Tetszett a cikk?

Hosszas reptéri várakozás és esetenként többnapos, akár egyhetes kényszerű késés után térhet haza közel 90 ezer...

Hosszas reptéri várakozás és esetenként többnapos, akár egyhetes kényszerű késés után térhet haza közel 90 ezer turista, aki a harmadik legnagyobb brit utazási iroda, az XL Leisure Tours csődje miatt rekedt külföldön. További 200 ezer nyaralni vágyó, az XL-nél különféle utakra befizetett turista viszont kénytelen otthon maradni. A minden idők legnagyobb brit légi mentőakcióját a polgári repülésügyi hatóság (CAA) szervezi, és egyebek között a British Airways, az Easyjet és a Virgin Atlantic légitársaságoktól bérelt gépeken szállítja haza az utasokat a következő napokban. Az XL a magas üzemanyagárakat okolta a csődért, mondván, emiatt halmozott fel 146 millió fontos adósságot, ám kiderült, a cég korábbi könyvvizsgálója már évekkel ezelőtt pénzügyi szabálytalanságokra figyelmeztetett. Az XL bukásával párhuzamosan egy kisebb szigetországi iroda, a K&S Travel is fizetésképtelenné vált, és 150 ügyfele ragadt Törökországban.

A két utazási iroda csődje is rávilágít a brit gazdaság kedvezőtlen helyzetére. A gyáriparosok szövetségének (CBI) hétfői jelentése szerint a gazdaság immár technikai recesszió felé közelít, a hazai össztermék (GDP) az első negyedévi 0,2 százalékos növekedés után a második három hónapban stagnált, a július-szeptemberi időszakban pedig már 0,2 százalékos csökkenést várnak. Ezek után a CBI 1,7-ről 1,1 százalékra módosította idei éves növekedési előrejelzését.

A gazdasági lejtmenetet igencsak megérző lakosság kevesebbet költ, a kereskedők arra panaszkodnak, hogy visszaestek az autó- és háztartásigép-eladások, kevesebb fogy divat- és sportcikkből, de még élelmiszerből is. Miközben az élelmiszer-drágulás az év első nyolc hónapjában 8,3 százalék volt, a Verdict Research piackutató cég felmérése szerint bizonyos termékek, például a sonka vagy a csirke, 40 százalékkal drágultak. A pénzromlás üteme júliusban a brit jegybank által 2008-ra kitűzött 2,2 százalékos inflációs cél duplája volt.

Még drámaibb a helyzet az ingatlanpiacon. Az éveken át tartó boom már jó ideje véget ért, az árak az utóbbi nyolc hónapban szinte megállás nélkül estek, augusztusban 12,7 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál. Az ingatlanpiac újraélesztésére a kormány nemrég illetékfizetési kedvezményeket vezetett be, szakértők szerint azonban ez már aligha segít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Gordon brown végnapjai

Saját csapdájába esett a brit Munkáspárt: ha menesztené is Gordon Brownt, nincs olyan népszerű politikusa, aki 2010-ben is győzelemre vinné a 11 éve hatalmon lévő kormányerőt.

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?

Orbán: 3 millió beoltott

Orbán: 3 millió beoltott