Sok az alja

Utolsó frissítés:

Minden korábbinál mélyebbre zuhant Nicolas Sarkozy francia elnök népszerűsége. Az államfő a növekvő szociális feszültségek ellenére – legalábbis szavakban – kitart a reformok mellett.

Rosszkedvűek, csalódottak és dühösek a lotaringiai Gandrange lakói. Akárkit szólított is meg a HVG tudósítója a takaros utcái fölé tornyosuló acélműről elhíresült északkelet-francia városkában, senkinek nem volt egyetlen jó szava sem Nicolas Sarkozy államfőről. A francia elnök egy éve azzal keltett feltűnést, hogy a gandrange-i acélműben tett, nagy médiafelhajtással kísért villámlátogatás során kijelentette: az állam részben vagy egészében megfinanszírozza a gyárbezárás elkerüléséhez szükséges beruházásokat. Ámde március végén a termelés végleg leáll, és a tulajdonos, az indiai Lakshmi Mittal vezette, luxembourgi székhelyű ArcelorMittal konszern az 1100 dolgozó több mint felét már elbocsátotta. Sarkozy beváltatlan ígéreteinek emlékére a CFDT szakszervezet a múlt héten jelképes gránit sírkövet emelt az acélmű bejáratánál. „Az elnök a levegőbe beszélt, csak magunkra számíthatunk” – panaszkodott a HVG-nek Henri Octave, Gandrange polgármestere, hozzátéve, hogy a város bevételeinek 75 százaléka, évi 1,8 millió euró eddig az acélműből származott.

Nem csupán a Moselle völgyében feszült a hangulat. Franciaország-szerte hetek óta mozgolódnak a középiskolai tanárok, és újabban elégedetlenkednek az egyetemi oktatók és kutatók is, akik lapzártánk után tartanak közös országos tiltakozó akciót a tervezett reformok ellen. Sarkozy a héten a kormány nemrég elfogadott, 26 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagját keveslő szociális partnerekkel kényszerül egyeztetésre, hogy megvitassa velük, miként lehetne enyhíteni a leghátrányosabb helyzetű rétegek életszínvonalának romlását. A január végi országos sztrájk és utcai felvonulások sikerén felbuzdulva a szakszervezetek vezetői a tárgyalások kimenetelétől függetlenül máris újabb összehangolt munkabeszüntetést helyeztek kilátásba március 19-ére. Közben Franciaország tengerentúli megyéjében, a Guadeloupe-szigeteken hetek óta általános sztrájk bénítja meg az életet, és a munkabeszüntetés továbbterjedt Martinique szigetére is.

A hangulat felforrósodását érzékelve Sarkozy a minap a közszolgálati tévécsatorna esti fő műsoridejében közvetített másfél órás tévéinterjúban próbálta megnyugtatni a franciákat. S bár az általa kiválasztott újságírók kesztyűs kézzel bántak vele – sőt olykor kifejezetten alá is kérdeztek –, az elnök nem bizonyult meggyőzőnek. Az Ipsos közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint már csupán a választók 36 százaléka vélekedik kedvezően ténykedéséről, ami a legalacsonyabb érték 2007. májusi megválasztása óta. Januártól az Ipsosnál 9 százalékpontot esett Sarkozy népszerűségi mutatója, amit szakértők azzal indokolnak, hogy a francia EU-elnökség befejeztével alábbhagyott az államfő lázas nemzetközi tevékenysége. Egy másik, a Nouvel Observateurben publikált közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek közel 60 százaléka úgy látja, Sarkozy „sokat beszél, de keveset cselekszik”.

Ellentmondásos értesülések szivárognak ki eközben az Élysée-palotából. Már a tavaly decemberi athéni zavargások alatt elterjedt a párizsi sajtóban, hogy Sarkozy intő példának tekintette a görögországi eseményeket, és minden olyan intézkedéstől óvta a kormányt, ami feleslegesen irritálhatja az utcai megmozdulásokra leginkább hajlamos csoportokat. Olyan információk is napvilágot láttak ugyanakkor, hogy az elnök felkészült a hosszú népszerűtlenségre, és tisztában van vele, hogy nincs más út, mint a gazdaság versenyképességét javító fájdalmas reformok folytatása. Úgy tűnik azonban, ezek a reformok már nem azok a reformok. A válság mélyülésével mind nehezebb összeegyeztetni Sarkozy gyökeres változásokra utaló választási lózungját, a „szakítást” és a társadalmi béke megőrzését. Annál is inkább, mivel az ellenzéki szocialista párt új vezérkara a nemrég főtitkárrá választott Martine Aubryval az élen (HVG, 2008. december 6.) egyre radikálisabb fogyasztásösztönző ötletekkel rukkol elő.

Lavírozásra kényszerül tehát a francia elnök. Tévéinterjújában is olyan közérzetjavító lépések lehetőségét villantotta fel, amelyekhez az általában jól értesült Le Canard enchainé szatirikus hetilap szerint Francois Fillon kormányfő szűk körben állítólag epés megjegyzést fűzött: ha a kormány csak a negyedét megcsinálja annak, amit Sarkozy felvetett, balról fogja előzni a szocialistákat. Az elnök ugyanis egyebek – így a leginkább rászorulók személyi jövedelemadójának csökkentése vagy a részleges munkanélküliek fizetéskiegészítési támogatásának emelése – mellett azzal a gondolattal is eljátszott, hogy a vállalatok nyereségén egyenlő arányban osztozhatnának a részvényesek és az alkalmazottak. A francia EU-elnökség alatt Sarkozy mögött háttérbe szorult, most viszont újra a tűzvonalba vezényelt Fillon morgolódása érthető, sok elemző szerint ugyanis már a bankmentésre és a gazdaságélénkítésre eddig bedobott eurómilliárdok is előrevetítették az állami túlköltekezés veszélyét.

VIDA LÁSZLÓ / GANDRANGE