Tetszett a cikk?

Félgőzzel működik a kijevi kormány az elhúzódó belpolitikai válság miatt, ám egy dologban nagy az egyetértés: el akarják kerülni, hogy az UEFA elvegye a 2012-es foci-Eb rendezési jogát. Ezért fel is gyorsult a felkészülés.

A gazdaság felvirágzását, Ukrajna nemzetközi hírének javulását, az állam működését bénító kelet-nyugati megosztottság enyhülését és a politikai káosz rendeződését várják a 2012-es közös ukrán-lengyel labdarúgó-Európa-bajnokságtól (Eb) a volt szovjet tagköztársaság polgárai. Erre utal az is, hogy Oleg Zaszadnij, a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) Euro-12 bizottságának elnöke majdnem annyira örült annak, hogy a keleti Dnyepropetrovszkban vasárnap megnyílt az ország első Eb-stadionja, mint ha a saját városában tervezett, még csak papíron létező arénát adták volna át. A kijevi olimpiai stadion átépítését irányító Damir Muhamadijev főmérnök is azt mondta a HVG tudósítójának, hogy a pályanyitás az egész ország európai megítélését javítja. Hrihorij Szurkisz, az Ukrán Labdarúgó-szövetség (FFU) elnöke pedig egyenesen hazaárulásnak nevezte, ha valaki nem látja el feladatát, és ezért az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jövő heti bordeaux-i ülése elveszi Ukrajnától a rendezés jogát.

Miután a kijevi parlament elnöke kedden hivatalosan is bejelentette a 2004-es narancsos forradalomban együtt menetelő Viktor Juscsenko államfő és a Julija Timosenko kormányfő mögött álló Mi Ukrajnánk (NU) párttömörülés, illetve a Julija Timosenko Blokkja (BJUT) kormánykoalíciójának felbomlását (HVG, 2008. szeptember 13.), a pártoknak harminc napjuk van új kormányerő felállítására, máskülönben előrehozott választást kell tartani. Az ukrán politikai tömbök számára így mostanra lényegében a foci-Eb maradt az egyetlen, mindenki által támogatott közös téma.

Tennivaló akad bőven. Az FFU egyik illetékese a HVG-nek Kijevben elárulta: az UEFA félhivatalos csatornákon tudatta Kijevvel, hogy a kezdeti hónapok késlekedése ellenére most még nem büntetik Ukrajnát. A név nélkül nyilatkozó szakember szerint az UEFA számára mindegy, melyik négy ukrán városban lesznek a meccsek. Az UEFA is fontosnak tartja - tette hozzá - azokat a tapasztalatokat, amelyeket a szövetség az első kelet-európai Eb szervezése során szerezhet.

A Kijev számára várhatóan kedvező UEFA-döntés hátterében az is meghúzódhat, hogy a szövetség nem akar szembemenni az Ukrajnát támogató EU-s, illetve NATO-politikával. A 2004-es narancsos forradalom óta ugyanis a Nyugat - legalábbis szavakban - igyekszik támogatni és maga felé orientálni Kijevet, s e szándékot Moszkva grúziai fellépése csak tovább erősítette.

A döntőnek helyet adó kijevi olimpiai stadionban valóban látványosak a változások. Hosszas alkudozás után végre megkezdték a menekülési útvonalakat szinte teljesen elzáró, félkész üzletközpont lerombolását, részben elbontották az alsó tribünöket, és eltávolították a nemzetközi követelményektől elmaradó fényszórókat. Muhamadijev főmérnök szerint az 1920-as években épült és az 1980-as moszkvai olimpia előtt felújított stadion európaivá tételének ára, hogy a több mint 1 milliárd hrivnyába (40 milliárd forintba) kerülő, 2011-ig tartó átalakítás után a nézőszám 80 ezerről 72 ezerre csökken.

Míg Dnyepropetrovszkban már kész az új stadion, Donyeckben pedig két-három hónap múlva nyitják az Európa-szerte híres Sahtyor új pályáját, a lengyel határhoz közeli Lvivben még a termőföldet sem hordták el a 40 ezer férőhelyesre tervezett stadion alól, s csak az építési területet körbevevő kerítés egy része készült el. "A gyorsaság érdekében nem hirdettünk pályázatot, hanem a stadionépítésben jártas osztrák Alpine céget kértük fel a kivitelezésre" - mondta a HVG-nek Oleg Zaszadnij, a lvivi szervezőbizottság vezetője. Zaszadnij szerint eredetileg magánerős építkezést terveztek, ám végül - hogy a létesítmény biztosan elkészüljön 2011-re - állami és önkormányzati pénzekből finanszírozzák a fejlesztést. Egyelőre azonban nincs meg a teljes, 100 millió euróra becsült összeg, mivel az önkormányzat - a szabályok átláthatatlansága miatt - nem kezdhetett hozzá a jelentős bevételt ígérő földeladásokhoz.

Lviv belvárosát viszont már feltúrták. Zaszadnij szerint a város az Eb-hez amúgy is szükséges beruházásokat kihasználva a következő negyed századra meg akarja oldani a városi közlekedést. Ennek ára, hogy sorra lezárják a felújítandó utcákat, s az autósok szinte csak az egyik helyi rádió adásaiból és szórólapjaiból értesülhetnek az aktuális kerülőutakról. A kellemetlenségek ellenére a lviviek - akárcsak a kijevi lakosok - örömmel várják a foci-Eb-t. "Megmutathatjuk magunkat a világnak, s végre elvégzik az évtizedek óta halasztott felújításokat" - ecsetelte a helyiek véleményét a HVG-nek a magát focirajongónak mondó Szerhij, az egyik belvárosi műszaki üzlet eladója.

A stadionépítések szinte eltörpülnek az egyéb, ugyancsak szükséges, összesen 16 milliárd eurósra tervezett kiadás mellett. Zaszadnij szerint Lvivben három év alatt 25 új hotelt építenek, megduplázva az 1 milliós város jelenleg 3 ezres szállodai férőhelyeinek számát. Erre az Eb nélkül is égető szükség lenne; ha valakinek későn jut eszébe szobát foglalni, csak kényelmetlen, lelakott külvárosi hotelekben jut neki hely.

Fejleszteni kell a repülőtereket is: Kijevben elsősorban a fogadóépületek szorulnak bővítésre, Lvivben viszont a leszállópályákat és a terminálokat is bővíteni kell. A lvivi fogadóépületben például még mellékhelyiség sincs, a mosdót kereső utasok a 100 méterre lévő nyilvános vécét használhatják - igaz, egyik felét annak is lezárták.

A kijevi kormány négy év alatt 800 kilométernyi út építését és 3 ezer kilométernyi felújítását tervezi. A közúti hálózat fejlesztése viszonylag lassan halad, amiért Szurkisz idén áprilisban - a rendezés odaítélése után egy évvel - "a korrupt hivatalnokokat és a semmittevést eltűrő kormányilletékeseket" tette felelőssé. A helyzet azóta sem javult sokat, Kijevből viszonylag jó út vezet ugyan déli irányba, ám hiányoznak a keleti és nyugati országrészeket összekötő autóutak, illetve autópályák, s egyre kevesebb az esélye annak, hogy 2012-ig valamennyi infrastrukturális beruházás elkészül.

NÉMETH ANDRÁS / KIJEV, LVIV

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Varsói nyugalom

Ütemesen haladnak az előkészületek - tartják varsói kormánykörökben, ezért nem is aggódnak, hogy az Európai...

Megjött a Samsung új kütyüje, amellyel a kamerán át lehet kutatni az elveszett tárgy után

Megjött a Samsung új kütyüje, amellyel a kamerán át lehet kutatni az elveszett tárgy után

Egyszerűen elfogyhatnak a wifi routerek

Egyszerűen elfogyhatnak a wifi routerek

Minden második ember fertőzöttnek bizonyult a pécsváradi tömeges tesztelésen

Minden második ember fertőzöttnek bizonyult a pécsváradi tömeges tesztelésen