szerző:
MTI

Teheránban halálos áldozatokat követeltek a vitatott elnökválasztás miatti tüntetések; miközben a jelek szerint erősödik a vezetésen belüli ellentét. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy a múlt pénteki elnökválasztást a hivatalos eredmény szerint Mahmúd Ahmadinezsád ultrakonzervatív államfő nyerte meg nagy fölénnyel. A második helyen végzett Mir Hoszein Muszavi reformpárti ellenzéki jelölt azt állítja, Ahmadinezsád csalással nyert és új választást követel; hívei szinte naponta tüntetnek Teheránban. A kormány tagadja a csalást.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Amerika lavírozni igyekszik

A Financial Times Deutschland emlékeztetett arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai már az iráni atomprogrammal kapcsolatos vitában is nehezen tudtak egységes álláspontra jutni. Amennyire különbözőek az Egyesült Államok, Oroszország és Kína, továbbá Franciaország és Nagy-Britannia érdekei, legalább annyira eltérnek egymástól az iráni választási eseményekkel kapcsolatos reagálásaik - írta a Financial Times Deutschland.

Az újság szerint az amerikai kormány lavírozni igyekszik. Az eddigi reagálásokból az tűnik ki, hogy "nem Ahmadinezsád, de nem is Muszavi jelenti az iráni rendszert", az Egyesült Államok abból indul ki, hogy egy ellenséges rezsimmel áll szemben, ugyanakkor hosszú távú érdekei miatt Obama nem  kérdőjelezte meg nyíltan Ahmadinezsád választási győzelmét, és került minden fajta olyan állásfoglalást, amelyet Teherán a belügyekbe való beavatkozásként értékelhette volna.

Washingtonnak talán előnyösebb lenne az, ha Ahmadinezsád személyében egy, a legfőbb vallási vezető, Hamenei ajatollah által támogatott, de "meggyengült héja" maradna hivatalban, mint ha egy jó szándékú reformer kerülne az államfői székbe, aki viszont nem rendelkezik a vallási vezetők támogatásával.

A  német lap szerint nem utolsósorban Oroszország magatartásától függ az, vajon Irán hajlandó lesz-e az Egyesült Államokkal való párbeszédre. Moszkva és Peking egyformán gratulált Mahmúd Ahmadinezsádnak az újraválasztáshoz, és ismételten kiállt amellett, hogy az atomvitát diplomáciai úton kell megoldani - emlékeztetett az újság, amely Oroszország és Irán taktikai szövetségéről írt. Az viszont Moszkvának sem érdeke, hogy Irán a Közel-Keleten  egy új atomhatalommá váljon - fűzte hozzá a Financial Times Deutschland.

Ma is tüntetés lesz

Muszavi hívei két újabb gyűlést hirdettek meg csütörtök délutánra. Az elsőt közép-európai idő szerint fél tizenkettőre az ENSZ teheráni képviselete elé, a másikat két órával későbbre a déli városrészbe, a nagy bazártól nem messze fekvő Imám térre. A szervezők arra kérték a részvevőket, hogy a hétfőn lelőtt hét tüntetőre emlékezve öltözzenek feketébe. Noha a hatóságok betiltották a megmozdulásokat, múlt szombat óta Muszavi hívei nap mint nap tüntetnek Teheránban.

Iráni futballisták Muszavi-párti karszalaggal

Zöld karszagot viselt Irán egyik legnépszerűbb sportembere, az iráni csapat kapitánya, Mehdi Mahdavikia is
. Az elnökválasztáson a jelenlegi elnök, Ahmadinezsád ellen induló Muszavi kampányának színe zöld volt.

Der Tagesspiegel: Hatalmi harc a háttérben

Az iráni politikai vezetésen belüli hatalmi harc drámai kiéleződéséről és ennek kapcsán a korábbi szembenállások kiújulásáról írt csütörtöki elemzésében a Der Tagesspiegel című berlini napilap. Az újság szerint Iránban ritkán zajlanak úgy az események, ahogy azok a felszínen látszanak. Így ezúttal sem elsősorban Mahmúd Ahmadinezsád elnökről van szó, hanem a háttérben éles hatalmi harc zajlik Ahmadinezsád "mentora", a legfőbb vallási vezető, Ali  Hamenei ajatollah és a még mindig nagy befolyással rendelkező, korábbi államfő, Ali Akbar Hasemi Rafszandzsani között. Rafszandzsani vezeti azt a síita klérus 86 tagjából álló szakértői tanácsot, amelyik megválasztja az ország vallási vezetőjét, de szükség esetén hivatalából fel is mentheti őt.

Az újság szerint kettejük párharcát a személyes rivalizálás mellett az iszlám köztársaság eltérő értelmezése határozza meg. Hamenei mereven ragaszkodik a forradalmi eszmékhez, az üzleti érdekeltségekkel is rendelkező Rafszandzsani ezzel szemben egy pragmatikusabb politika, az ország fokozatos modernizálása mellett áll ki, és hosszabb ideje az Egyesült Államok felé történő nyitást szorgalmazza. Nem kívánja megváltoztatni ugyanakkor azt a rendszert, amelyben mind politikai, mind gazdasági téren döntő szerepet tölt be - írta a Der Tagesspiegel.

Folytatódott a reformerek őrizetbe vétele

A rendőrség reggel egy egyetemi tanárt és egy politikai elemzőt vitt el, mindketten közel álltak a Muszavi-táborhoz - közölték az előállítottak környezetéből. Hamid Reza Dzsaladpurt, a teheráni egyetem szociológia professzorát, Muszavi kampányának egyik segítőjét a lakásáról állították elő - közölte egyik kollégája, aki szerint a professzort később elengedték. Szintén a lakásán vették őrizetbe Szad Lajlaz közgazdászt, politikai elemzőt - tudatta Lajlaz egyik családtagja. Az iráni hatóságok múlt szombat óta nagy számú tisztségviselőt és reformszellemű újságírót állítottak elő, közülük egyeseket később elengedtek.
  

A magyar '56-hoz hasonlítják

Az 1956-os magyar forradalomhoz hasonlóan az iráni helyzetre sem találja a megfelelő választ az amerikai kormány - állapította meg szerdai szerkesztőségi cikkében a The Washington Post.

Több tízezer ellenzéki tüntet

Az iráni elnökválasztáson vesztes reformpárti elnökjelölt, Mir Hoszein Muszavi több tízezer híve gyűlt össze szerda délután Teherán központjában, hogy tiltakozzon a voksolás - szerintük meghamisított - hivatalos eredménye ellen. A hatóságok őrizetbe vettek egy Muszavihoz közel álló egyetemi tanárt és egy politikai elemzőt - közölték az előállítottak családtagjai.

Sokan vannak az elnök hívei, de nem elegen

A jelenlegi elnök, Ahmadinezsád mellett is tüntettek. Erről be is számolt az iráni média, fotókat is közzétettek. Az egyik lap által közzétett felvételről azonban egy iráni fotós  kiderítette, hogy manipulálták - hívja fel a figyelmet a boingboing.net. A kép egyes részein ugyanazok a képek ismétlődnek.  Íme:

Irán tiltakozik az amerikai nyilatkozatok miatt

Irán diplomáciai úton tiltakozott amerikai kormányzati tisztségviselőknek az iráni elnökválasztással kapcsolatban tett, teheráni megítélés szerint az iráni "belügyekbe beavatkozó" nyilatkozatai miatt. Bekérették az iráni külügyminisztériumba szerdán a svájci nagykövetet, akivel ismertették Irán elmarasztaló álláspontját.  Az Egyesült Államoknak és Irán között nincsenek diplomáciai kapcsolatok, az amerikai érdekeket Svájc képviseli Iránban.

A teheráni külügyminisztérium kifejezésre juttatta az iszlám köztársaság "nemtetszését és tiltakozását" amerikai kormányzati tisztségviselőknek az iráni elnökválasztás eredményével kapcsolatos nyilatkozatai miatt - jelentette a Farsz hírügynökség.

Muszavi: békésen tüntessenek!

Békés tüntetésre vagy a mecsetekben való gyülekezésre szólította híveit a vesztes reformpárti elnökjelölt, Mir Hoszein Muszavi, hogy így fejezzék ki együttérzésüket a hét elejei tiltakozó megmozduláson elhunyt emberekkel. Az állami sajtószervek jelentése szerint hétfőn hét ember meghalt, több megsebesült Teherán belvárosában az ellenzéki tüntetések során.

Az elmúlt napok "rendzavarásainak" szervezőit akár halálra is ítélhetik az iszlám törvénykezés alapján - idézte szerdán a Farsz hivatalos hírügynökség a közép-iráni Iszfahán tartomány főügyészét. Mohamed Reza Habibi miközben úgy vélekedett, hogy a tömeges rendzavarások szervezőit külföldről irányítják, ezeknek a cselekményeknek azonnali leállítására szólított fel. Mint mondta, a nemzetbiztonság aláásására tett kísérleteket halálbüntetéssel sújtják.

1 2 3 4 5 6

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Íme a világ legjobban gyorsuló utcai autója, ami a Teslákat is állva hagyja

Íme a világ legjobban gyorsuló utcai autója, ami a Teslákat is állva hagyja

Szalai Ádám: „Sokkal bátrabban kell védekeznünk!”

Szalai Ádám: „Sokkal bátrabban kell védekeznünk!”

"Kivérezteti a vajdasági magyarságot a kettős állampolgárság"

"Kivérezteti a vajdasági magyarságot a kettős állampolgárság"

Felfújható mellel tiltakoztak a Facebook ellen

Felfújható mellel tiltakoztak a Facebook ellen

Szirénázó mentőautó csapódott villanyoszlopnak

Szirénázó mentőautó csapódott villanyoszlopnak

Műemlék épületet bont a kormány a Pénzügyminisztérium Várba költözése miatt

Műemlék épületet bont a kormány a Pénzügyminisztérium Várba költözése miatt