szerző:
HVG

Hogyan lehet pénzt szerezni adóemelés nélkül – ez lesz a nyarat meghatározó választási kampány fő kérdése Németországban.

Melyiket, mikor és mennyivel – mármint melyik adónemet kell emelni, mikortól, milyen mértékben. Erről vitáznak a pártok Németországban három hónappal a szeptemberi parlamenti választás előtt. Azt a legoptimistább elemzők sem tételezhetik fel ugyanis, hogy a következő választási ciklust meg lehet úszni adóemelés nélkül. Ez legkésőbb a múlt szerdán mindenki számára világossá válhatott, amikor a kormányülés után Peer Steinbrück szociáldemokrata (SPD) pénzügyminiszter ismertette a 2010-es előzetes költségvetés számait. Európa legnagyobb gazdasága jövőre példátlan mértékben eladósodik, 86 milliárd eurós költségvetési hiányával a háború utáni Németország legnagyobb deficitjét kell majd valahogy kezelnie. Ráadásul már most biztos, hogy ezzel megsérti az EU maastrichti kritériumait, és bizton számíthat a brüsszeli bizottság eljárására is.

„Ha nem tört volna ki a pénzügyi válság, most mindössze hatmilliárd eurós hitelre szoruló költségvetést mutathattam volna be” – magyarázta a helyzetet Steinbrück, arra utalva, hogy a krízis nélkül csaknem elérte volna korábbi, ambiciózus célját, nevezetesen a kiegyensúlyozott költségvetést. A várhatóan 2500 milliárd euró közelében járó GDP-hez képest a hatmilliárd valóban elenyésző összeg lett volna.

Csakhogy nem lett, mert a válság miatt szükségessé vált konjunktúraprogramok, illetve a bankok megsegítésére elkülönített garanciaalapok megnövelték az állami kiadásokat, a visszaesés nyomán pedig elapadtak az állami bevételek. Így – hacsak nem akarnak továbbmenni a végtelen eladósodás felé – vagy a kiadásokat kell tovább csökkenteni, vagy a bevételeket növelni. Az előbbire kevés lehetőség kínálkozik az állami kötelezettségek teljesítése, vagyis a kamatfizetések, a nyugdíjak és a törvényben előírt egyéb állami kiadások, például a segélyek átutalása után.

Marad tehát a bevételnövelés, amire két héttel korábbi kongresszusán az SPD már javaslatot is tett. Ha rajta múlna, két százalékponttal, 45-ről 47-re emelkedne a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsa, és bevezetnék a tőzsdei forgalom után fizetendő adót. A Baloldal párt az SPD-nél is messzebbre menne, 53 százalékos legfelső adókulcsot szorgalmaz, még ha ennek nincs is sok esélye.

Lehetne az általános forgalmi adóval is kezdeni valamit – morfondíroztak a múlt hét végén a kereszténydemokrata párt (CDU) vezérkarából néhányan, köztük Günther Oettinger baden-württembergi miniszterelnök. Fel lehetne emelni például a kedvezményes – többek között az élelmiszerekre vonatkozó – 7 százalékos kulcsot 9,5-re, merthogy az mindig is a normál, jelenleg 19 százalékos adókulcs fele volt. Mások a kedvezményes adókulcs teljes eltörlését javasolják, cserébe a 19 százalékos egységes kulcs 18 százalékra mérséklődne, ami jól hangzik ugyan, ám valójában – a kedvezményes kulcsos árucikkek magas aránya miatt – adóemelést jelent.

Az ötletparádé mindaddig ment, amíg Angela Merkel kancellár haza nem érkezett washingtoni vizitjéről, és rendet nem tett kicsapongó alvezérei között. Az én vezetésem alatt – jelentette ki – semmiféle adóemelés nem lesz a következő kormányzati ciklusban. Pedig aligha valószínű, hogy ne lenne tisztában a helyzettel, a CDU és a bajor testvérpárt CSU hétfői együttes berlini pártértekezletén ő maga is hatszázalékos gazdasági visszaesésről beszélt. Csakhogy azt is tudja, hogy választás előtt politikai öngyilkosság adóemelésről beszélni. Ő volt az ugyanis, aki négy évvel ezelőtt az áfa két százalékpontos emelésének előzetes bejelentésével elütötte magát a biztos CDU-győzelemtől, és rákényszerült a nagykoalícióra az SPD-vel. Ennek most feltétlenül véget szeretne vetni, és amint azt hétfőn ismételten megerősítette, a liberális-konzervatív FDP-vel kíván szeptembertől együtt kormányozni. Azzal a párttal, amelyik – lévén elsősorban a tehetősebbek, a vállalkozók, a polgári felsőbb rétegek politikai tömörülése – nemhogy adóemelésről nem akar hallani, de egyenesen adócsökkentést követel. Így aztán Merkel – igaz, konkrét időpont megjelölése nélkül, tehát túl nagy rizikót nem vállalva – még ezt is kilátásba helyezte.

Annyi biztos, hogy az adóemelés szó a szeptember 27-ei választásig töröltetett a CDU–CSU politikai szótárából. De csak onnan. A kormányt hivatalból tanácsokkal ellátó, neves közgazdászokból álló testület – közkeletű nevén az „öt bölcs” – vezetője, Wolfgang Franz professzor a napokban úgy vélekedett, hogy az adóemelés előbb-utóbb elkerülhetetlen.

A kérdés már csak az, kinek kell majd meglépnie. A közvélemény-kutatások szerint a CDU–CSU 35-37 százalékra, az FDP pedig 13-15 százalékra számíthat – vagyis akár össze is jöhet az új, jobboldali koalíció. Ha mégsem, akkor a 24-25 százalékos szociáldemokraták a 11-13 százalékos zöldekkel összefogva magukhoz csábíthatják a liberálisokat, akik 11 ellenzéki év után egyre inkább szeretnének visszakerülni a hatalomba. A lényeg, hogy szeptember végéig ki tud kevesebb rosszat mondani a választóknak.

WEYER BÉLA / BERLIN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot a roma önkormányzatiságban

A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot a roma önkormányzatiságban

90 éves kaposvári fa lett az Év fája

90 éves kaposvári fa lett az Év fája

Szekszárdon sem nyugszik bele a választási eredménybe a Fidesz

Szekszárdon sem nyugszik bele a választási eredménybe a Fidesz

GPS-ként mutat rá a rejtőzködő rákos sejtekre egy forradalminak ígérkező új módszer

GPS-ként mutat rá a rejtőzködő rákos sejtekre egy forradalminak ígérkező új módszer

Erdogan: Moszkvába elmegyek, Washingtonba talán

Erdogan: Moszkvába elmegyek, Washingtonba talán

Az utolsó döfést is beviszi a Microsoft, lelövik a Windows Phone 8.1 alkalmazásboltját

Az utolsó döfést is beviszi a Microsoft, lelövik a Windows Phone 8.1 alkalmazásboltját