szerző:
HVG

Milyen lesz Teherán és a világ viszonya? – ez a tétje a kiélezett iráni elnökválasztásnak. Tudósítónk helyszíni beszámolója szerint az iszlamista forradalom után 30 évvel a vallás mellett a nemzettudat is egyre meghatározóbb.

Kifestett arccal, napszemüveggel és színes öltözékkel hivalkodnak a csapatokba verődött kamasz lányok Teherán bevásárlóközpontjaiban, fiatal nők barátjukkal kézen fogva sétálgatnak a parkokban, sok asszony pedig, fittyet hányva az előírásokra, a férfiszakaszon utazik a buszokon és a metrón. Iráni nők tömegével végeztetnek orrplasztikát, és nem titkolják az átlagosan 10 ezer dolláros sebészeti beavatkozásra utaló sebtapaszt sem. A HVG tudósítója tíz évvel ezelőtt sokkal szigorúbb viselkedési normákat tapasztalt, jóllehet akkor a reformer Mohamed Khatami elnökölt, most pedig az ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinedzsád államfő készül az újraválasztására.

A négy évvel ezelőtti keményvonalas fordulat ellenére a kormány mintha nem tudná kordában tartani a fiatalok vágyait a nyugatias életforma után – magyarázták a jelenséget iráni értelmiségiek a HVG-nek. A 72 milliós lakosság kétharmada a harminc évvel ezelőtti iszlamista forradalom után született. A fiúk farmert és punkos frizurát hordanak, némelyikük keresztet visel a nyakában – állítólag a nyitottság jeleként. A boltokban legálisan árulják az amerikai filmsztárok plakátjait, az utcán viszont illegálisan kínálják a betiltott amerikai mozifilmek egydolláros dvd-másolatait. A hatóságok csak rajtaütésszerűen lépnek fel a kihágások ellen.

A társadalom fiatal, tanult rétege igyekszik kitolni a viselkedés határait, az iszlamista rendszer pedig finoman ellenáll. Míg a fiatalokkal szemben elnézőbb, a sajtóval az utóbbi évtizedben keményebben bánik. Tíz éve Ali Khamenei legfőbb vallási vezetőt, a hatalom tényleges urát is bírálhatták a sokszínű ellenzéki sajtóban, manapság ellentmondást nem tűrve tesznek lakatot a reformhangú orgánumokra.

Az USA-ból nemrég hazatért Sirin Ebadi Nobel-békedíjas iráni polgárjogi harcos a múlt héten közölte, hogy az utóbbi négy évben rosszabbodott az emberjogi helyzet, egyre több diákot, munkást és aktivistát tartóztatnak le. A szabadon mozgó és nyilatkozó Ebadi szavait azonban a helyi sajtó nem idézi. Az asszony szerint Ahmadinedzsád három reformista kihívója valamelyikének a megválasztása esetén javulna a helyzet – köztük a legesélyesebb Mir-Huszein Muszavi.

Khamenei az iszlamista köztársaság becsületének védelmére kelve azonban bírálta a reformista jelölteket, akik kritizálták Ahmadinedzsád szélsőségesen Nyugat-ellenes és holokauszttagadó külpolitikáját, a tavaly 30 százalék körül tetőzött inflációt és a 12 százalékos munkanélküliséget okozó, elhibázott gazdasági intézkedéseket. A reformjelöltek szerint az elnök ostoba kijelentéseinek sora és az atomvitában tanúsított rugalmatlan álláspontja elszigetelte Teheránt, sőt Irán-fóbiát keltett a világban. Az USA és Izrael a megelőző katonai csapást sem zárja ki, ha Irán folytatja nukleáris programját.

Ha nem rendeződik a viszony Irán és a Nyugat között, az üzemanyagok iráni importjának megakadályozását célzó újabb amerikai szankciók súlyos hatással lehetnek a muszlim teokratikus rendszerre. Ahmadinedzsád elnökségére a legkomolyabb veszélyt ugyanis a gazdaság jelenti. A versenyképesség hanyatlását jelzi, hogy az 1980-as évek elején 400 riált adtak egy dollárért, ma már 10 ezret. Hiába Iráné a világ második legnagyobb kőolaj- és földgáztartaléka, a szankciók miatt az exportjövedelmek 85 százalékát adó energiaipar nem jut hozzá a szükséges új technológiákhoz, így a kitermelés stagnál.

Sok iráni szerint az elnökválasztáson az ország jövője forog kockán. Az 52 éves Ahmadinedzsád és a 68 esztendős Muszavi másfél órás tévévitája alatt Teherán szinte elnéptelenedett, ám amint véget ért a műsor, az utcák megteltek a két tábor híveivel. Első ízben sugároztak élőben elnökjelöltvitát, és a forradalom óta talán soha nem volt ennyire megosztott a konzervatív és a reformista tábor. Nem csupán a program, a stílus is más. Az elnök főként idősebb hívei a forradalom bölcsőjének tekintett Teheráni Egyetem pénteki nagyimáján demonstrálták erejüket, de a Halál Amerikára!, Halál Izraelre! rigmusok mintha nem hangzottak volna túl elszántan. Az 1980-as évek kormányfőjeként már nevet szerzett Muszavinak a déli Sirázban tartott kampánygyűlésén viszont oldottabb hangulat uralkodott, a közönségnek szegfűt osztogattak, az ingyen fagylaltból pedig még a HVG tudósítójának is jutott.

Bár a fiatalok körében érezhető a festő-építész Muszavi iránti bizalom, többen is azt mondták a HVG-nek, nem mennek el szavazni, mert mindegy, ki ül az elnöki székben. Négy éve Ahmadinedzsád a változást sürgetők körében tapasztalható apátiának köszönhette győzelmét, az alacsony részvétel most is neki kedvezhet. Az elnök ráadásul a városlakók körében érzékelhető népszerűtlenségét a vidéki, konzervatív lakosság szeretetével ellensúlyozhatja. Ahmadinedzsád populista eszközöket is bevetett. Meghirdette az ország két legnépszerűbb focicsapatának népi privatizációját, hogy a részvényosztással több millió szurkolót nyerjen meg magának.

Nem tudni ugyanakkor, melyik oldalnak kedvez, hogy ha csökkent is valamelyest a vallásosság a fiatalok körében, egyre jelentősebb a nemzeti érzés. A forradalom után háttérbe szorult a múlt, de az utóbbi évtizedben felerősödött a történelmi és kulturális hagyományok tisztelete. A péntek délutáni bazárban tartott bolhapiacon bárki vásárolhat az elűzött sah képeivel nyomott régi valutákból, rojalista jelképekből, a sah feleségének emlékirataiból.

A perzsa költészet nagyjainak, például a 13. századi Szádinak vagy az egy évszázaddal későbbi Háfiznak a sírkertjét tömegével látogatják, és a márványkoporsót megérintők szinte vallásos áhítatba esnek. A jó két és fél ezer évvel ezelőtt Nagy Kürosz által alapított Perzsa Birodalom egykori székhelyeit, így Perszepoliszt turisták és iskoláscsoportok töltik meg élettel. Az irániak nyitottak az idegenek iránt is, gondolataikat is szívesen megosztják velük, mint például az a mullah, aki Teheránban osztogatta az utcán a kormányzási rendszereket összehasonlító 600 oldalas művének zsebkönyvváltozatát. A HVG kérdésére pedig határozottan állította, hogy „Irán félúton van a demokrácia felé, amely csak a mehdi, a megváltó eljövetelével lesz teljes”.

KERESZTES IMRE / TEHERÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Marco Rossi egy Koncz Zsuzsa-idézettel üzent

Marco Rossi egy Koncz Zsuzsa-idézettel üzent

Egyetlen mondattal elintézte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Borkai-ügyet

Egyetlen mondattal elintézte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Borkai-ügyet

Tudja, milyen műanyag van a telefonjában? Igazán odafigyelhetne rá

Tudja, milyen műanyag van a telefonjában? Igazán odafigyelhetne rá

Elvenné az erkölcstelen olimpikonoktól a járadékot az olimpiai bajnok politikus

Elvenné az erkölcstelen olimpikonoktól a járadékot az olimpiai bajnok politikus

Megszületett az Irie Maffia énekesnőjének kisfia

Megszületett az Irie Maffia énekesnőjének kisfia

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda