Megnyerte az USA-val kötött nukleáris egyezmény miatt benyújtott bizalmatlansági szavazást az indiai kormány, de az uralmon lévő Kongresszus Párt súlyos árat fizethet érte.

A cellájából rángattak ki öt, börtönbüntetését töltő kormánypárti képviselőt, egy másikat a betegágyából hurcoltak el, egy kis párt vezetőjének pedig az a megtiszteltetés jutott, hogy repülőteret neveztek el apjáról. Mindez azért, hogy részt vegyenek az újdelhi parlament múlt heti bizalmi szavazásán, a kisebbségi kormányt vezető Manmohan Szingh indiai miniszterelnök ugyanis mindent megtett a többség megszerzése érdekében. Korábban elérte az 543 fős parlamentben 39 mandátummal bíró szocialista Szamadzsvadi Párt (SP) és néhány kisebb frakció támogatását. Szingh Kongresszus Pártja (CP) azért került kisebbségbe, mert az 59 mandátumos kommunisták július elején kiléptek a koalícióból, tiltakozásul az USA-val 2005-ben kötött polgári nukleáris megállapodás évek óta húzódó életbeléptetése ellen. Szingh erőfeszítései végül eredménnyel jártak, a kormány a vártnál biztosabban élte túl az indítványt.

A szavazás túlmutat a kabinet sorsán, a miniszterelnök ugyanis megmentette az amerikai kormánnyal aláírt nukleáris együttműködést. Ha a megállapodás kiállja két nemzetközi szervezet vizsgálódását, és a washingtoni kongresszus is jóváhagyja, akkor India legálisan juthat nukleáris fűtőanyaghoz és technológiához, és csillapíthatja robusztus gazdaságának növekvő energiaéhségét.

A parlamenti győzelem Szingh reményei szerint remélhetőleg azt is megmutatta a világnak, hogy "India kész elfoglalni jogos helyét a nemzetek közösségében". Vagyis a világ elismeri az 1974-es és 1998-as kísérleti atomrobbantásokkal megszerzett de facto nukleáris hatalmi státusát, ráadásul úgy, hogy - Pakisztánnal és Izraellel együtt - harmadmagával a mai napig nem csatlakozott az atomsorompó-szerződéshez (NPT). Azaz - fogalmaztak elemzők - lényegében felmentést kapott az NPT elutasításáért. Továbbá - és talán ez csípi leginkább a koalíciót felrúgó kommunisták szemét - az amerikai-indiai nukleáris együttműködés elmélyíti a két ország kapcsolatát, és stratégiai partnerséghez vezethet.

A globális hatalmi ambíciókkal is kapcsolatba hozható a muszlim szélsőségesek legújabb merényletének időzítése. Legalább 46-an vesztették életüket az összehangolt 17 robbantásban a múlt szombaton a nyugati Ahmedábádban, a gyorsan fejlődő Gudzsarát állam kereskedelmi központjában, amely 2002-ben véres hindu-muszlim összecsapások helyszíne volt. Két pokolgép robbant a múlt pénteken az ország információtechnológiai központjában, Bangaloréban is, ahol korábban nem volt példa ilyen merényletre.

Az akciókat egy alig ismert indiai iszlamista szervezet vállalta magára, de Újdelhi szerint a háttérben a hindu-muszlim ellentéteket felkorbácsolni szándékozó pakisztáni és bangladesi szélsőséges erők állhatnak. Az Iszlámábád és Újdelhi közti feszültség az utóbbi hetekben ismét kiújult, miután India Pakisztánt vádolta a kabuli követsége elleni júniusi támadással. Az indiai kormány - az utóbbi években elkövetett merényletek okán is - több nagyvárosban riadókészültséget rendelt el.

A terror még jobban kiélezheti a szövetségi kormányt vezető CP és az ellenzéki Bharatija Dzsanata Párt (BJP) közti ellentéteket, az utóbbi vezeti ugyanis a mostani robbantások sújtotta két államot. Viszonyukon a bizalmi szavazás is sokat rontott, miután a BJP azzal vádolta a kommunisták helyét elfoglaló SP-t: több képviselőt is lefizetett, illetve megpróbált megvásárolni, hogy a kormányra szavazzanak, vagy legalább tartózkodjanak. A BJP három törvényhozója hatalmas pénzkötegeket lobogtatott az ülésteremben, mondván: egyenként 750 ezer dollárért akarták megszerezni a szavazatukat. Az újdelhi parlamentben mindennaposak a korrupcióval kapcsolatos vádak - mintegy száz képviselő ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik, a törvények szerint honatyai státusuk korrupciós, különösen szavazatvásárlási ügyekben nem nyújt immunitást -, de a múlt heti vita a szokásosnál is gyűlölködőbb volt.

Foltot ejthetnek a kenőpénzekkel kapcsolatos vádak a politikában makulátlan és spártai életet élő 75 éves Szingh hírnevén is. Bár a kormány megúszta az előrehozott választást, a vesztegetési botrány bizonyosan felszínre tör még a kabinet mandátumának jövő májusi lejártáig. Új esélyt kapott viszont a kormányfő arra, hogy a kommunisták gáncsoskodása miatt négy éve megtorpant gazdasági reformokból valamit megvalósítson. A pénzügyminiszterként az 1990-es évek elején indult liberalizáció atyjának tartott Szingh sokat már nem tehet ugyan a közelgő választás miatt, de megfigyelők szerint egy-két állami cég privatizálása, valamint a bankokban és a biztosítókban a jelenleginél nagyobb külföldi tulajdonrészt lehetővé tevő törvények elfogadása elképzelhető.

A szegény szavazók tömegeit azonban nem annyira az ország nagyhatalmi státusa vagy a reformfolyamat érdekli, hanem a megélhetés. A 10 százalékot meghaladó infláció 13 éves rekordot döntött, a munkanélküliség pedig 7 százalék fölé emelkedett. Ráadásul a tavalyi 9,1 százalékos gazdasági növekedés az idén a várakozások szerint 1 százalékponttal lassulhat, és Szingh is elismerte: a százmilliókat sújtó szegénység felszámolásához két számjegyű bővülésre volna szükség. Bár az SP nem éppen liberális, jó kapcsolatokat ápol az üzleti szférával, így várhatóan támogatja az új törvényeket.

Politikai szempontból azonban a CP sebezhetővé vált, mivel a bizalmi szavazás átrendezte a pártszövetségeket, és a két nagy országos erő mellett egyre nagyobb szerephez jutnak a regionális pártok. Az SP például Uttar Pradesben, az ország legnépesebb államában működik, és a CP-vel való összeállásában bizonyosan komoly szerepet játszott, hogy erős támaszt találjon helyi riválisával, az állami választáson tavaly diadalmaskodó - a hivatalosan ugyan megszüntetett, de mégis létező kasztrendszer felszámolásáért küzdő - Bahudzsan Szamadzs Párttal (BSP) szemben.

A legalacsonyabb kasztba tartozók szószólójaként felemelkedő BSP vezére, a maga is dalit - azaz érinthetetlen - Kumari Majavati immár országos hírnévre tett szert. Az Uttar Pradest szinte teljhatalommal irányító főminiszter a BJP-vel szövetkezve próbálta megdönteni a Szingh-kormányt. Az asszony nem rejti véka alá miniszterelnöki ambícióit, és a szegények pártfogójaként a CP egyik fő szavazóbázisát célozta meg. Mesés vagyona miatt viszont maga Majavati máris korrupciós vádak célkeresztjébe került.

KERESZTES IMRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Erősítő kivétel

Rendkívüli ülésen, augusztus 1-jén kezdi tárgyalni az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (IAEA) a 2005-ben kötött...

Négy magyar ragadt Vuhanban, ahonnan elkezdett terjedni a koronavírus

Négy magyar ragadt Vuhanban, ahonnan elkezdett terjedni a koronavírus

Egy jobboldali vállalkozótól lesz a baloldali Szeged a világ egyik legzöldebb városa

Egy jobboldali vállalkozótól lesz a baloldali Szeged a világ egyik legzöldebb városa

Életveszélyes a fociszurkolás, infarktust is okozhat

Életveszélyes a fociszurkolás, infarktust is okozhat

Kiesett a női címvédő az Australian Openen

Kiesett a női címvédő az Australian Openen

Nem látta? Képeken a tegnapi pólógyőzelem Montenegró ellen

Nem látta? Képeken a tegnapi pólógyőzelem Montenegró ellen

Kubatov szólt Borkainak, hogy van róla egy szexvideó

Kubatov szólt Borkainak, hogy van róla egy szexvideó