Saját kádereivel váltaná fel a régi vágású helyi vezetőket az orosz államfő, ám a magas bizalmi posztokra nem talál elég alkalmas fiatalt. Szentpéterváriakat és volt KGB-seket viszont igen.

Kategorikusan cáfolta a baskír elnök szóvivője azokat a sajtóhíreket, hogy főnöke távozni készül a posztjáról. Moszkvai elemzők szerint nem az a kérdés, menesztik-e a 75 éves Murtaza Rahimovot, hanem hogy mikor. Rahimov szinte családi birtokává tette ugyanis az Oroszországhoz tartozó, az Urál déli vonulatainál fekvő köztársaságot. Dollármilliárdossá lett fia közreműködésével teljes ellenőrzése alá akarja vonni a térség gazdag gáz- és olajkészleteit, ami miatt többször is konfliktusba keveredett a Kremllel, ahol azt is rossz néven vették tőle, hogy a baskír nacionalizmust bátorító intézkedéseket hozott.

Dmitrij Medvegyev államfő láthatóan meg akarja újítani az Orosz Föderációt alkotó 83 közigazgatási egység – köztük a 21 köztársaság – irányítói karát. Főleg az olyan régi vágású vezetőktől igyekszik megszabadulni, mint amilyen a Baskíria élén 1990 óta álló Rahimov. Egy minapi tévéinterjúban Medvegyev nyíltan beszélt arról, hogy nem lesznek elnézőek a tehetségtelen, hanyag regionális vezetőkkel – másnap négyet menesztett is. Köztük az ugyancsak az orosz politika nagy öregjei között emlegetett Jegor Sztrojevet, aki a szovjet kommunista párt egykori központi bizottsági titkári posztjáról még Borisz Jelcin elnöksége idején, az 1990-es évek elején manőverezett át az államigazgatásba, és vált Orjol megye kormányzójává. Az államfő a napokban a helyi parlamentek elnökeivel tartott megbeszélésen újra szóba hozta a témát: „A válság megmutatja a gyenge, felelőtlen, hozzá nem értő vezetőket. Az ilyenektől meg kell válni.”

Menesztésre érett jelölt bőséggel akad. Két szakértői intézet legfrissebb rangsora például tíz kormányzónak adott egyes vagy kettes osztályzatot. E szerint nemcsak Rahimov alatt inog a szék, hanem például Jurij Jevdokimov, Murmanszk megye kormányzója alatt is, de olyan nehézsúlyú politikai személyiségek sem érezhetik magukat biztonságban, mint Moszkva megye kettesre értékelt első embere, az afganisztáni szovjet kivonulást levezénylő egykori tábornok, Borisz Gromov. Van félnivalója Eduard Rosszelnek is, aki 1990-ben tanácselnökként, öt évvel később pedig kormányzóként került Szverdlovszk megye élére. Hozzá hasonló régi motoros Jurij Luzskov moszkvai polgármester, akinek leváltását többször is megjósolták az utóbbi években, ám a politikai viszonyokhoz kiválóan alkalmazkodó városvezető egyelőre stabilan ül. Nála is kisebb veszély fenyegeti a posztját 1991 óta betöltő Mintyimer Sajmijev tatár elnököt, akinek esetleges elmozdításáról még csak nem is nagyon beszélnek. Személye garancia ugyanis arra, hogy a helyzet stabil marad a muszlim többségű, energiahordozókban gazdag oroszországi köztársaságban, ahol a nacionalista, szeparatista szándékok felerősödése végzetes következményekkel járhat.

Az oroszországi régiókban továbbra is tart a küzdelem: a helyi vezetők minél nagyobb önállóságra, a szövetségi hatalom képviselői pedig erejük határozott demonstrálására törekszenek. Így nemcsak azért kerülhetnek fel kormányzók a feketelistára, mert képtelenek a válság, főleg a munkanélküliség elleni harcra, hanem azért is, mert konfliktusba keveredtek a szövetségi államapparátussal vagy a hatalmi párttal, az Egységes Oroszországgal (JeR).

Arra sincs garancia, hogy a párthoz feltétlenül hű utódok hatékonyabb vezetők lesznek, kiválasztásuk ugyanis esetleges. Bizonyos posztokra – például a gazdaságilag elmaradott régiók irányítására – alig akad jelentkező. Az is jellemző, hogy a baskír elnöki tisztségre kiszemelt két jelölt ugyanonnan jönne, ahonnan a mai orosz felső vezetők jó része: egyikük a szentpétervári városháza lakásügyi bizottságát cserélné fel az ufai elnöki hivatallal, a másik pedig a KGB egyik veteránjának, Vlagyimir Putyin kormányfőnek a diáktársa volt. Putyin környezetéből került ki az északnyugat-oroszországi Pszkov megye új kormányzója is: a parlamenti felsőház alig 34 éves tagjának, Andrej Turcsaknak az apja a miniszterelnök közeli ismerőse.

Az ifjabb Turcsak neve egyébként szerepel azon a listán, amelyet elnöki utasításra állítottak össze a magas beosztásokra is alkalmasnak tartott, 25–50 éves szakemberekről. Az első száz nevet nemrég a Kreml honlapján is közzétették, majd néhányukkal Medvegyev személyesen is találkozott. A névsornak ahhoz kéne hozzájárulnia, hogy áttörjék a káderkiválasztás mai korlátait. Az államfő is felismerte ugyanis, hogy „rövid a kispad”, vagyis – miként a szovjet időben is volt – gyakorlatilag ugyanaz a néhány tucat ember váltogatja egymást a vezető posztokon, és szinte lehetetlen új arcokkal bővíteni a csapatot.

A lista aligha váltja be a hozzá fűzött reményeket. Bár a párthovatartozás nem volt hivatalos szempont, a válogatásban részt vevő több mint 170 szakértő jó része a JeR tagja, vagyis nyilván a hatalmi párthoz közel állók kaptak elsőbbséget. Ráadásul az ezerfősre tervezett elnöki névsorban a Kommerszant moszkvai napilap szerint 300–350 helyet eleve odaígértek a hasonló saját adatbázison dolgozó pártnak. A szakemberhiányt azonban nem oldja meg a Medvegyev-lista, új tehetségek ugyanis alig szerepelnek rajta, szinte csak olyanok kerültek fel, akik eddig is csúcsközelben voltak. Ott van például a fiatal kádertartalékok között Konsztantyin Koszacsov, az állami duma külügyi bizottságának 47 éves elnöke, valamint több miniszterhelyettes, alkormányzó, polgármester és rektor. Sőt az üzleti életből a perspektivikus állami vezetők közé emelkedett a 46 éves Mihail Zadornov bankelnök, egykori pénzügyminiszter is.

POÓR CSABA / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Washingtoni belső körök

A hórihorgas Arne Duncan évek óta rendszeresen kosárlabdázik Barack Obama amerikai elnökkel, és keményen küzd ellene a...

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

6,6 milliárd forintot adtak ezért a festményért, pedig nem is szép

6,6 milliárd forintot adtak ezért a festményért, pedig nem is szép

A tudósok üzenik: ne döntsön, amikor éhes

A tudósok üzenik: ne döntsön, amikor éhes

Ismét Budapesten koncertezik a Nick Cave & The Bad Seeds

Ismét Budapesten koncertezik a Nick Cave & The Bad Seeds

Rejtélyes körülmények között meghalt egy ukrán kamionos Nagykanizsán

Rejtélyes körülmények között meghalt egy ukrán kamionos Nagykanizsán

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj

Láncfűrészt lopott, gardróbba bújt a tolvaj