szerző:
HVG

Közel 2 millióan haltak meg a vörös khmer rémuralom idején Kambodzsában, ám csak a véres diktatúra bukásának harmincadik évfordulóján kezdődik meg a bűnösök felelősségre vonása.

Húszezren léptek be, de alig tucatnyian jöttek ki élve a kambodzsai főváros, Phnom Penh mellett lévő Tuol Sleng középiskola, ismertebb nevén az S–21-es koncentrációs tábor kapuján a vörös khmerek 1975–1979 közti uralma idején. A korszak jelképévé vált börtön, kínzó- és haláltábor ma múzeum, ahol sok látogató a kiállított fényképeken még ma is eltűnt hozzátartozóját keresi – mondta a HVG-nek Sok Ha, a Tuol Sleng tárlatvezetője. „A fiatalok gyakran az idősebbektől kérdezik, miért történt mindez, de ők sem tudják a választ” – tette hozzá a múzeumi szakember. A történelem egyik legborzalmasabb népirtásában pár év alatt 1,7 millió embert öltek meg, sokakat pusztán azért, mert szemüveget viseltek, vagy idegen nyelvet beszéltek – ezek ugyanis a megsemmisítésre ítélt burzsoá értelmiség jegyei voltak a sajátos maoista elvek alapján egy új, osztályok, pénz és magántulajdon nélküli társadalmat vizionáló vörös khmer vezér, Pol Pot szemében. A lakosság ötödét elpusztító tisztogatások során városok és falvak néptelenedtek el, akiket nem öltek meg, azok többségét kényszermunkára hajtották a földekre, a korábban 2 milliós Phnom Penhben pár nap alatt mindössze 25 ezren maradtak.

A még életben lévő vörös khmer népirtók közül a leghírhedtebb a Tuol Sleng egykori parancsnoka, aki a héten áll bíróság elé, hogy feleljen a gyilkosság, emberiség elleni és háborús bűnök miatt emelt vádakra. Jóllehet a khmer uralom immár három évtizede véget ért – az évfordulót nemrég látványos külsőségek mellett ünnepelték Kambodzsában –, ez az első eset, hogy a vérengző parancsnokok egyike ellen bírósági eljárás indul. A 66 éves Kaing Guek Eav ügye azért is különös, mert ő az egyetlen, aki – miután amerikai misszionáriusok hatására 1996-ban áttért a keresztény hitre – megbánta bűneit, és bocsánatot kért a hozzátartozóktól és a túlélőktől. Felmentést azonban aligha kaphat az ENSZ-szakértőkből és kambodzsai bírákból álló Phnom Penh-i bíróságtól, amely az e heti első tárgyalási napok után valószínűleg márciusban kezdi meg az ügy érdemi vizsgálatát. Az általa vezetett táborban nem csupán a rendszer ellenségeinek titulált politikai foglyok haltak meg, de a vörös khmerek azon kiszolgálói is, akik vakhűségben elmaradtak a vezetők elvárásaitól. Az S–21-ben az sem volt ritka, hogy valaki börtönőrként ment be, majd ugyanott egykori bajtársai kínozták halálra. A Duch néven is ismert parancsnok állítólag gyakran saját kezűleg végzett az áldozatokkal: a táboron kívüli tömegsír szélére térdepeltette a foglyot, és vasrúddal agyonverte.

A szögesdróttal körülvett Tuol Sleng a mai napig úgy néz ki, ahogy a kambodzsai fővárost 1979-ben elfoglaló vietnami csapatok találták. A közel száz helyiségben – többnyire osztálytermekből és irodákból átalakított cellákban és kínzókamrákban – látható kalodák, puszta vaságyak, szanaszét heverő szerszámok, láncok, benzineskannák szinte elképzelhetetlen kegyetlenkedésekről tanúskodnak. Az őrök minden eszközt bevetve igyekeztek kicsikarni vallomásokat összeesküvésekről és titkos CIA-szervezkedésekről. Az ütlegelésen, áramütésen, szerszámokkal való marcangoláson kívül előszeretettel szabadítottak mérges skorpiókat az elítéltekre, az anyákat pedig úgy „bírták szóra”, hogy a szemük láttára kínozták meg gyermeküket. „Soha nem voltam CIA-ügynök, mégis azt vallottam, sőt még további húsz embert is feladtam, hogy abbahagyják végre a kínzást” – emlékszik vissza az egyik túlélő, Chum Mei egy dvd-n árusított dokumentumfilmben.

A vietnami csapatok érkezésekor a tábor őrsége már elmenekült, a helyre állítólag a kiáradó borzasztó bűz miatt figyeltek fel. A magánzárkákban őrzött néhány túlélőn és a több tucat temetetlen holttesten kívül megtalálták a kegyetlenkedések katalógusát is. A rabok és az őrök mindegyikéről fénykép készült, az elítéltekről odaérkezésükkor, majd haláluk után felvett fotókat gondosan dokumentálva, együtt tartották. Fényképen rögzítették a kínzási módszereket is, a kicsikart vallomásokat pedig legépelték, ujjlenyomattal látták el – utóbbit rendszerint a rab saját vérével nyomták a papírra. A Tuol Sleng falai között átlagosan napi száz embert kínoztak halálra. A múzeumi épületben működő Kambodzsai Dokumentációs Központ gyűjteménye adja a készülő perek anyagának gerincét. A táborparancsnokon kívül még négy magas rangú vezető ellen terveznek eljárást, ám egyikük sem adta jelét megbánásnak.

Túl nagy nyomás nem is nehezedett eddig rájuk, a harminc évvel ezelőtti események feltárását a nemzetközi közösség sokkal inkább szorgalmazza, mint a helyi vezetés. Nem véletlen: a jelenlegi miniszterelnök, az országot vaskézzel irányító Hun Szen maga is a vörös khmer soraiban kezdte politikai pályafutását. A lakosság több mint fele 35 évnél fiatalabb, szinte semmit nem tud az akkori eseményekről. Heng Houch, a tárlat egyik 23 éves látogatója például elmondta a HVG-nek, hogy a tévében látott nemrég ugyan egy-két műsort a vörös khmer időszakról, de az iskolában semmit nem tanultak róla.

HOLCH GÁBOR / PHNOM PENH

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Borkai Zsolt veszített az Alkotmánybíróságon

Borkai Zsolt veszített az Alkotmánybíróságon

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

A kormány nagyon szeretné, ha az egyik Európa-liga-döntőt Magyarországon rendeznék

A kormány nagyon szeretné, ha az egyik Európa-liga-döntőt Magyarországon rendeznék

Európai Tanács: Törökország hagyjon fel az összes katonai tevékenységgel Szíriában

Európai Tanács: Törökország hagyjon fel az összes katonai tevékenységgel Szíriában

Új választást követel az ellenzék Csepelen

Új választást követel az ellenzék Csepelen

Mi van, ha szállítás közben összetörik a neten rendelt terméket?

Mi van, ha szállítás közben összetörik a neten rendelt terméket?