Obama-körút

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Koalíciós perpatvart okozott Németországban Barack Obama, mert felmerült, hogy az amerikai demokrata elnökjelölt jövő...

Koalíciós perpatvart okozott Németországban Barack Obama, mert felmerült, hogy az amerikai demokrata elnökjelölt jövő heti látogatásakor a Brandenburgi kapunál mond beszédet, és ott hirdeti meg a transzatlanti kapcsolatok javulását. Angela Merkel kereszténydemokrata kancellár nem akarja, hogy Németország az amerikai elnökválasztási kampány közepébe csöppenjen, Frank-Walter Steinmeier szociáldemokrata külügyminiszter viszont nem talált kivetnivalót az ötletben. A hely az amerikaiak számára jelképes: 1963-ban ott deklarálta magát is berlininek ("Ich bin ein Berliner") John F. Kennedy, 1987-ben pedig Ronald Reagan Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárt szólította fel a berlini fal lebontására.

Látványos külföldi körútjával Obama a kül- és biztonságpolitikai tapasztalataival kapcsolatos kétségeket igyekszik eloszlatni, s rácáfolni arra, hogy republikánus ellenlábasa jobban ért a külügyekhez (John McCain külpolitikai programjáról lásd Reflex rovatunkat a 103. oldalon). Londonban Gordon Brown munkáspárti miniszterelnökkel, Párizsban Nicolas Sarkozy elnökkel találkozik, de tárgyal Rómában is. Afganisztánban és Irakban - ahova magával viszi Chuck Hagel republikánus nebraskai és Jack Reed demokrata Rhode Island-i szenátort, akiket lehetséges alelnökjelöltjeiként emlegetnek - az amerikai csapatokat látogatja meg, a Közel-Keleten pedig Izraelben és Ciszjordániában tájékozódik.