szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az iráni atomprogramot más közel-keleti problémákkal együtt kell megoldani – mondta Haszan Kaskavi, a teheráni...

Az iráni atomprogramot más közel-keleti problémákkal együtt kell megoldani – mondta Haszan Kaskavi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője a HVG-nek.

HVG: Mi igaz abból a vádból, hogy Irán atomfegyvert fejleszt?

H. K.: A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) 16 jelentésben írta le, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a békés célú iráni atomprogramnak katonai céljai is lennének. Az ingatag Közel-Keleten nincs helye tömegpusztító fegyvereknek, védelmi doktrínánknak nem része a nukleáris fegyver, amely az iszlám elveivel is ellentétes. Izraelnek is le kell mondania az atomfegyverről. Jogunk van ugyanakkor az atomenergia hasznosítására.

HVG: Miért nem függeszti fel Teherán az urándúsítást?

H. K.: Az IAEA ezt nem követeli más országoktól, ráadásul Irán is aláírta az atomsorompó-szerződést. Miért használnak velünk szemben kettős mércét?

HVG: A Nyugat azért gyanakszik, mert Irán éveken át eltitkolta nukleáris kutatásait.

H. K.: Mindig időben jelentettünk az atomprogramunkról az IAEA-nak. Az 1979-es forradalom után egyébként a Nyugat szakított velünk, szankciókat léptetett életbe, és kiszállt a buseri atomreaktor felépítéséből is.

HVG: Az iráni elnök a minap kijelentette, lezártnak tekinti a nukleáris tárgyalásokat, javasolta viszont a vita folytatását Barack Obama amerikai elnöknek az ENSZ égisze alatt.

H. K.: A nukleáris ügy csak az egyik vitapont Irán és a Nyugat között. A regionális és a nemzetközi biztonsági kérdések, az iraki és az afganisztáni helyzet, a közel-keleti konfliktus, a térségbeli fegyverzetcsökkentés, az atomleszerelés, a gazdasági válság összefügg egymással, egyszerre kell napirenden szerepelniük.

HVG: Az USA szerint Iránnak nem kellene támogatnia a palesztin Hamászt és a libanoni Hezbollahot.

H. K.: A két mozgalom az USA szerint terrorista, Irán viszont az ellenállás erőinek tekinti őket. Mind a kettő részt vesz a politikai folyamatokban, nélkülük sem a palesztin ügy, sem a libanoni patthelyzet nem oldható meg.

HVG: Támogatják a két nemzet, két állam megoldást az izraeli–palesztin konfliktusban?

H. K.: Nem. Irán szerint nemzetközi ellenőrzés alatt népszavazást kellene tartani a palesztinok, a palesztin menekültek és a zsidók részvételével arról, hogy mit szeretnének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emelkedhet a húsok ára

Emelkedhet a húsok ára

ATV: Nem lazít a kormány a járványügyi szigoron

ATV: Nem lazít a kormány a járványügyi szigoron

Szijjártó: Több uniós tagállam kérte el Budapesttől Moszkva telefonszámát

Szijjártó: Több uniós tagállam kérte el Budapesttől Moszkva telefonszámát