magát észre. A bécsi politikust saját pártjában ugyanakkor némi idegenkedéssel figyelik, elvégre ő vette rá Alfred Gusenbauer kancellárt, hogy június végén olvasói levél formájában tegyék közzé új, a polgárközeliség jegyében minden nagy horderejű kérdésben népszavazást ígérő EU-politikájukat a Neue Kronen Zeitung bulvárlapban (HVG, 2008. július 5.), ami nagyban hozzájárult, hogy a néppárt felmondja a koalíciót.

Gusenbauer belebukott az előremenekülési kísérletbe, Faymann viszont átlépett elődje politikai hulláján, s arra készül, hogy ismét szorosra fonja a szövetséget a szakszervezetekkel. Máris beígérte például, hogy a szakszervezeti funkcionáriusok ismét kaphatnak parlamenti mandátumot. Eltökélt abban is, hogy szorosan együttműködik az eddig visszafogni próbált tartományi pártvezérekkel. Láthatóan a szociális partnerség korábban jól bevált intézményére épít, s közölte: újabb nagykoalíció esetén, jóllehet abban valószínűleg nem ők diktálnak majd, ő nem a jelenlegi hangadókkal, Wilhelm Molterer ÖVP-pártvezérrel és alkancellárral, valamint Wolfgang Schüssel volt kancellárral, jelenlegi frakcióvezetővel szeretne kooperálni. Inkább a gazdasági kamarára, azaz a munkáltatói szervezetre támaszkodna, s Josef Pröll agrárminiszterrel, a néppárt jó ideje feljövőben lévő politikai csillagával szeretne koalíciót. A néppárt azonban a gazdasági szaktekintélyként elismert, amúgy színtelen, s még mindig Schüssel árnyékában lévő Molterert indítja első helyen. Ideológiailag pedig az európaiságot tűzi zászlajára, s azt a megbízhatóságot, amivel a korábbi választásokon is sikerrel érvelt.

Gusenbauer - akinek a második osztrák köztársaság legrövidebb ideig tartó kancellárságának kétes dicsősége jutott - a hét végén bejelentette, hogy nem lát a maga számára további lehetőséget a belpolitikában, s nem csupán a kancellári posztért nem kíván újra indulni, de 1991 óta meglévő parlamenti mandátumáért sem. Az elemzések tragikus figurának írják le az Alsó-Ausztriából indult, 48 esztendős politikust, akinek voltak ugyan elképzelései a szociáldemokrata mozgalom megújításáról, de kellő politikai tehetség, taktikai érzék s megfelelő támogatottság híján kudarcot vallott. Gusenbaeur 2000-ben került az SPÖ élére, amikor a párt több évtizedes kormányzás után ellenzékbe szorult, s az addig hatalmon volt pártelit elhagyta a süllyedő hajót. Bár sosem volt népszerű, sikerült rendeznie a sorokat, s úrrá lett a párt anyagi válságán is. Tudatosan választotta az elődjénél nagyobb kompromisszumkészséget koalíciós partnerével szemben, aminek nem hála lett a következménye, hanem ellenállhatatlan erőeltolódás a választások mielőbbi megismétlésére játszó néppárt javára. Nem szűnt meg a kampányában eltörölni ígért tandíj, nem állt le a Eurofighter vadászgépek beszerzése, nem lett egészségügyi reform, nem újult meg az oktatás. Némi szociális eredmények mellett a koalíciós kabinet egy dolgot ért el: a kormányzás idejét a stabilitás érdekében az eddigi négyről öt évre emelte. Ebből azonban csak másfél esztendőt tudtak együtt kitölteni.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

A Mastercard meglátta a lehetőséget a Brexitben, ötszörösére emeli a britekre kivetett tranzakciós díjakat

A Mastercard meglátta a lehetőséget a Brexitben, ötszörösére emeli a britekre kivetett tranzakciós díjakat

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához