Kormányátalakítással és bizalmi szavazással nyert időt a súlyos választási vereség után Nagy-Britanniában Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök.

A körmönfont udvariaskodásba csomagolt gúnyos megjegyzések mellett a hangos ellenszenv- és tetszésnyilvánítás is megszokott a londoni parlamentben. Hétfőn például a parlament egyik termében a Munkáspárt főrendekkel kibővített frakcióülésén heves asztalcsapkodással fogadták Gordon Brown miniszterelnököt. Az egyre ingatagabb helyzetű kormányfő azonban megnyugodhatott, a zajkeltés ezúttal a támogatás jele volt. Brown alig félórás beszédében elismerte gyengeségeit és hibáit, majd megígérte, hogy tanul belőlük, és határozottabban, főleg pedig eredményesebben kormányoz tovább. Bár többen követelték a lemondását, a beszéd hatásos volt, a terembe zsúfolódott 400 munkáspárti képviselő és főrend végül időt adott neki a párt és az ország vezetésére.

Alig egy nappal azelőtt úgy tűnt, Brown a frakcióülésen belebukhat a múlt heti európai parlamenti (EP) és részleges önkormányzati választások katasztrofális eredményébe. A Nagy-Britanniában 12 éve kormányzó Munkáspárt történelmi pofont kapott, 1910 óta nem szerepelt olyan rosszul országos választáson, mint a múlt csütörtöki EP-voksoláson. Megszégyenítő 15,7 százalékos eredményét nemcsak a toronymagasan győztes fő ellenzéki erő, a konzervatív párt (27,7 százalék), de az EU-ellenes Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (16,5 százalék) is meghaladta. Hasonló arány parlamenti választáson – amely legkésőbb 2010 júniusában esedékes – azt jelentené, hogy a toryk könnyedén kiszorítanák a hatalomból a Munkáspártot. A kormányerőt az elemzők azért is felelőssé tették, hogy a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt – amely az alapszabálya szerint csak fehér embereket enged a tagjai közé – megszerezhette első EP-mandátumait. Az önkormányzati választáson a Munkáspárt a maradék helyi pozícióinak nagy részét is elbukta, Skóciában az ottani nacionalisták verték meg, Walesben 1922 óta először szorultak a második helyre a konzervatívok mögé, országos szinten pedig még a liberális demokraták is megelőzték.

Törékeny tűzszünetet takar Brown hétfői megerősítése. A Munkáspárton belül egyre többen vélik úgy, hogy Brown vezetése biztos megsemmisítő választási vereséget hoz legközelebb. Az idő sem dolgozik neki, a válság nyomán az idei költségvetési hiány 175 milliárd font, a GDP 12 százaléka lesz, a zajos képviselői költségtérítési botrány (HVG, 2009. május 30.) pedig minden parlamenti erőt érint ugyan, ám a közvélemény főleg a Munkáspártot bünteti érte. Nehezíti a kormányzást, hogy aligha csitulnak a színfalak mögötti utódlási csaták. Elemzők szerint a türelem legfeljebb a szeptemberi pártkongresszusig tart, és a kudarcok sokasodása esetén a 350 fős frakcióban összegyűlhet a Brown elmozdításának kezdeményezéséhez szükséges 70 képviselői aláírás. A kabinet eresztékei is recsegnek-ropognak, a múlt héten hat – hétfőn pedig egy további – miniszter is lemondott. Brown ezért előrehozta a jósolt EP-választási vereségre időzített – nyolc hónapon belül a második – kormányátalakítást, megakadályozandó, hogy nyílt színi lázadás törjön ki ellene. Ezt végül megúszta, ám miniszterelnökségének e hónapban esedékes második évfordulóját aligha ünnepelheti önfeledten.

Brownra a legsúlyosabb csapást a múlt héten a munka- és nyugdíjügyi tárca éléről lemondott, a Munkáspárt majdani vezéresélyeseként is emlegetett 39 éves James Purnell mérte. Távozásakor Purnell – aki egyetemistaként Tony Blair korábbi pártelnök és kormányfő irodai önkéntese volt – gyilkos élű nyilatkozatban sürgette a miniszterelnök lemondását. A védelmi miniszteri posztról távozott John Hutton családi okokra hivatkozott, ám néhány éve Blair egyik legharcosabb híveként keresetlen szavakkal minősítette Brown alkalmatlanságát a kormányfői posztra. A Blair embereként számon tartott Caroline Flint Európa-ügyi miniszter a múlt csütörtökön még bírálta Purnellt, és kiállt Brown mellett, másnap viszont lemondott – állítólag azért, mert a kormányátalakításnál nem kapott fajsúlyosabb posztot. Azt is a miniszterelnök szemére vetette, hogy nőket csak a kirakat kedvéért tűr meg a kabinetben, és kizárólag bizalmasai szűk körére támaszkodik.

A belharc fékezésében és Brown hatalmon tartásában a főszerep e bizalmi kör meghatározó személyiségének, Peter Mandelsonnak, az egykori pártreform legfontosabb háttéremberének jut. A színfalak mögötti machinációi miatt máig a Sötétség hercegeként emlegetett Mandelson – Blair legfontosabb szövetségeseként – évekig beszélő viszonyban sem volt Brownnal. Az Európai Bizottság kereskedelemért felelős portfólióját odahagyva tavaly váratlanul mégis csatlakozott a Brown-kabinethez, elvállalva az üzleti ügyekért felelős miniszteri posztot. A felsőházi tag Mandelson a mostani kormányátalakítás során megkapta az első miniszteri címet is, ami miniszterelnök-helyettesi poszttal ér fel. Ez hagyományosan a kormányfő erős emberének, egyben riválisának jár: a konzervatív John Major annak idején Michael Heseltine-t nevezte ki, Blair pedig a Munkáspárt szakszervezeti szárnyát irányító John Prescottot, aki azonban 2007-ben lemondott, és a poszt azóta betöltetlen volt.

Az ellentmondásos üzleti kapcsolatai miatt gyakran támadott Mandelson azzal is kiérdemelte az előléptetést, hogy – Purnell és Flint látványos lemondása után – a kabinet lázadó tagjainak a megdolgozásával egyelőre elfojtotta a blairista pártütés veszélyét. Legfontosabb fegyverténye, hogy maradásra bírta az 1997-ben Blair számára a munkáspárti reformkiáltványt megfogalmazó David Miliband külügyminisztert, aki Purnell barátja, és tavaly nyáron már megpendítette utódlási terveit. Most viszont kiállt Brown mellett – akárcsak a belügyminiszteri előléptetéssel jutalmazott másik lehetséges utódjelölt, Alan Johnson –, ami persze Nagy-Britanniában sem kötelez semmire, ha megérlelődik a vezérváltás. Volt már példa hasonlóra, 1990 novemberében, az akkori kormánypártban a kihívó Heseltine-nal szembeszálló Margaret Thatcher két ajánlója John Major és Douglas Hurd volt, akik a Vaslady lemondása után nyomban harcba indultak az utódlásért.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tornádó söpör végig Amerikán, több tízezer háztartásban nincs áram

Tornádó söpör végig Amerikán, több tízezer háztartásban nincs áram

Irattartóban szállította a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje

Irattartóban szállította a kokaint a menetrend szerinti busz sofőrje

MTA-kutató: Magyarországon már nem lehet a hatalomtól teljesen függetlenül üzletelni

MTA-kutató: Magyarországon már nem lehet a hatalomtól teljesen függetlenül üzletelni

Örülhetnek a képviselők, tényleg "újságíróktól elzárt terület" lett a parlament

Örülhetnek a képviselők, tényleg "újságíróktól elzárt terület" lett a parlament

Merészet lépett Emmanuel Macron, Orbán Viktor is megihatja a levét

Merészet lépett Emmanuel Macron, Orbán Viktor is megihatja a levét

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint

Orbán Ukrajna ellen hangolhatta Trumpot a Times szerint