szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A muszlim kisebbség szociális és gazdasági helyzete, iskolázottsága ugyanolyan rossz, mint az elvben eltörölt...

A muszlim kisebbség szociális és gazdasági helyzete, iskolázottsága ugyanolyan rossz, mint az elvben eltörölt kasztrendszer alján lévő dalitoké – állapította meg nemrég egy indiai kormánytanulmány. A 150 milliós indiai muszlim közösség nem tudja érvényesíteni érdekeit, mivel nincsenek országos szinten politizáló erői. Kevés a parlamenti képviselője is, fele a lakosságon belüli arányának. Az indiai városokat sújtó muszlim terror miatt terjed az iszlámellenesség. A tavaly novemberi, 179 áldozattal járó mumbai kommandós támadás lelőtt muszlim elkövetőinek tetemei például még mindig a hullaházban vannak, mert hindu szélsőségesek nem engedik az eltemetésüket.

Pedig az utóbbi évek indiai gazdasági csodája nem nélkülözi a muszlimok sikertörténeteit. Filmiparukat – a mumbai Bollywoodot, vagy a kevésbé ismert, telugu nyelvű mozis eposzokat ontó Tollywoodot – muszlim szupersztárok népszerűsítik. A kormányban, a kutatás-fejlesztésben és az üzleti szférában is jeleskednek a muszlimok, például Azim Premji, az egyik legnagyobb szoftvercég, a Wipro tulajdonosa.

A hindu fundamentalizmus új célpontot talált a nőkben. A helyi törvényhozások keményvonalas tagjai zavarónak és bosszantónak tartják hindu lányok és muszlim fiúk bensőséges kapcsolatait. Fanatikus aktivisták az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban vernek meg hindu férfiakkal együtt mutatkozó nőket, feldúlják a fiatal lányok által látogatott klubokat, nemrég pedig nyilvánosan égettek el Valentin-napi képeslapokat. A konzervatív nézetek nemcsak az ellenzéki hindu nacionalisták, de a kormányzó baloldali kongresszusiak körében is terjednek. Veterán politikusaik egyre hevesebben szólalnak fel a megerősödött középosztály fogyasztásra alapuló, nyugatias életformája, az éjszakai élet és a bevásárlóközpontok terjedése ellen.

Elharapóztak a jelentéktelen számú keresztény kisebbség elleni támadások is. Hindu vallási csoportok azt sérelmezik, hogy a Nyugat által támogatott misszionáriusok szegény hindukat térítenek keresztény hitre. Több tucat nővért öltek meg – többeket elevenen égettek el –, monostorokat, templomokat, imaházakat romboltak le vagy gyújtottak fel. Tavaly szeptemberben a függetlenség 1948-as kivívása óta legsúlyosabb keresztényellenes erőszakban Orissza államban 15 ezer embert kergettek el otthonaikból hindu szélsőségesek, és közölték: csak a hinduizmusra áttérve mehetnek vissza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Autóbalesetben súlyosan megsérült a szlovák házelnök

Autóbalesetben súlyosan megsérült a szlovák házelnök

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Aki már a szocializmusban is felvetette, hogy a kultúra áru - 95 éves lenne Liska Tibor

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől

Hann Endre: Nem lepne meg, ha az ellenzék tartana a győzelemtől