Tetszett a cikk?

Előrehozott választáshoz vezethet Viktor Juscsenko ukrán államfő és Julija Timosenko miniszterelnök újabb összecsapása. Kijevben egyesek mindebben Moszkva kezét látják.

Elegem van abból, hogy a politikusok a saját pecsenyéjüket sütögetik, és miközben hatalmi harcot vívnak, egyiküket sem érdekli, hogy mekkora a korrupció - panaszkodott Kijev főterén a HVG tudósítójának a húszas éveiben járó Olekszi. Az egyetemista fiatalember azon kevesek közé tartozik, akit foglalkoztat a múlt héten kitört legújabb belpolitikai válság. A forgalom elől a hétvégére lezárt Hresatik főutcán és a Függetlenség téren zenét hallgató, sétálgató fiatalok többsége ugyanis szóra sem méltatta, hogy a Viktor Juscsenko államfő mellett álló Mi Ukrajnánk (NU) párttömörülés kilépett a Julija Timosenko kormányfővel tavaly decemberben létrehozott koalícióból, s az államfő kilátásba helyezte a parlamenti választás előrehozatalát.

Az érdektelenségnek számos oka van. Kijev - a már negyedik éve tartó, szinte állandó politikai válsággal dacolva - még mindig látványosan fejlődik. A repülőtérre vezető autópálya mellett gombamód szaporodnak az égbe magasodó lakó- és irodaépületek, az út mentén táblák jelzik a levegő és az úttest hőmérsékletét, az egykor poros, lerobbant belvárosban tisztaság uralkodik, a házak többségét felújították. A Hresatikot szinte teljesen megszállták a világmárkákat árusító divatboltok, s az elegáns üzletek már a környező kis utcákban is megjelentek. A fővárosiak - a 20 százalék körüli infláció dacára - saját gazdasági kilátásaikat tekintve általában optimisták.

A kijeviek a 2012-es ukrán-lengyel labdarúgó-Európa-bajnokságban is komoly lehetőségeket látnak, s arra számítanak, hogy a sportesemény révén tovább emelkedhet az életszínvonaluk. Az utca embere - függetlenül attól, melyik politikai táborral szimpatizál - kizártnak tartja, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elvegye Ukrajnától a rendezés jogát, pedig újabban ilyen hírek keltek szárnyra, mivel a kijevi kormány sehol sem tart a szükséges beruházásokkal.

Az átlagembernél borúlátóbban ítélik meg az ország helyzetét a politológusok, akik szerint a volt szovjet tagköztársaságra viszontagságos hónapok várnak. "Bár az ukrán politikai életből régen kiveszett a tisztesség és a becsület, s az ország vezetői meglepően gyorsan képesek elfeledni az általuk, illetve rájuk mondott sértéseket, kizártnak tartom, hogy sikerülne helyreállítani a Juscsenko-Timosenko-szövetséget" - mondta a HVG-nek Dmitro Vidrin politológus, a kijevi Európai Integrációs Intézet vezetője. Szerinte Timosenko és a legnagyobb ellenzéki erő, a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja együttműködhet ugyan néhány ügyben, ám aligha köthetnek tartós koalíciót. "A két párt választói sem értenék, hogyan működhet együtt Timosenko és Janukovics, akik a 2010-es elnökválasztáson egymás ellen indulnak" - magyarázta Vidrin, aki szerint decemberben vagy jövő tavasszal járulhatnak ismét az urnákhoz az ukránok.

Az elnökválasztás közeledésével magyarázta a HVG-nek Vagyim Karaszjov politológus az újabb válság kirobbanását. A kijevi Globális Stratégiai Elemző Intézet igazgatója szerint a grúziai orosz beavatkozás alkalmat adott arra, hogy Timosenko a politikai centrum felé mozduljon. "Timosenko nem akarja elveszíteni sem Oroszország, sem a Moszkva felé húzó kelet-ukrajnai választók támogatását, ezért nem csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelyben a Tbiliszi szövetségesének tartott Juscsenko elítélte a grúziai orosz katonai akciót" - magyarázta. Karaszjov szerint Juscsenko már csak azért is feloszlatja a parlamentet, mert nem nézheti tétlenül, hogy a Timosenko-Janukovics-páros sorra megnyirbálja az elnöki jogköröket. A két párt képviselői néhány nap alatt elfogadták azokat a törvényeket, amelyek szerint az államfő csak a parlament hozzájárulásával válthatja le a főügyészt és a biztonsági szolgálat vezetőjét, s a védelmi, valamint a külügyminisztert is csak a törvényhozás egyetértésével nevezheti ki.

A grúziai orosz beavatkozás ugyanakkor felindulást váltott ki a lakosság körében, Ukrajnának is megvan ugyanis a maga Dél-Oszétiája. Oroszországban egyre több politikai erő szorgalmazza a többségében oroszok lakta kelet-ukrajnai Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását, s kijevi értesülések szerint mind több krími lakos veszi fel az orosz állampolgárságot. Ez veszélyes lehet Kijev számára, mert Moszkva hivatalosan azért avatkozott be a dél-oszétiai válságba, hogy megvédje az ott élő orosz állampolgárokat.

Közelről érinti Kijevet a szeptember elején közzétett új orosz külpolitikai doktrína két pontja is: Dmitrij Medvegyev államfő kilátásba helyezte, hogy Moszkva a világ bármely pontján megvédi az orosz állampolgárokat. A Fokusz című kijevi hetilapban közzétett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 49 százaléka úgy véli, a Krím ügyében a grúziaihoz hasonló konfliktus törhet ki Moszkva és Kijev között, de a válaszadók többsége nem tart katonai összecsapástól. "Minek csatolná magához Oroszország hivatalosan is a Krímet, ha békés eszközökkel, az oroszpárti erők támogatásával és a helyi civil szervezetek finanszírozásával békésen is megszerezheti a félsziget fölötti de facto ellenőrzést" - vélekedett Karaszjov. Az elemző szerint Moszkva keze benne van a mostani belpolitikai válságban is: a háttérben maradva igyekszik befolyásolni az eseményeket, és megakadályozni a számára legrosszabbat, Ukrajna NATO-csatlakozását. Moszkva egyik ukrajnai szövetségese, a Haladó Szocialista Párt élén álló Natalja Vitrenko a HVG-nek már mindenesetre polgárháborút vizionált: "Ha Juscsenko nem szakít népellenes, NATO-párti politikájával, akkor a keleti és nyugati országrész között háború tör ki."

NÉMETH ANDRÁS / KIJEV

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Gyorsuló lassulás

HVGUkrajna sem tudja kivonni magát az észak-amerikai és nyugat-európai államokat sújtó gazdasági nehézségek hatása...

Világ

Hidegülő napok

A 2004-es ukrajnai narancsos forradalom két főhőse, Viktor Juscsenko és Julija Timosenko csak pár hónapig tudott...

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Egy levelet nézett Menczer Tamás Sinopharm melletti kiállásnak a The Lancetben

Egy levelet nézett Menczer Tamás Sinopharm melletti kiállásnak a The Lancetben

Naponta 5 millió facebookozó e-mail címét lehetne ellopni, a Facebook szerint ez nem nagy dolog

Naponta 5 millió facebookozó e-mail címét lehetne ellopni, a Facebook szerint ez nem nagy dolog