Az almaimporton és a bevándorláson is vitázik Ausztrália és Új-Zéland, ám a fekvése és múltja révén is természetes partner két szigetország közös piac kiépítésére készül.

Miként lehetne népszerűvé tenni Új-Zéland katonai lerohanását? - ez volt a feladata két reklámügynökségnek egy ausztrál tévécsatorna népszerű műsorában. Az egyik társaság szerint a biztos győzelem alkalmat adhatna az ausztráloknak egy újabb, sörözéssel egybekapcsolható nemzeti ünnepre, a másik pedig arra emlékeztetett, hogy Új-Zélandnak nincs is számottevő hadserege.

Ausztráliában viccesnek találták az ötletet, Új-Zélandon viszont kevésbé, sőt újabb jelét látták annak, hogy a nagy szomszéd lekezelően kisebbik testvérnek tekinti őket, jóllehet a 21 millió lakosú, hétszer akkora gazdaságú Ausztrália mellett kétségtelenül eltörpül a 4 milliós Új-Zéland. Wellingtonban azt is zokon vették, amikor az ötödik kontinens nagyra törő diplomáciai tervekkel hivatalba lépett új miniszterelnöke, a munkáspárti Kevin Rudd nemrég a tudtuk nélkül hirdette meg a 2020-ra létrehozandó ázsiai- csendes-óceáni gazdasági, politikai és biztonsági közösséget.

Feszültség forrása az utóbbi időben az Ausztráliába irányuló bevándorlás ügye is. A két ország közti utazás minimális adminisztrációt igényel, nincsenek különösebb akadályok a munkavállalásban és a letelepedésben sem. A mérleg korábban mindig is Ausztrália javára billent el, ám az utóbbi egy évben az ötödik kontinensen letelepedő új-zélandiak száma 19 éves csúcsra, 32 ezer főre emelkedett. A statisztikák szerint az új hazát keresők ötöde más országból - főleg Dél-Afrikából és Indiából - érkezett, és a megengedőbb bevándorlási szabályokat kihasználva ugródeszkának tekintették Új-Zélandot ausztráliai letelepedésükhöz.

Az Új-Zélandon élők régóta nem csupán melegebb klímájú országot látnak Ausztráliában, hanem magasabb életszínvonalat kínáló lehetőséget is. Több mint 450 ezer új-zélandi él ma már Ausztráliában - az országváltók között olyan hírességek is akadnak, mint Russell Crowe színész vagy Jane Campion filmrendező -, és Új-Zéland legnépesebb városa, a másfél milliós Auckland után Sydneyben található a világ legnagyobb, 80 ezres új-zélandi közössége.

A migráció felgyorsulása közelebb hozta Ausztráliát és Új-Zélandot, egyesek egy politikai uniót is elképzelhetőnek tartanak. Amikor azonban ez legutóbb négy éve hivatalosan is felmerült, Helen Clark új-zélandi kormányfő lesöpörte az elképzelést az asztalról. Pedig még a canberrai parlament alkotmányügyi bizottsága is megfontolandónak tartotta az ötletet, ami új-zélandi félelmek szerint azzal járna, hogy idővel Ausztrália egyik tagállamává válnának.

Szoros a kapcsolat a munkaerőpiacon is. Az 1983-as szabadkereskedelmi megállapodás alapján lényegében teljesen szabad az áruk és szolgáltatások mozgása, valamint a munkavállalás. A kétoldalú kereskedelem az idén eléri a 24 milliárd ausztrál dollárt (1 ausztrál dollár = 141 forint), s ausztrál cégek eddig 40 milliárd dollárt fektettek be Új-Zélandon, ahonnan 22 milliárdnyi beruházás érkezett oda. Felmerült a pénzügyi unió is, ám Wellington új, közös valutát szeretne, Canberra viszont nem szívesen adná fel az ausztrál dollárt, amelyet Új-Zéland nem fogad el saját pénzeként. A gazdasági együttműködés teljessé tételét egy gyümölcsvita is fékezi: Ausztrália évtizedek óta nem hajlandó lemondani az új-zélandi almára 1921-ben kimondott behozatali tilalomról. Nemrég csak szigorú ellenőrzésre enyhítette a tiltást, amit Wellington bújtatott importkorlátozásnak minősít, és az intézkedést megtámadta a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

A két szigetországot a külvilág is hajlamos testvéreknek tekinteni. Nemcsak azért, mert mindentől messze, egymáshoz viszont - a csaknem 2 ezer kilométeres távolság ellenére - közel fekszenek. A brit gyarmati uralom felszámolásáról a 19. század végén folytatott tárgyalásokon úgy tűnt, a néhány évtizeddel korábban még a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales tartomány fennhatósága alá tartozó Új-Zéland is a formálódó ausztrál államszövetség tagja lesz. Wellington végül az önálló lét mellett döntött, ám az ausztrál alkotmányban máig szerepel a csatlakozási meghívó. Az 1908-as londoni és az 1912-es stockholmi olimpián a két ország még Ausztrálázsia néven, közös csapattal indult, és azonos a nemzettudat ébredéseként megélt katonai élmény is: az 1915. áprilisi, kudarccal végződött partraszállási kísérlet a török Gallipoli-félszigeten, amelyre mindkét országban az egykori közös hadsereg elnevezését őrző ANZAC-nap emlékeztet. Új-Zéland azonban a második világháború után leépítette hadseregét, amit Ausztráliában úgy tekintenek, hogy a kisebb szomszéd rájuk rakja biztonságpolitikájának terhét.

A mindkét országban népszerű rögbin és kriketten mindig össze tudtak különbözni, de a viszonyt személyes ellentétek is árnyalták. Malcolm Fraser ausztrál miniszterelnök például 1982-ben az új-zélandi Rotoruában tartott csúcstalálkozó előtti éjszakán állítólag dühösen ugrált szobája padlóján, hogy felébressze egy szinttel lejjebb alvó vendéglátóját, Robert Muldoont, mert az kikelt az ausztrálok ellen egy krikettmérkőzés szabálytalan mozdulatai miatt. Ráadásul az Ausztráliába irányuló új-zélandi bevándorlással kapcsolatban - arra utalva, hogy csak a butábbak mennek az eredetileg a britek fegyenckolóniájaként indult Ausztráliába - Muldoon megjegyezte: azzal mindkét országban emelkedik az átlagos intelligenciahányados. Bob Hawke ausztrál miniszterelnök emlékirataiban nemrég azt közölte, szinte megvetette új-zélandi kollégáját, David Lange-ot. Utódja, Paul Keating pedig egyszer kijelentette: Új-Zéland az ausztrálok tányérjáról lehulló morzsákból él.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Háznyi magas hullámok és derékig érő tengerhab a mallorcai utcákon (videó)

Háznyi magas hullámok és derékig érő tengerhab a mallorcai utcákon (videó)

Chihiro és a vándorló palota lakói is a Netflixre költöznek

Chihiro és a vándorló palota lakói is a Netflixre költöznek

Radar360: Lemondással vonta le a tanulságot a fideszes képviselő

Radar360: Lemondással vonta le a tanulságot a fideszes képviselő

80 évvel ezelőtti könyv ad választ a Fidesz "vallásos" fordulatára

80 évvel ezelőtti könyv ad választ a Fidesz "vallásos" fordulatára

Schobert nem osztja meg a politikusokat, mindenki támadja

Schobert nem osztja meg a politikusokat, mindenki támadja

Erzsébetvárosban mostantól talált tárgyként kezelik a járdán hagyott elektromos rollereket

Erzsébetvárosban mostantól talált tárgyként kezelik a járdán hagyott elektromos rollereket