szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Gazdasági és pénzügyi együttműködésről döntött Pittsburghben a világ húsz meghatározó gazdasági hatalma, amely formálisan is átveheti a nyolc vezető ipari ország szerepét a globális egyeztetésben.

Kellemes meglepetést okozott a nagy létszámú csúcstalálkozók hatékonysága miatt fanyalgóknak a világ húsz meghatározó gazdasági hatalma (G20), miután a múlt héten az amerikai Pittsburghben tartott megbeszélésük után konkrét terveket felsoroló záróközleményt hoztak nyilvánosságra. Mindenekelőtt a gazdasági növekedés újraindulására utaló jeleket látva elégedetten nyugtázták, hogy ösztönző csomagjaik eredménnyel jártak, ám fogadkoztak, a hitelezést serkentő és a keresletet bátorító intézkedéseiket nem vonják vissza, amíg a konjunktúra nem stabil.

A világon végigsöprő válság okozójának tekintett pénzügyi szektor megregulázásában kompromisszum született. Megállapodtak, hogy a bankvezetők javadalmazását a pénzintézet hosszabb távú teljesítményéhez kötik, a készpénz rovására nagyobb szerepet szánnak a részvényopcióknak, és a bónuszt visszakövetelhetik, ha felelőtlen kockázatvállalás nyomán veszteség keletkezik. Franciaország felső korlátot akart kimondatni a bankárjövedelmekre, de ezt a többiek elutasították, a pontos részletek kidolgozását pedig az egyes országokra bízták. Pittsburghben szorgalmazták, hogy a pénzpiacok nagyobb stabilitása érdekében írják elő a bankok tőkéjének emelését, ami az európai pénzintézetek számára többletterhet jelent. A japánok azzal akarják elkerülni az amerikai ötlet végrehajtását, hogy a szigetország bankjai angolszász társaiknál jóval konzervatívabban működnek. A pénzügyi szektor fegyelmének javítását szolgáló intézkedések követésével és esetleges összehangolásával a G20 áprilisi, londoni csúcstalálkozója után megerősített mandátumú, pénzügyminisztereket és jegybanki elnököket a tagjai között tudó Pénzügyi Stabilitási Tanácsot bízták meg (HVG, 2009. április 11.).

Az európai kontinentális gazdaságfilozófiai felfogás irányába tett lépésnek számít – és egy republikánus amerikai elnök alatt elképzelhetetlen lenne – annak a szándéknak a kinyilvánítása, hogy a G20 tagjai figyeljék egymás gazdaságpolitikáját, elkerülendő a világgazdaság egyensúlyát veszélyeztető kilengéseket. A Barack Obama amerikai elnök szorgalmazta együttműködés – amelyet az IMF szakértőként segít – elvileg a súlyos recesszió és a túlfűtött növekedés jellemezte ciklikus szélsőségek kialakulásának megakadályozását szolgálja, ám vannak, akik papíron jól mutató, de utópisztikus elképzelésnek tartják az egyes államok önérdekei, illetve a piac önmozgása miatt. Több esélyt adnak annak a törekvésnek, hogy a kereskedelemben mutatkozó egyenlőtlenségeket enyhítsék, és az USA a hiányából, Kína pedig a valutatartalékát 2100 milliárd dollárra duzzasztó többletéből faragjon le. Mindkettőben a lakosságé a fő szerep – az amerikaiaknak többet kell takarékoskodniuk, a kínaiaknak pedig fogyasztaniuk.

Pittsburghben még arra is jutott energia, hogy ismét megígérjék a világkereskedelem további liberalizálását célzó dohai tárgyalási forduló elakadt szekerének megmozdítását. Európában csalódottan fogadták, hogy a decemberi koppenhágai klímatalálkozó közeledtével nem kapott a gazdaságpolitikához és a pénzügyekhez hasonló súlyt a csúcstalálkozón a környezetvédelem. Ennek ellenére előrelépésnek tűnik, hogy a fosszilis energiahordozók felhasználásához kötődő, globálisan 300 milliárd dolláros támogatást fel akarják számolni. Igaz, erre éppúgy nem szabtak határidőt, mint – a tőkemegfelelési mutató javításának kivételével – a többi, pénz- és gazdaságpolitikai cél elérésére.

A csúcstalálkozó legfontosabb eredménye, hogy a világgazdasági folyamatok fölötti őrködés és esetleges beavatkozás jogosítványa deklaráltan átkerült az egyelőre változó, immár a harmincat közelítő létszámú G20-csoporthoz a hét vezető ipari ország, valamint Oroszország alkotta nyolcastól (G8). Az erőviszonyok változásának jeleként jövő nyáron a házigazda Kanada előbb a G8, majd a G20 állam- és kormányfőit várja tanácskozásra, ám a nagyobb figyelem már az utóbbit övezi majd. A G8 – amelynek hátrébb szorulását főleg az ázsiai hegemóniáját Kínától féltő Japán bánja – a várakozások szerint afféle konzultatív, döntés-előkészítő fórummá alakul, amelyben a fejlett ipari országok egyeztetik álláspontjukat.

A G20 gyorsan nőtte ki magát. Az 1999-ben, az ázsiai pénzügyi válság után kialakult csoport viszonylag laza, pénzügyminiszteri és jegybankelnöki egyeztetését a mostani krízisre reagálva tavaly George W. Bush akkori amerikai elnök emelte állam- és kormányfői szintre. A húszak nemcsak jobban reprezentálják a Föld országait – a lakosság kétharmadát és a világgazdaság 85 százalékát adva –, de régóta sürgetett teret adnak a fejlődő világnak. Az átrendeződés lezajlik az IMF-ben és a Világbankban is, ahol összesen öt, illetve három százalékkal nő a legnagyobb fejlődő országok – elsősorban Kína és India – súlya. Várhatóan az európai tagországok kárára, miközben mindkét nemzetközi intézményben háborítatlan marad az USA vétójogot garantáló részvénypakettje. A változással Ázsia nyer sokat, Európa – amely Pittsburghben képtelen volt közös hangot megütni, noha 11 képviselője ült a tárgyalóasztalnál – veszít, míg a csupán Dél-Afrika képviselte afrikai kontinens továbbra is a háttérbe szorul.

A világpolitika viszont a nagy országoké marad. Pittsburghre időzítve robbant ki, hogy Irán újabb, eddig titokban tartott urándúsító létesítményt épített vallási központja, Kúm városa közelében. Teherán továbbra is állítja, nukleáris programja békés célokat szolgál, de Obama a G20-csúcstalálkozó végén figyelmeztette Iránt, az újabb lelepleződést „húsba vágó” szankciók követhetik. A vasárnap és hétfőn rakétakísérleteket is végrehajtó Teherán az USA mellett Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Oroszország és Kína bevonásával Genfben a héten kezdődő konferencián kap lehetőséget szándékai tisztázására.

NAGY GÁBOR

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Élőben bilincselték meg a CNN színes bőrű tudósítóját Minneapolisban

Élőben bilincselték meg a CNN színes bőrű tudósítóját Minneapolisban

Itt nézheti élőben: ma űrtörténelmet írhat a SpaceX és a NASA [frissítés: elindult]

Itt nézheti élőben: ma űrtörténelmet írhat a SpaceX és a NASA [frissítés: elindult]

Ideje volt már bevezetni ezt a funkciót a YouTube Musicba is

Ideje volt már bevezetni ezt a funkciót a YouTube Musicba is