Gyáva államfő, tehetetlen miniszterelnök, acsarkodó koalíciós partnerek - ilyen hangulatban, régi és új szereplőkkel készül Ausztria a szeptember végére előrehozott választásokra.

Gyorsan pörögnek az események az osztrák politikai színpadon: múlt héten a néppártiak (ÖVP) felrúgták a nagykoalíciót, pár napra rá feloszlott a parlament, augusztus elején rendkívüli kongresszust tartanak a kisebbségben kormányzó szociáldemokraták (SPÖ), szeptember végén pedig előrehozott választást rendeznek. A voksoláson - ahol az öt parlamenti párt mellett valószínűleg további régi-új politikai csoportosulások is elindulnak - könnyen lehet, hogy ugyanaz a nagykoalíció áll össze, amelyikről a napokban derült ki, hogy működésképtelen.

A mindössze másfél évig élt szocdem-néppárti kabinet mindkét pártjának az első emberei siettek ugyanis bejelenteni: bárhogy alakuljanak is a dolgok, nem hajlandók szövetségre lépni a mind szélsőségesebb jobboldali Szabadságpárttal (FPÖ). Az országban egyre inkább érezhető idegen- és EU-ellenességet meglovagoló párt az utóbbi időben - a kormányerők ügyetlenkedésének is köszönhetően - helyi választási sikerek sorát érte el, s a két nagy párt mögött, a zöldeket megelőzve, immár az ország harmadik politikai ereje. Az őszi választáson pedig akár a második helyen is végezhet.

A szociáldemokraták - saját adataik szerint - csupán 21-23 százalékos népszerűségnek örvendenek, legalább 8 százalékponttal lemaradva a hűtlenné vált kisebbik koalíciós partnertől, s veszélyesen közel az FPÖ-höz, amelynek az előrejelzések 16 százalék feletti eredményt ígérnek. A zöldek először jelentették ki, hogy kormányra szeretnének jutni, ám az utóbbi időben rendre gyengélkedtek a helyhatósági választásokon. Az FPÖ-ből kivált Jövő pártja (BZÖ), élén Jörg Haiderrel, csak Karintiában népszerű, s bár ugyanazt a választói kört célozza meg, mint az FPÖ, csak a parlamenti küszöb határán mozog. A júniusi tiroli helyhatósági választáson a semmiből előbukkant és 18 százalékot szerzett exnéppárti, populista Fritz Dinkhauser Fritz-lista nevű pártja is országos babérokra tör, amivel az ÖVP-szavazók táborát ritkítja. Startra kész a parlamentből rég kihullott Liberális Párt is, amelynek ezúttal sem adnak sok esélyt.

Vagyis ha a zöldek nem képesek csodára, ismét a két nagypárt kényszerül politikai házasságra. Az SPÖ új arccal készül: a pártvezetői hatalmat egy hónapja gyakorló Werner Faymannt az elemzések pragmatikus, meglehetősen karrierorientált politikusnak írják le, aki eddig elsősorban ügyes helyezkedéssel, kiváló menedzseri képességekkel vetette magát észre. A bécsi politikust saját pártjában ugyanakkor némi idegenkedéssel figyelik, elvégre ő vette rá Alfred Gusenbauer kancellárt, hogy június végén olvasói levél formájában tegyék közzé új, a polgárközeliség jegyében minden nagy horderejű kérdésben népszavazást ígérő EU-politikájukat a Neue Kronen Zeitung bulvárlapban (HVG, 2008. július 5.), ami nagyban hozzájárult, hogy a néppárt felmondja a koalíciót.

Gusenbauer belebukott az előremenekülési kísérletbe, Faymann viszont átlépett elődje politikai hulláján, s arra készül, hogy ismét szorosra fonja a szövetséget a szakszervezetekkel. Máris beígérte például, hogy a szakszervezeti funkcionáriusok ismét kaphatnak parlamenti mandátumot. Eltökélt abban is, hogy szorosan együttműködik az eddig visszafogni próbált tartományi pártvezérekkel. Láthatóan a szociális partnerség korábban jól bevált intézményére épít, s közölte: újabb nagykoalíció esetén, jóllehet abban valószínűleg nem ők diktálnak majd, ő nem a jelenlegi hangadókkal, Wilhelm Molterer ÖVP-pártvezérrel és alkancellárral, valamint Wolfgang Schüssel volt kancellárral, jelenlegi frakcióvezetővel szeretne kooperálni. Inkább a gazdasági kamarára, azaz a munkáltatói szervezetre támaszkodna, s Josef Pröll agrárminiszterrel, a néppárt jó ideje feljövőben lévő politikai csillagával szeretne koalíciót. A néppárt azonban a gazdasági szaktekintélyként elismert, amúgy színtelen, s még mindig Schüssel árnyékában lévő Molterert indítja első helyen. Ideológiailag pedig az európaiságot tűzi zászlajára, s azt a megbízhatóságot, amivel a korábbi választásokon is sikerrel érvelt.

Gusenbauer - akinek a második osztrák köztársaság legrövidebb ideig tartó kancellárságának kétes dicsősége jutott - a hét végén bejelentette, hogy nem lát a maga számára további lehetőséget a belpolitikában, s nem csupán a kancellári posztért nem kíván újra indulni, de 1991 óta meglévő parlamenti mandátumáért sem. Az elemzések tragikus figurának írják le az Alsó-Ausztriából indult, 48 esztendős politikust, akinek voltak ugyan elképzelései a szociáldemokrata mozgalom megújításáról, de kellő politikai tehetség, taktikai érzék s megfelelő támogatottság híján kudarcot vallott. Gusenbaeur 2000-ben került az SPÖ élére, amikor a párt több évtizedes kormányzás után ellenzékbe szorult, s az addig hatalmon volt pártelit elhagyta a süllyedő hajót. Bár sosem volt népszerű, sikerült rendeznie a sorokat, s úrrá lett a párt anyagi válságán is. Tudatosan választotta az elődjénél nagyobb kompromisszumkészséget koalíciós partnerével szemben, aminek nem hála lett a következménye, hanem ellenállhatatlan erőeltolódás a választások mielőbbi megismétlésére játszó néppárt javára. Nem szűnt meg a kampányában eltörölni ígért tandíj, nem állt le a Eurofighter vadászgépek beszerzése, nem lett egészségügyi reform, nem újult meg az oktatás. Némi szociális eredmények mellett a koalíciós kabinet egy dolgot ért el: a kormányzás idejét a stabilitás érdekében az eddigi négyről öt évre emelte. Ebből azonban csak másfél esztendőt tudtak együtt kitölteni.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A mi autónk: teszten a kecskeméti új Mercedes CLA

A mi autónk: teszten a kecskeméti új Mercedes CLA

Baleset és torlódás az M7-esen a főváros előtt

Baleset és torlódás az M7-esen a főváros előtt

Ez idegesítheti most legjobban Mark Zuckerberget

Ez idegesítheti most legjobban Mark Zuckerberget

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Javult ugyan a futball nézőszáma, de továbbra is kihasználatlanok a stadionok

Hibriddé válnak a dízel BMW-k és jött egy olcsó új 3-as

Hibriddé válnak a dízel BMW-k és jött egy olcsó új 3-as

Lecserélik a Samsung mobilos főnökét

Lecserélik a Samsung mobilos főnökét