Egy éven belül készen akar állni az EU-tagságra a turistatömegeket vonzó Horvátország, amely több mutató alapján már most is jobban megfelel a brüsszeli követelményeknek, mint a tavaly felvett Bulgária vagy Románia.

HVG
Minden eddiginél forgalmasabb volt ezen a nyáron a horvát tengerpart, bár az idén a 8 százalékos áremelkedés meghaladta a vendégszám növekedését. Augusztus elejéig 6,1 millió külföldi turista kereste fel a volt jugoszláv tagköztársaságot, s számuk zágrábi remények szerint az év végéig első ízben elérheti a 10 milliót is. A vendégek becslések szerint a tavalyinál 6 százalékkal többet, 7,3 milliárd eurót költenek idén az adriai országban.

A horvát állam olcsó hitelekkel támogatja a kis- és középméretű szállodák építését, s gőzerővel folytatja a jelenleg 1200 kilométeres autópálya-hálózat bővítését, a napokban két újabb, Dubrovnik előtti hosszú alagút építéséről született megállapodás. A külföldiek ötöde még mindig német, de ismét nő a Horvátországba utazó magyarok száma is - augusztus elejéig több mint 200 ezren választották ezt az úti célt -, már csak azért is, mert Budapest és a tengerpart között lényegében végig sztrádán lehet haladni. A horvát vendéglátók azonban egyre inkább a pénzes orosz turisták kegyeit keresik, s különleges ajánlatokkal várják őket Dalmáciában és az Isztrián is. Előkerültek például a napozás után lelkesen iszogató oroszok körében népszerű, palackonként 400 eurós pezsgők, akárcsak a muzeális értékű, szintén méregdrága konyakok és rumok. Az orosz turistákat - akiknek a száma már tavaly 150 ezer volt - orosz ételekkel, orosz étlapokkal és orosz szakácsokkal várják.

Jókor jön a turizmusból származó, a hazai össztermék (GDP) ötödét kitevő, vártnál több bevétel, hiszen a múlt novemberi választások nyomán alakult, Ivo Sanader vezette koalíciós kabinet (HVG, 2007. december 1.) romló körülmények között kénytelen kormányozni. Az energiaárak emelkedése és a mezőgazdasági cikkek drágulása miatt az infláció jóval meghaladja az előrejelzéseket, miközben továbbra is 10 százaléknál nagyobb a munkanélküliség. Bár a nacionalistából jobbközép párttá szelídült Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és szövetségesei - a parasztpártiak, a liberálisok és a legnagyobb szerb kisebbségi párt képviselői - júliusban módosították a költségvetést, és növelték az alacsony jövedelműeknek szánt segélykereteket, a Sanader-kabinet keze meg van kötve. Az ország 32 milliárd eurós külföldi adóssága ugyanis eléri GDP 90 százalékát, s a Világbank és az EU is azt szeretné, ha Zágráb visszafogná kiadásait, s csökkentené a költségvetési hiányt.

Zágráb arra készül, hogy jövő őszre lezárja a felvételi tárgyalásokat az EU-val, s az első leendő alkalommal - de legkésőbb 2012-ben - bejusson a szervezetbe. A horvátok már korábban bekerülhettek volna, ám Brüsszel 2005 márciusa helyett csak több mint fél évvel később fogadta el a volt jugoszláv tagköztársaság jelentkezési kérelmét, mert Zágráb nem működött együtt a hágai Nemzetközi Törvényszékkel Ante Gotovina, háborús bűncselekményekkel vádolt volt horvát tábornok kézre kerítésében. A késedelem most ahhoz vezethet, hogy az EU lisszaboni szerződését elvető júniusi írországi népszavazás miatt elodázódhat a horvát felvételi kérelem napirendre tűzése, s Horvátország végül csak Boszniával, Montenegróval és esetleg Szerbiával egy időben, jóval 2012 után kerülhet be a szervezetbe.

Az is fontos szempont lesz az EU-tagság elbírálásakor, hogy a horvát társadalom mennyire képes visszafogadni az 1990-es évek közepén elűzött szerb kisebbséget. Bár a hazatérőket folyamatosan érik atrocitások, Sanader fontos gesztust tett, amikor a HDZ mellé álló szerb kisebbségi tömörülés, a Független Szerb Demokrata Párt (SZDSZSZ) egyik vezetőjét, Szlobodan Uzelacot tette meg a regionális fejlesztésért és a menekültek visszatéréséért felelős miniszterelnök-helyettesnek. Az 1995-ös harcok idején elmenekült több mint 200 ezer szerb közül eddig 90 ezren tértek vissza, s a kisebbség részaránya a korábbi 12 helyett csak 4,4 százalék. A szerbek arra panaszkodnak, hogy míg a kabinet valóban támogatná a hazatérést, a helyi hatóságok igyekeznek megakadályozni a tömeges visszaköltözést, s lassítják azon rendeletek végrehajtását, amelyek szerint szerbeket is fel kellene venni a helyi önkormányzati alkalmazottak közé.

Továbbra is megrontják Szerbia és Horvátország viszonyát az 1995-ös harcok, amelyek során a horvát hadsereg felszámolta az ország területének egyharmadát elfoglaló horvátországi szerb államot. Amikor Borisz Tadics szerb elnök az idén ismét felszólította Zágrábot, kérjen bocsánatot a horvátok által elkövetett háborús bűncselekményekért, Horvátországban egyöntetűen elutasították a kérést. "Tadicsnak figyelembe kellene vennie, hogy a szerb lázadást Belgrádból kezdeményezték, és Szerbiából érkeztek az önkéntesek és a tankok is. Tadicsnak inkább a saját népe által elkövetett bűnökkel kellene foglalkoznia" - üzent Belgrádba augusztus elején Stjepan Mesic horvát államfő.

NÉMETH ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jogerős ítélet született egy OLAF-jelentésből indult ügyben

Jogerős ítélet született egy OLAF-jelentésből indult ügyben

Története legnehezebb időszakát éli a Fény utcai piac

Története legnehezebb időszakát éli a Fény utcai piac

Nagyon pörögnek az építőipari cégek, de sok a behajthatatlan tartozás

Nagyon pörögnek az építőipari cégek, de sok a behajthatatlan tartozás

Pörgős meccset vívtunk a svédekkel, de a vége csak elúszott

Pörgős meccset vívtunk a svédekkel, de a vége csak elúszott

A Pireneusok gleccserei halálra vannak ítélve

A Pireneusok gleccserei halálra vannak ítélve

Meglepetés: a teljes Half-Life szériát ingyenessé tette a fejlesztője

Meglepetés: a teljes Half-Life szériát ingyenessé tette a fejlesztője