Tetszett a cikk?

Koalíciós perpatvart okozott Németországban Barack Obama, mert felmerült, hogy az amerikai demokrata elnökjelölt jövő...

Koalíciós perpatvart okozott Németországban Barack Obama, mert felmerült, hogy az amerikai demokrata elnökjelölt jövő heti látogatásakor a Brandenburgi kapunál mond beszédet, és ott hirdeti meg a transzatlanti kapcsolatok javulását. Angela Merkel kereszténydemokrata kancellár nem akarja, hogy Németország az amerikai elnökválasztási kampány közepébe csöppenjen, Frank-Walter Steinmeier szociáldemokrata külügyminiszter viszont nem talált kivetnivalót az ötletben. A hely az amerikaiak számára jelképes: 1963-ban ott deklarálta magát is berlininek ("Ich bin ein Berliner") John F. Kennedy, 1987-ben pedig Ronald Reagan Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárt szólította fel a berlini fal lebontására.

Látványos külföldi körútjával Obama a kül- és biztonságpolitikai tapasztalataival kapcsolatos kétségeket igyekszik eloszlatni, s rácáfolni arra, hogy republikánus ellenlábasa jobban ért a külügyekhez (John McCain külpolitikai programjáról lásd Reflex rovatunkat a 103. oldalon). Londonban Gordon Brown munkáspárti miniszterelnökkel, Párizsban Nicolas Sarkozy elnökkel találkozik, de tárgyal Rómában is. Afganisztánban és Irakban - ahova magával viszi Chuck Hagel republikánus nebraskai és Jack Reed demokrata Rhode Island-i szenátort, akiket lehetséges alelnökjelöltjeiként emlegetnek - az amerikai csapatokat látogatja meg, a Közel-Keleten pedig Izraelben és Ciszjordániában tájékozódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés