szerző:
MTI

Teheránban halálos áldozatokat követeltek a vitatott elnökválasztás miatti tüntetések; miközben a jelek szerint erősödik a vezetésen belüli ellentét. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy a múlt pénteki elnökválasztást a hivatalos eredmény szerint Mahmúd Ahmadinezsád ultrakonzervatív államfő nyerte meg nagy fölénnyel. A második helyen végzett Mir Hoszein Muszavi reformpárti ellenzéki jelölt azt állítja, Ahmadinezsád csalással nyert és új választást követel; hívei szinte naponta tüntetnek Teheránban. A kormány tagadja a csalást.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Nyugati országok tiltakoznak az erőszak miatt

Bekérették a francia, a svéd és a finn külügyminisztériumba kedden az iráni nagykövetet, tiltakozásul a vitatott iráni elnökválasztás eredménye ellen tüntető ellenzékiekkel szembeni erőszak miatt, amelyet Belgium közleményben ítélt el.

Neda vőlegénye az elnökhöz hű milíciát vádolja

Az interneten is terjedő teheráni kormányellenes tiltakozás jelképévé vált fiatal iráni nő haláláért vőlegénye a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökhöz hű iszlám milíciát, a Baszidzsot tette felelőssé.

Őrizetben egy amerikai lap tudósítója

Őrizetbe vették Iránban a The Washington Times című amerikai napilap görög származású újságíróját - jelentette kedden a Farsz iráni hírügynökség.

Lefújták a teheráni brit nagykövetség elé tervezett tüntetést

Lefújták az iszlamista diákszervezetek azt a keddre tervezett tüntetést, amelyet Nagy-Britannia teheráni nagykövetsége előtt tartottak volna, tiltakozásul az "iráni belügyekbe való brit beavatkozás" ellen - közölte a Farsz iráni hírügynökség.

Oroszország támogatja Ahmadinezsád újraválasztását

Oroszország támogatásáról biztosítja az iráni elnökválasztás eredményét, amely az eddigi elnöknek, Mahmúd Ahmadinezsádnak adott újabb négy éves mandátumot.

Egy amerikai hírportál párhuzama a magyar 1956 és az iráni 2009 között

Az 1956-os magyar forradalom és az utóbbi napok iráni eseményei között vont párhuzamot kedden a Townhall, az egyik vezető amerikai konzervatív hírportál.

Nem semmisítik meg az iráni elnökválasztás eredményét

Az iráni Őrök Tanácsa kizárta annak lehetőségét, hogy megsemmisítse a június 12-ei elnökválasztás eredményét - jelentette kedden az iráni állami TV.

Tüntetés, könnygáz

Hozzávetőleg ezren tüntettek hétfőn Teherán központjában Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök vitatott újraválasztása ellen, illetve egy női tüntető, Neda emlékére, akivel szombaton haslövés végzett. Két órával a megmozdulás kezdete után a nagy erőkkel felvonuló rohamrendőrség könnygáz bevetésével és a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel feloszlatta a tömeget. Szemtanúk szerint mintegy ötven-hatvan ellenzéki tüntetőt őrizetbe vettek a rendőrök.

Egy interneten közzétett felhívás nyomán vonultak ki a tiltakozók az iráni főváros egyik központi terére. A felhívás ismeretlen megfogalmazói arra kérték a teherániakat, hogy emlékezzenek meg újabb megmozdulásukkal a szombaton megölt tüntetőről, akinek haláláról egy videofelvétel kering a világhálón.

A több száz, gumibottal felfegyverzett sisakos rohamrendőr mellett az önkéntesekből álló, félkatonai iszlám milícia osztagai is részt vettek a tömegoszlatásban. Ez a milícia a Forradalmi Gárda alárendeltségébe tartozik, attól kapja utasításait. Az iszlám köztársaság fegyveres erőinek ideológiával mélyen átitatott elit testülete, a Forradalmi Gárda figyelmeztette hétfőn a tüntetőket, hogy "határozott forradalmi választ" fog adni tiltakozó akcióikra, ha folytatják megmozdulásaikat. Felszólította az ellenzékieket, hogy azonnal vessenek véget "a zavargásoknak és a szabotázscselekményeknek". A június 12-i elnökválasztás hivatalos eredménye elleni tiltakozó megmozdulások kezdete óta ez az első eset, hogy a gárda ilyen figyelmeztetést tesz közzé. 

Ali Sahrohi, az iráni parlament jogi bizottságának vezetője Mir Hoszein Muszavi exkormányfőt okolta egy hétfői nyilatkozatában a belpolitikai felfordulásért. Muszavi, aki Ahmadinezsád fő vetélytársa volt az elnökválasztáson, "illegális tiltakozó akciókra bujtogatott, és provokatív nyilatkozatokat tett; ez volt a forrása az utóbbi napokban lezajlott iráni zavargásoknak. Az ilyen bűnös tettek ellen határozottan fel kell lépni" - idézte Sahrohi szavait a félhivatalos Farsz hírügynökség. A bizottsági elnök szerint minden együtt van egy Muszavi elleni büntetőeljáráshoz.

Mehdi Karubi volt parlamenti elnök hétfőn ismételten kérte a választás semmissé nyilvánítását az Őrök Tanácsához intézett levelében  - áll a mérsékelt elnökjelölt honlapján. A brit külügyminisztérium bejelentette hétfőn, hogy hazaszállítják az ország teheráni diplomáciai képviseletén dolgozó diplomaták és más alkalmazottak családtagjait az iráni fővárosban dúló erőszak miatt. Egy külügyi szóvivő közlése szerint a minisztérium egyelőre nem javasolja az Iránban tartózkodó brit állampolgároknak az ázsiai ország elhagyását, de "a legnagyobb éberséggel figyeli" az ottani helyzetet. Nagy-Britannia már korábban ajánlotta állampolgárainak, hogy ha lehet, halasszák el Iránba tervezett utazásaikat. Az olasz külügyminisztérium hasonló tanácsot tett fel hétfőn tájékoztató honlapjára.

Az olasz követség várja a sérülteket

Olaszország hajlandó megnyitni teheráni nagykövetségét ottani sérült tüntetők előtt más európai országokkal összehangoltan - közölte hétfőn az olasz külügyminisztérium. A római bejelentés azt a svéd kezdeményezést követi, amely szerint meg kell vizsgálni, hogy az Európai Unió tagállamai meg tudják-e nyitni összehangoltan teheráni nagykövetségeiket a tiltakozók előtt. Az olasz kormány már utasította teheráni nagykövetségét, hogy nyújtson segítséget a sérült tüntetőknek, de még nem kapott ilyen kérést - mondta a külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy "a sérültek kezelésének megfelelő helye természetesen továbbra is a kórház".

Leszámolással fenyegetőzik a forradalmi gárda

Az iszlám forradalmi gárda hétfőn figyelmeztette az ellenzékieket, hogy "a forradalmi módon fog szembeszállni" velük, ha tovább tiltakoznak az utcákon az elnökválasztás szerintük meghamisított eredménye miatt.

1 2 3 4 5 6

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Katona társulata kiáll Máté Gábor mellett, és elutasítja a "zaklatószínház" vádat

A Katona társulata kiáll Máté Gábor mellett, és elutasítja a "zaklatószínház" vádat

Csalás és pénzmosás miatt nyomoznak a kispesti önkormányzat egyik cégénél történtek után

Csalás és pénzmosás miatt nyomoznak a kispesti önkormányzat egyik cégénél történtek után

Dés László és Balogh Kálmán is Prima Primissima Díjas lett

Dés László és Balogh Kálmán is Prima Primissima Díjas lett

Húsz évet kapott az óvónőt lelövő férfi

Húsz évet kapott az óvónőt lelövő férfi

Itt a legújabb Ángyán-jelentés Veszprém megyéről: itt is olcsón számították a földet

Itt a legújabb Ángyán-jelentés Veszprém megyéről: itt is olcsón számították a földet

Emberek százmillióit fenyegeti az óceánok oxigénszintjének a csökkenése

Emberek százmillióit fenyegeti az óceánok oxigénszintjének a csökkenése