Komoly külpolitikai tapasztalattal bíró, ugyanakkor legendásan szabadszájú alelnökjelöltet választott Joe Biden szenátor személyében Barack Obama a show-műsorra emlékeztető e heti denveri demokrata konvenció előtt.

Ismert helyszín az amerikai politikai folklórban az Illinois állambeli Springfield régi törvényhozási épülete. Innen indult a Fehér Ház felé vezető útjára az USA mindmáig legjobbnak tartott elnöke, Abraham Lincoln, és másfél éve farkasordító hidegben ez előtt az épület előtt jelentette be Barack Obama illinois-i szenátor, hogy csatába száll az elnöki posztért. És a múlt szombaton, tűző napsütésben Obama ugyanitt közölte: Joe Biden delaware-i szenátort választotta alelnökjelöltjéül.

A színpadiassághoz vonzódó Obama olyan politikai partnert keresett, aki orvosolja a neki felrótt hiányosságokat. Biden erre első látásra tökéletesen alkalmas: 65 éves korával ellensúlyozza a 47 éves elnökjelölt fiatalságát, 36 évi szenátusi, valamint kiterjedt kül- és biztonságpolitikai tapasztalatával pedig politikusi zöldfülűségét. A kékgalléros munkásokkal hoszszú törvényhozói karrierje ellenére is könnyedén szót értő, ír katolikus Biden azt a választói csoportot szólíthatja meg sikerrel, amellyel a túl arisztokratikusnak tartott Obama nem találja a hangot. Az is az elnökjelölt hasznára lehet, hogy választottja - vele ellentétben - nem irtózik a politikai belharctól, amit azzal is igazolt, hogy rögtön első hivatalos fellépésekor, a Springfieldben összegyűlt 35 ezres tömeg előtt élesen támadta John McCain arizonai szenátort, a republikánus elnökjelöltet, aki pedig három évtizede a barátja.

Az elszegényedett autókereskedő fiaként 1942-ben született Biden csak beiktatásakor töltötte be az amerikai alkotmány által a posztra előírt 30 éves kort, amikor Delaware államban szenátorrá választották 1972-ben, abban az évben, amikor Richard Nixon az elnökségért harcolva megsemmisítő vereséget mért a demokrata George McGovernre. Az USA történetének ötödik legfiatalabb szenátora mégis majdnem felhagyott a politikai pályafutással, miután karácsonyi bevásárlást végző felesége és lánya autóbalesetben meghalt, két fia pedig súlyosan megsérült. Nem bánta meg a maradást, csillaga gyorsan emelkedett: a szenátus jogi bizottságának elnökeként 1987-ben, illetve 1991-ben két, óriási vihart kavart legfelsőbb bírói kinevezés vitáját is ő vezette, majd 2001-ben a külügyi bizottság élére került.

Külpolitikai kérdésekben Biden mindig markáns álláspontot képviselt. 1991-ben nem szavazta meg a felhatalmazást az első Öböl-háborúra, ám később kulcsszerepet játszott Bill Clinton elnök meggyőzésében, hogy szállítson fegyvert a bosnyákoknak, majd hogy a délszláv polgárháborúban az USA avatkozzon be a szerb offenzíva megállítása érdekében. Ez utóbbit önéletrajzában szenátori pályafutása legfontosabb cselekedetének nevezte - a nők elleni erőszakot büntető törvényjavaslat elfogadtatása mellett. A 2003-as iraki háború megindítására szolgáló felhatalmazást megszavazta, a McCain által támogatott tavalyi csapaterősítést viszont nem. E két döntése pikantériáját az adja, hogy Obama kezdettől ellenezte az iraki inváziót, a csapaterősítés következtében pedig látványosan javult a biztonsági helyzet Irakban, ahol Biden egy ideig - boszniai mintára - a síiták, a szunniták és a kurdok föderációs berendezkedését szorgalmazta.

Obama kockázatot is vállal Bidennel. A gyerekkori dadogását legyőző, szenátorként sokat és szívesen beszélő, a vasárnapi amerikai televíziós politikai magazinok kedvelt vendégeként számon tartott Biden ugyanis hajlamos meggondolatlanul fogalmazni. Amikor 1987-ben sorompóba állt a demokrata elnökjelöltségért, kénytelen volt visszalépni, miután kiderült: egyik beszédében elfelejtette megemlíteni, hogy Neil Kinnock akkori brit munkáspárti vezér szónoklatából emelt át részeket, ráadásul nem is ez volt pályafutása első plágiuma. Tavalyi, második elnökjelölti próbálkozását pedig azzal indította, hogy Obamáról megjegyezte: végre egy, az afroamerikaiak főáramából származó, jól beszélő, okos, tiszta és jóképű jelöltaspiráns. A republikánusok kampányhirdetéseiben viszont máris megjelent Biden idén januári - az Iowában elért ötödik hely utáni visszalépését követő - kijelentése, miszerint Obama tapasztalatlan és ezért alkalmatlan az elnöki posztra. Az Obama-tábor ezt a kampány hevében elhangzott kijelentésnek minősítette, Biden pedig hozzátette: az elnökjelölt eddigi teljesítménye meggyőzte korábbi kijelentése ellenkezőjéről.

A jó alelnökjelölt kiválasztása fontos Obama számára, hiszen a denveri Pepsi-központban hétfőn kezdődött - és lapzártánk után véget érő - demokrata konvenció előtti legfrissebb közvélemény-kutatás szerint McCainnel szembeni korábbi két számjegyű előnyét döntetlenre rontotta. Az előválasztások során alulmaradt Hillary Clinton hívei nehezen bocsátják meg kedvencük vereségét, és csak kétharmaduk szavazna Obamára, 27 százalékuk viszont McCainre. Az egység összekovácsolására a megfelelő színhelyként a denveri konvenció kínálkozott, ahol Hillary fel is szólította híveit, hogy szavazzanak Obamára. A hollywoodi show-műsorok elemeit is felvonultató denveri gyűlésen egy sor híresség, köztük Edward Kennedy szenátor méltatta Obama érdemeit, felesége, Michelle Obama pedig már-már first ladyként szerepelt a színpadra is felhívott két lányukkal. Kisebb feszültséget keltett ugyanakkor, hogy őrizetbe vettek három személyt, akik állítólag merényletre készültek Obama ellen.

Hasonló felhajtás várható a jövő heti republikánus konvención a Minnesota állambeli Minneapolis-St. Paulban. Obamához hasonlóan McCain is valószínűleg az utolsó pillanatban - Biden fogadtatását is figyelembe véve - nevezi meg alelnökjelöltjét.

Pénzgyűjtésben Obama egyelőre verhetetlen. A júliusi 51 millióval együtt kampánya kezdete óta már 390 millió dollárt szedett össze, és a kis összegű, főleg internes adományok révén megfizethetetlen adatbázishoz is hozzájutott. Az elnökjelölti kampányára - Obamával ellentétben - 84 millió dolláros költségvetési pénzt is igénybe vevő és ezzel pénzköltési korlátozást elfogadó McCain júliusban csak 27 millióig, eddig összesen pedig 153 millió dollárig jutott. Négy éve ilyenkor George W. Bush 240 millió, demokrata kihívója, John Kerry 210 millió dollárnál tartott.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egyetemi hallgatók között keresi leendő alkalmazottait a magyar oligarcha

Egyetemi hallgatók között keresi leendő alkalmazottait a magyar oligarcha

Szexuálisan zaklattak egy 11 éves kislányt, a rendőrség későn reagált

Szexuálisan zaklattak egy 11 éves kislányt, a rendőrség későn reagált

Így még sohasem látta Az ember tragédiáját

Így még sohasem látta Az ember tragédiáját

Kiderülhet, mennyi műanyag van a Tiszában

Kiderülhet, mennyi műanyag van a Tiszában

Karácsony örül Vitézy kinevezésének

Karácsony örül Vitézy kinevezésének

Balatonfüreden tartja évkezdő frakcióülését a Fidesz

Balatonfüreden tartja évkezdő frakcióülését a Fidesz