szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Nem állt helyre a nyugalom Guineában a szeptemberi tömegmészárlás óta. A puccsista államfő a külföldi szankciók ellenére is indulni akar a januári elnökválasztáson.

Halálbrigádok járják a guineai főváros, Conakry utcáit. A rendőrség szerint a fegyveres csoportok egy része a 157 védtelen ember életét kioltó és 1200-at megsebesítő szeptember végi tömegmészárlás résztvevőire vadászik, a többi a bosszúgyilkosságok végrehajtói után kutat. Mióta a tavaly decemberben vértelen puccsal hatalomra jutott Moussa Dadis Camara államfő (HVG, 2009. január 31.) szeptemberben az ellenzéki tüntetők közé lövetett, már több mint húszan váltak merénylet áldozatává Conakryban. A korábban pezsgő életű főváros lakói az utóbbi hetekben igencsak megfontolják, hogy kilépjenek-e az egyre veszélyesebb utcákra.

A tavaly 14 millió tonna bauxitot kitermelő és ezzel a világ legnagyobb exportőrének számító országból menekülnek a külföldiek. A bányavállalatoknál dolgozók fele már hazaköltözött, Párizs fel is szólította a francia állampolgárokat Guinea elhagyására, az amerikai külügyminisztérium pedig átköltöztette a szomszéd országokba a Conakryban dolgozó diplomatái többségét. A szeptemberi mészárlás miatt a bányavállalatok alkalmazottai kétnapos sztrájkot tartottak, és helyszíni jelentések szerint a termelés az idén nem éri el a tavalyi rekordszintet.

Kína viszont sikeresen halászik a zavarosban. Október közepén 7 milliárd dolláros beruházásról szóló egyezményt írtak alá, amelynek értelmében a Hongkongban bejegyzett CIF befektetési alap infrastrukturális fejlesztésekért cserébe stratégiai partneri szerepet kap a guineai bauxit-, kőolaj-, vasérc- és gyémántkitermelésben. Pekinget – amely tagadja, hogy a CIF állami tulajdonban van, ám külföldi szakértők ezt majdhogynem tényként kezelik – az sem zavarta, hogy a guineai ellenzék és a szomszéd államok szerint Camara érvényes felhatalmazás nélkül kormányozza a 10 millió lakosú országot.

Miközben Kína megállapodott a katonai vezetéssel, az afrikai és európai államok az USA-val együtt szankciókat vezettek be a kapitányból elnökké avanzsált Camara és juntája ellen. A pénzügyi és utazási büntetőintézkedések, valamint a fegyverembargó célja, hogy rávegyék az államfőt ígérete betartására. Camara ugyanis, miután a Lansana Conte államfő tavaly decemberi halála utáni politikai vákuumot kihasználva néhány óra alatt átvette a hatalmat, bejelentette: két éven belül demokratikus választásokat tartanak, és ő nem indul az elnöki posztért. Az utóbbi hónapokban azonban visszatáncolt, és az esélyes ellenjelöltek egy részét azóta le is tartóztatták. Szeptemberben éppen azért került sor a tüntetésre, mert Camara nem volt hajlandó megerősíteni, hogy jövőre visszavonul a politikától, és azóta is kétértelmű kijelentéseket tesz.

Lépett időközben az ENSZ is. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára saját hatáskörében vizsgálatot indított a Conakry egyik stadionjában elkövetett szeptemberi tömeggyilkosság részleteinek feltárására. Camara együttműködést ígért ugyan, a vizsgálat hatékonyságát azonban kétségessé teszi, hogy a Biztonsági Tanács – bár elítélte az erőszakot – nem állt ki egyértelműen a felelősök megbüntetése mellett. A határozott nemzetközi fellépést Oroszország torpedózta meg, mondván: a világszervezet túlzottan beavatkozik egyik tagállama belügyeibe. Ban ki Mun mellett a 2002-ben létrehozott Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is megkezdte a mészárlás hátterének feltárását, ám a vizsgálat legalább egy évig eltart.

A puccs előtt szinte ismeretlen, 45 éves Camara egyelőre annak ellenére sem hajlandó távozni erővel szerzett hivatalából, hogy október eleje óta három minisztere is megtagadta vele az együttműködést. Legutóbb az agrártárcát vezető Abdourahmane Sano távozott, mert úgy vélte, hogy az elnök méltatlanná vált posztja betöltésére. Hasonló véleményen vannak a nyugat-afrikai államokat tömörítő gazdasági és politikai szervezet, az ECOWAS külügyminiszterei is, akik felfüggesztették Guinea tagságát, és attól tartanak, hogy az országban tartós diktatúra épül ki.

Pedig Camara színre lépését még sokan örömmel fogadták Guineában. Abban bíztak, hogy a fiatal katonatiszt rendet és nyugalmat teremt az évtizedeken át rosszul kormányzott, korrupcióval átszőtt országban. Jó néven vették, hogy erőteljesen fellépett a kábítószerbiznisz ellen, miniszterelnöknek egy civilt – az 59 éves egykori bankár Kabiné Komarát – nevezett ki, és jelezte, hogy 2010. januárban elnök-, majd márciusban parlamenti választást rendeznek, az átmenet pedig demokratikus lesz. Ennek ellenére most ragaszkodni látszik a hatalomhoz, és a junta is arra játszik, hogy meghosszabbítsa a katonai uralmat.

Az utóbbi hetekben Camara az általa alkalmatlannak ítélt vezetők nyilvános megalázásával próbált javítani népszerűségén. Sőt attól sem riad vissza, hogy külföldi diplomatákat sértegessen. Igyekszik rátenyerelni a médiára is, helyi források szerint egyre gyakrabban kapnak fenyegetéseket az ellenzéket támogató újságírók. A feszültség enyhítése érdekében ugyanakkor nemrég feloldotta a sokak által a demokratikus jogok megsértéseként értékelt tüntetési tilalmat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

Zuglótól Kőbányáig üldözték a rendőrök a körözött sikkasztót

Zuglótól Kőbányáig üldözték a rendőrök a körözött sikkasztót

Cukiság kimaxolva: beültünk a talán legszebb magyar Messerschmittbe

Cukiság kimaxolva: beültünk a talán legszebb magyar Messerschmittbe