Nem kétséges Ivan Gasparovic államfő újraválasztása Szlovákiában, legfeljebb az, hogy már az első fordulóban megszerzi-e az ehhez elegendő szavazatot. A magyar kisebbséghez való viszonyában aligha várható változás.

Két jelöltet vesznek komolyan a szlovák fogadóirodák a szombati elnökválasztáson induló hét politikusból: Ivan Gasparovic államfőre és az ellenzéki Iveta Radicovára, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének igazgatójára lehet egyáltalán téteket tenni. A pozsonyi Niké iroda Gasparovicot mindössze 1,2-szeres, a Fortuna pedig 1,3-szeres szorzóval adja. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) által is támogatott Radicovára – Mikulás Dzurinda korábbi kormányfő Szlovák Kereszténydemokrata Unió–Demokrata Pártjának (SDKU) alelnökére, parlamenti képviselőjére – tett összeg kidobott pénznek tűnik. Ha meglepetésre mégis nyerne, a Nikénél megjátszott egy euró a 3,5, a Fortunánál pedig a 2,5-szeresét érné.

A legfrissebb közvélemény-kutatások Gasparovicnak 55 százalékot adnak, Radicová csupán 30 százalékra számíthat, bár az utóbbi napokban egyre nő a támogatottsága. Rajtuk kívül Frantisek Miklosko kaphat még számottevő voksot, pedig helyzete különös: kereszténydemokrata politikusként indul a választáson, ám korábbi pártja, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) Radicovát támogatja. A kereszténydemokrata szavazók viszont a katolikus egyház felhívására felsorakoztak a pártból két éve több más alapítóval együtt kilépett Miklosko mellett, aki így is legfeljebb 8 százalékra számíthat. A katolikus egyház több magas rangú képviselője is nyílt támadást intézett Radicová ellen, mondván, özvegyasszony létére élettársi kapcsolatban él, a parlamentben pedig az abortusz betiltása ellen szavazott.

Radicová, ha lesz is második forduló, nem valószínű, hogy meg tudja ismételni Gasparovic öt évvel ezelőtti bravúrját. Gasparovic akkor – a Dzurinda-kabinetbeli pártok szavazótáborának letargiája miatt – óriási meglepetésre bejutott a második körbe, ahol a fél ország, ha fogcsikorgatva is, de inkább rá szavazott, mintsem hogy az első fordulóban győztes Vladimír Meciar exkormányfő legyen az elnök. Az esetleges április 4-ei második körben jelen állás szerint a kieső jelöltekre szavazók 15 százaléknyi voksának nagy része Radicovára jutna ugyan, ami komoly ellenzéki mozgósítással kiélezheti, ám nehezen tudja megfordítani az esélyeket. A pozsonyi MVK közvélemény-kutató a második körre 56:43 százalékos arányt mért Gasparovic javára.

Az államfő minden megyében vezet, Radicová egyedül Pozsonyban és Nyitra megyében közelíti meg. A Dzurinda-kormány egykori szociális miniszterét főként a nagyvárosiak, a felsőfokú végzettségűek és a magyarok látnák szívesen államfőként, minden más szavazócsoportnál Gasparovic a befutó. A két jelölt óriásplakátokon és nagygyűléseken kampányol, feltűnően kímélve egymást. Televíziós vitára sem került sor, Gasparovic ugyanis elutasította a felkérést. Aligha véletlenül: Radicová elegánsan és szellemesen érvel, az államfő spontán nyilvános megszólalásai viszont kínos malőrökkel járnak.

A Nemzeti módon gondolkodom, szociálisan érzek szlogennel futó Gasparovic-kampány a legnépszerűbb szlovák politikus, Robert Fico kormányfő támogatására épül. Fico teljes erőbedobással küzd Gasparovicért, pedig egykor ellenzéki politikusként bármiféle közéleti tisztségre alkalmatlannak tartotta. Most azt hangsúlyozza, hogy Gasparovic szinte együtt él a kormánnyal és a parlamenttel. Ami kétségtelen: a Dzurinda-kormány két utolsó évében Gasparovic 30 törvényt dobott vissza, azzal, hogy nem tűrheti a népnyúzó intézkedéseket, ám a Fico-érában szinte alig élt ezzel a jogával. Az erőteljes gazdasági növekedés hatására már 2006-ban megváltozott a véleménye a reformokról, külföldi nyilatkozataiban többször elmondta, hogy az átalakítás elengedhetetlen volt.

Újraválasztását Fico egyik koalíciós partnere, a szélsőségesen nacionalista Ján Slota is teljes mellszélességgel támogatja, Gasparovic kommunista múltja ellenére szemrebbenés nélkül azt állítva az államfőről, hogy keresztény és nemzeti elkötelezettségű. A kampánystáb azonban jobbnak látta, ha az óriásplakáton Gasparovic nem mutatkozik együtt az ellentmondásos személyiségű Slotával.

Radicová – Barack Obama amerikai elnök bevált kampányának mintájára – a Képesek vagyunk rá jelszót választotta. Klipjein, szlovák és magyar nyelvű óriásplakátjain népszerű művészek és sportolók is feltűnnek, köztük a szlovák színházi életben is közkedvelt, királyhelmeci születésű színész, Kassai Csongor. Radicová nagygyűlései valóságos popkoncertek, fellép a legnépszerűbb szlovák popénekesnő, Jana Kirschner és a helyi Megasztár-győztes Peter Cmorík, valamint két neves együttes, a Desmot és az IMT Smile. Kampányában Angela Merkel német kancellárral és Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel való találkozójával hívja fel a figyelmet külföldi kapcsolataira. Gasparovicnak nem éppen erőssége a külpolitika, külhoni látogatásain rendre szarvashibákat vét. XVI. Benedek pápát (szlovákul Benedikt) például Dominikként, Tony Blair brit exkormányfőt John Majorként, Stipe Mesic horvát elnököt Boris Tadic szerb elnökként üdvözölte, a lisszaboni szerződést pedig libanoninak nevezte.

A kissé szürke kampányba Meciar pártja vitt némi színt azzal, hogy a kormánykoalíciós fegyelmet felrúgva saját jelöltet állított Milan Melnír vegyészprofesszor személyében. Meciar ráadásul napi rendszerességgel sértegeti Gasparovicot, felemlegetve neki közös kormányzásuk idején elkövetett súlyos tévedéseit. Legutóbb odáig ment, hogy Gasparkónak, azaz paprikajancsinak nevezte az államfőt.

TUBA LAJOS / POZSONY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Különleges nevű madár a világ leghangosabbja

Különleges nevű madár a világ leghangosabbja

Felborult egy kisbusz Albertirsán, nyolcan megsérültek

Felborult egy kisbusz Albertirsán, nyolcan megsérültek

Több helyen még mindig nagyon rossz a levegő

Több helyen még mindig nagyon rossz a levegő

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Márki-Zay Péter az önkormányzat alakuló ülésén: „Fel akarjuk építeni Hódmezővásárhelyen a szabad sajtót”

Márki-Zay Péter az önkormányzat alakuló ülésén: „Fel akarjuk építeni Hódmezővásárhelyen a szabad sajtót”

"Nem kerültünk közelebb az álmainkhoz" - így ünnepltek a pártok

"Nem kerültünk közelebb az álmainkhoz" - így ünnepltek a pártok