szerző:
MTI

Teheránban halálos áldozatokat követeltek a vitatott elnökválasztás miatti tüntetések; miközben a jelek szerint erősödik a vezetésen belüli ellentét. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy a múlt pénteki elnökválasztást a hivatalos eredmény szerint Mahmúd Ahmadinezsád ultrakonzervatív államfő nyerte meg nagy fölénnyel. A második helyen végzett Mir Hoszein Muszavi reformpárti ellenzéki jelölt azt állítja, Ahmadinezsád csalással nyert és új választást követel; hívei szinte naponta tüntetnek Teheránban. A kormány tagadja a csalást.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Belső hatalmi harc Hamenei elmozdításáért

Egyelőre még titkos, de könyörtelen harc kezdődött az iráni rezsim vezetői között: Hasemi Rafszandzsáni volt elnök szervezkedést indított az ország jelenlegi legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak az elmozdítása érdekében - írta hétfőn a Libération című francia napilap.

Jelképpé vált Neda, a meggyilkolt szépség

Egy, a tüntetéseken megölt fiatal nő vérrel borított arcának képe vált az interneten is terjedő teheráni kormányellenes tiltakozás jelképévé világszerte.

Ötven iráni körzetben többen szavaztak, mint ahányan lehet

Ennek a szabálytalanságnak - az Őrök Tanácsa szerint - "nem volt jelentős befolyása" a választás végső kimenetelére.

Sarkozy: megbocsáthatatlan

Teherán azt követően, hogy népét az elszigeteltségbe kényszerítette, saját magát is kitaszította a világ közösségéből - vélekedett Sarkozy.

Őrizetbe vették a Newsweek riporterét

A New York-i székhelyű lap közleménye szerint a kanadai állampolgárságú Maziar Baharit vádemelés nélkül állították elő, s a szerkesztőség elfogása óta nem tud a sorsáról. A Newsweek élesen elítélte, indokolatlannak nevezte Bahari őrizetbe vételét, és az újságíró haladéktalan szabadon bocsátására szólította fel a teheráni kormányt. Bahari közel egy évtizede él Iránban, s az ottani eseményekről tudósította a hetilapot.

Előzőleg a Farsz iráni hírügynökség arról számolt be, hogy az iráni hatóságok kiutasították a BBC tévé és rádió állandó teheráni tudósítóját, mert megítélésük szerint Jon Leyne "támogatta" a Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása ellen tüntető ellenzékieket, álhíreket közölt, s nem tartotta magát a pártatlanság elvéhez. A BBC megerősítette a kiutasítást, de közölte, hogy teheráni irodája tovább működik.

457 embert vettek őrizetbe

Négyszázötvenhét embert vettek őrizetbe szombaton az iráni főváros, Teherán központjában a rendőrök és a tüntetők összecsapását követően - közölte az állami rádió rendőrségi forrásokat idézve. A rádió szerint hétfőre virradó éjszaka nyugalom honolt Teheránban, első ízben a június 12-i elnökválasztás óta, bár szemtanúk a brit hírügynökségnek elmondták, hogy vasárnap este lövéseket hallottak a főváros két északi kerületében.

Új iráni forradalom?

A jelenlegi teheráni események kapcsán az iráni iszlám köztársaság első elnöke egy új iráni forradalom kezdetéről beszélt. Az iráni hatóságok letartóztatták Hasemi Rafszandzsáni volt elnök lányát és további négy családtagját, mert részt vettek a nem engedélyezett ellenzéki tüntetéseken – jelentette vasárnap az iráni állami tv angol nyelvű adása. Az iráni rendőrfőnök, Mir Hoszein pedig felszólította Muszavi ellenzéki elnökjelöltet, hogy hagyjon fel a lázítással.

Tüntetés Teheránban: engedély nincs, letartóztatás van

Mégis megtartják a szombat délutánra tervezett teheráni ellenzéki tüntetést Ali Hamenei legfőbb iráni vezető figyelmeztetése ellenére - közölte az egyik szervező. Ezt követően a belügyminisztérium közölte: nem engedélyeznek semmilyen tüntetést és a törvényeknek megfelelően lépnek fel az ellenszegülőkkel szemben.

A brit külügynek nem tetszett Hamenei beszéde

Nagy-Britannia diplomáciai úton tiltakozott amiatt, hogy Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője pénteki beszédében az iráni belügyekbe való beavatkozással vádolta meg a brit kormányt. A brit külügyi tárca szóvivője közölte, hogy a beszéd elhangzása után azonnal bekérették a minisztériumba Irán londoni nagykövetét, Raszul Movahediant. Mark Lyall Grant, a minisztérium politikai igazgatója ismertette a diplomatával a brit kormány elmarasztaló véleményét a beszédről.

Betiltják a tüntetéseket

Nem engedélyezik az iráni hatóságok Mir Hoszein Muszavi híveinek szombatra Teheránba tervezett tüntetését - jelentette be az iráni főváros kormányzója. Morteza Tamadon az ISNA hírügynökség szerint kijelentette: semmiféle engedélyt nem adtak ki (tüntetésre). Tamadon reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki elnökjelölt támogatói engedély nélkül nem tartják meg a megmozdulást. Tamadon hozzátette, hogy az elmúlt napokban tartott teheráni tüntetések - engedély hiányában - szintén törvénytelenek voltak.
1 2 3 4 5 6

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyolcmilliót költött egy vásárló a Black Fridayen

Nyolcmilliót költött egy vásárló a Black Fridayen

Harminc ember verekedett össze Milánó központjában

Harminc ember verekedett össze Milánó központjában

A német koalíció próbája volt az alapnyugdíj

A német koalíció próbája volt az alapnyugdíj

Jobb, ha nem eszik belőlük: nagyon károsnak bizonyultak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Jobb, ha nem eszik belőlük: nagyon károsnak bizonyultak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Az időjárás úgy döntött, hogy kikészíti Olaszországot

Timothée Chalamet tökéletes kiejtéssel mondja azt, hogy Szilvásvárad

Timothée Chalamet tökéletes kiejtéssel mondja azt, hogy Szilvásvárad