Nem dőlt el egyelőre, mekkora a hatalma a száz napja hivatalban lévő Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek. Helyzete megerősödhet, de az igazi vezető továbbra is Vlagyimir Putyin.

A szabadsága alatt is keményen dolgozik az orosz államfő. Dmitrij Medvegyev hétfőn családjával a Volga vidékére utazott pihenni, ám ezalatt is munkamegbeszéléseket tart a térség vezetőivel. A nagy igyekezet ellenére ellentmondásosnak tartják Moszkvában az elnöki megbízatásának századik napját a jövő héten már újra hivatalában töltő államfő eddigi teljesítményét. Nem változtatott az elődje, Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfő nyolcéves elnöksége alatt kialakított politikai rendszeren, megmaradt az erős - a gazdaság, a piac mind szigorúbb ellenőrzésére is törekvő - állam, és a valódi vezető továbbra is Putyin. Vitathatatlan ugyanakkor, hogy a Putyinnál liberálisabb, nyugatosabb Medvegyev - bár nem új fiú a politikai elitben - száz nap alatt a legnagyobb tenni akarással sem tudott volna érdemi változásokat elérni, Oroszországban ehhez hosszabb idő kell.

"Medvegyevnek most olyan benyomást kell keltenie, hogy idővel képes lesz kézbe venni a hatalmat. Benne bíznak ugyanis a gazdaság főszereplői, akik belefáradtak abba, hogy az állam az üzleti vitákat is erőszakos módszerekkel rendezi" - mondta a HVG-nek Mihail Gyeljagin politológus, a moszkvai Globalizációs Problémák Intézetének vezetője, aki szerint az államfő lassan kibújik elődje és mentora árnyékából. A múlt héten például - ha nem is látványosan, de határozottan - ellentmondani látszott a miniszterelnöknek, amikor Putyin a részvénypiacot is megrengető kritikával illette a Mecsel fémkohászati társaságot (lásd cikkünket a 93. oldalon). Előbb egyik tanácsadója fejtette ki, hogy a hatalomnak óvatosabban kellene fogalmaznia, figyelembe véve nyilatkozatainak piaci hatását, majd egy vidéki konferencián maga Medvegyev jelentette ki: a hatóságoknak nem szabad razziákkal riogatniuk az üzleti életet. Egy gazdasági ügyekkel foglalkozó internetes portál (rb.ru) kommentárja szerint azonban könnyen lehet, hogy a két politikus előre kidolgozott forgatókönyv szerint a jó, illetve a rossz rendőr szerepét játssza.

E forgatókönyv akár tartós is lehet - véli Sztanyiszlav Belkovszkij, a volt sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov vezette ellenzéki Másik Oroszország párthoz közel álló politológus. Mint a HVG-nek kifejtette, Putyinra, az őt körülvevő mítoszra még sokáig szükség lesz. "Ha elmaradnak a gazdasági és politikai liberalizációs lépések, márpedig el fognak maradni, mert a hatalomnak nem érdeke megtenni őket, Medvegyevre lehet majd mutogatni, őt lehet okolni" - hangoztatta Belkovszkij. Miközben Putyin most a nagy gazdasági projekteket menedzseli, Medvegyev saját politikai tőkéjének kiépítésével foglalkozik. És nem is sikertelenül, Belkovszkij szerint a politikai elit máris helyezkedik nála.

Az elnök eddigi produkcióját a lakosság is ellentmondásosan fogadta. Legalábbis erről tanúskodnak a Levada Központ közvélemény-kutató cég felmérései. A július végi kérdéssor alapján tavaly december óta 39-ről 47 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a következő négy esztendőben nem változik, milyen arányban oszlik meg a hatalom a két vezető között. A korábbinál kevesebben bíznak Medvegyev megerősödésében: áprilisban 22 százalék vélte úgy, hogy az államfői székbe kerülve valóban átveszi az ország irányítását, most azonban már csak a válaszadók 9 százaléka számít erre. Putyinnal fordított a helyzet: decemberben 29, júliusban viszont már 36 százalék vélte úgy, hogy ő marad az ország igazi ura.

Putyin politikai ereje a szociológusok szerint jórészt annak köszönhető, hogy határozott vezető benyomását kelti, gyakran összekacsint az átlagpolgárral, a nyomdafestéket éppen csak megtűrő vagy a szlengből kölcsönzött kifejezésekkel él, miközben a kormányzati szervek vezetőivel sokszor a nyilvánosság előtt is kioktató, már-már lekezelő stílusban tárgyal. Ezt a képet erősíti a televízió is. Medvegyev többnyire statikus protokollszerepben látható a híradókban - az utóbbi napokban például hol az olimpiai csapattól búcsúzott a Kremlben, hol a nyugdíjbiztosító új főnökét fogadta, hol a takarékbank vezetőjével vitatta meg a moszkvai tőzsde helyzetét -, míg Putyin szinte folyamatosan mozgásban van, energiát sugároz. Miután leteremtette a Mecselt, előbb egy légvédelmi rakétákat gyártó, aztán egy nukleáris fűtőanyagot előállító vállalatot látogatott meg - egyiknél az eredményeket dicsérte, a másiknál nagyobb támogatást ígért.

Ha lassan is, Medvegyev előbb-utóbb kezébe veheti az irányítást, igaz, minőségi változást a HVG által megkérdezett szakértők szerint ez sem hoz majd, legfeljebb az imázs módosul: puhábbnak fog látszani a kormányzás. "Medvegyev jó tanítvány. Előbb saját funkcióinak megszilárdításával, majd megfelelő csapat kiépítésével Putyin ellenállása mellett is képes lehet hatalmának megerősítésére" - vélekedett a HVG-nek Gyeljagin.

Az államfő esélyeit javíthatja, hogy korántsem mindenki elégedett Putyinnak a kormányfői poszton töltött első hónapjaival, elsősorban a vágtató infláció miatt. A Moszkovszkij Komszomolec című napilap terjedelmes elemzése például arra hívta fel a figyelmet, hogy nem sikerült elérni azt a közgazdaságilag abszurd célt, hogy az állami kiadások növelésével párhuzamosan csökkentsék a pénzromlás mértékét. A kabinet egyelőre kénytelen volt visszatáncolni a vállalkozóknak ígért adócsökkentéstől (a 18 százalékos áfát 12-re mérsékelték volna). A költségvetési intézmények dolgozóinak azonban 30 százalékos fizetésemelést adtak, egyedül ezzel az intézkedéssel 1 százalékponttal növelve az amúgy is magas, 10 százalék körüli inflációt - írja egyebek közt a szakértők véleményére hivatkozó lap -, 2030-ig pedig 2800 milliárd rubeles állami támogatást ígértek a vasút fejlesztéséhez. A szociális kiadásoknak a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya azonban nem nőtt, sőt bizonyos területeken csökkent. Az európai átlagnál négyszer gyorsabb áremelkedések miatt a 142 milliós Oroszországban így az előrejelzések szerint az évtizedben először nőhet - 18,9-ről 20 millióra - a szegénységi küszöb alatt élők száma.

POÓR CSABA / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rubint Réka: „Tapintatosabban kellett volna”

Rubint Réka: „Tapintatosabban kellett volna”

Újabb alagutat találtak a déli határon

Újabb alagutat találtak a déli határon

Az Orbán Ráhel-közeli ügynökség az IKEA ellen küldi harcba a magyar dizájnereket

Az Orbán Ráhel-közeli ügynökség az IKEA ellen küldi harcba a magyar dizájnereket

Meghalt három tűzoltó az ausztrál tűzvész oltása közben

Meghalt három tűzoltó az ausztrál tűzvész oltása közben

Van egy kis gond odafent: felrobbanhat egy műhold

Van egy kis gond odafent: felrobbanhat egy műhold

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét