szerző:
HVG

A muszlim szélsőségesek akciói és a belpolitikai ellentétek miatt egyre feszültebb a helyzet Oroszország észak-kaukázusi részén. A térségben az utóbbi hetekben több gyilkosságot is elkövettek.

Saját háza előtt lőtték le az ingusföldi Nazranyban szombat este Basir Ausevet, az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság korábbi miniszterelnök-helyettesét és belügyminiszterét. Junusz-Bek Jevkurov ingus elnök szerint valószínűleg törvényen kívüli gerillacsapatok bosszújának az áldozata. Az elnök úgy véli, a nyugdíjas katonatiszt-politikushoz hasonlóan a legfelsőbb bíróság elnökhelyettesével, Azi Gazgirejeva bírónővel is a munkája miatt végeztek Nazranyban a múlt héten, amikor szolgálati autóját vették sortűz alá.

Gazgirejeva, akinek az elődjét alig több mint egy éve gyilkolták meg, nem ítélkezett terrorizmussal kapcsolatos ügyekben. Feltételezés szerint gyilkosai azt akarták jelezni, hogy a tavaly októberben elnökké kinevezett Jevkurov intézkedései csak viszonylagos és ideiglenes nyugalmat hoztak. Pedig a volt légideszantos gárdaezredest elődjének menesztése után a rendteremtés reményében állították az ország élére, és ő minden igyekezetével azon van, hogy kontroll alá vonja az ingusföldi helyzetet, egyebek közt megfékezze a törvénytelen gerillacsapatokat. A vahabita iszlám szélsőséges ágához tartozó fegyveresek már a két csecsen háború alatt is megjelentek Ingusföldön és Dagesztánban, most viszont úgy tűnik, mintha oda helyezték volna át tevékenységük központját. A Csecsenföldet kemény kézzel uraló Ramzan Kadirov Moszkva-barát elnök kíméletlenül lépett fel ugyanis ellenük, ám legyőzni nem, legfeljebb kiszorítani tudta őket a köztársaságából.

A legutóbbi hadjáratot már az ingus erőkkel közösen indították a csecsen hatóságok, és a múlt héten be is jelentették, hogy megölték Doku Umarovot, a legveszélyesebb lázadóvezért. A hírt némi bizonytalanság kísérte, mert Umarovnak már többször is a halálhírét keltették, most pedig elhúzódó genetikai vizsgálatnak vetik alá feltételezett maradványait. Magabiztosabban ismertették a minap a közös terrorellenes kampány statisztikáját, amely szerint eddig harminc fegyveressel, köztük arabokkal és azeriekkel végeztek. Igaz, Dmitrij Medvegyev orosz elnök más számokat is közölt, amikor a múlt héten váratlanul Dagesztánba utazott. Az idén az észak-kaukázusi körzetben 308 terrorbűncselekményt követtek el, ezeknek 48 civil, valamint a rendfenntartó erők 75 munkatársa esett áldozatul. Medvegyev azután repült Mahacskalába, hogy pár nappal korábban meggyilkolták a terrorizmus elleni kérlelhetetlen fellépéséről ismert Adilgerej Magomedtagirov dagesztáni belügyminisztert. Az erődemonstrációként is szolgáló államfői vizitet összekötötték az orosz belbiztonsági tanács kihelyezett ülésével. A tanácskozáson Medvegyev hangoztatta, hogy a terrorizmusnak mindaddig lesznek támogatói, amíg nem áll helyre az államhatalmi szervek tekintélye, és nem enyhül a régiót sújtó szegénység, munkanélküliség és az elképesztő méretű korrupció.

Egyes moszkvai szakértők szerint a mostani gyilkosságokhoz nem sok közük volt a muszlim gerilláknak. Ingusföldön sokkal valószínűbb, hogy a Kreml emberének tartott Jevkurov elnök belső ellenfelei állnak a merényletek mögött – mondta a HVG-nek Grigorij Svedov, a kaukázusi ügyekkel foglalkozó Kavkazszkij Uzel független internetes hírportál főszerkesztője. A dagesztáni belügyminiszter meggyilkolásának hátterében viszont a korrupciót látja az elemző, aki szerint Magomedtagirov nehézsúlyú politikai tényező volt, tíz éven át vezette tárcáját, amely nem pusztán az alanya, hanem többnyire a kezdeményezője volt a korrupciónak.

A kenőpénzekkel járó zsíros állásokért folyó küzdelmet az orosz lapok is a mahacskalai gyilkosság lehetséges indítékai közé sorolják, de más belpolitikai tényezőket is számításba vesznek. A 2006 februárjában posztjára került Muhu Alijev dagesztáni elnöknek nyolc hónap múlva ugyanis lejár a megbízatása, és sokan pályáznak a helyére. A Vremja Novosztyej moszkvai napilap szerint Mahacskalában és Moszkvában is vannak olyan befolyásos érdekcsoportok, amelyek azt szeretnék, ha Alijev első mandátuma egyben az utolsó is lenne. Egyes elemzések szerint Magomedtagirovnak ebben lehetett volna szerepe, versenybe akart ugyanis szállni az elnökségért, és nem is rossz eséllyel. Mások viszont úgy tartják, hogy – bár voltak nézeteltéréseik – a miniszter megölésével valójában Alijevet fosztották meg erős politikai támaszától.

Egyelőre nem tudni, kiáll-e Alijev mellett a Kreml, vagy már az utódját keresi. Lapértesülések szerint Moszkvában nem feltétlenül elégedettek a dagesztáni elnök tevékenységével. Úgy vélik, túl nagy szabadságot adott a járásoknak, és irányítása alatt a gazdasági helyzet sem javult olyan gyorsan, ahogyan a népesség nő. A Dunántúlnál másfélszer nagyobb köztársaság 2,7 milliós lakosságának több mint a fele 30 évesnél fiatalabb. Ez a jelenlegi bizonytalan helyzetben folyamatos utánpótlást jelenthet a szélsőséges csoportoknak, ugyanakkor évente legalább 70 ezer embernek kellene Oroszország más részein munkát keresnie, máskülönben előbb-utóbb elkerülhetetlen a társadalmi robbanás.

POÓR CSABA / MOSZKVA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
 Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

Szankciók nélkül is sokat veszíthet Erdogan, ha folytatja a támadásokat

Szankciók nélkül is sokat veszíthet Erdogan, ha folytatja a támadásokat

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni

Végre kedvére való interjút készítettek Kimi Räikkönennel

Végre kedvére való interjút készítettek Kimi Räikkönennel

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Őrizetbe vette a rendőrség "az osztrák Józsefet" a világtól elzártan élt holland család miatt

Őrizetbe vette a rendőrség "az osztrák Józsefet" a világtól elzártan élt holland család miatt