szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

„Nem ellenezzük a nemzeti kisebbségek autonómiáját, sőt azt akarjuk, hogy a nem szerbek jogait helyi szinten...

„Nem ellenezzük a nemzeti kisebbségek autonómiáját, sőt azt akarjuk, hogy a nem szerbek jogait helyi szinten szavatolják. Viszont úgy véljük, a vajdasági tartományi autonómiával a kisebbségek semmit sem nyernek, csupán annyi történik, hogy a központi hatalom és a helyi önkormányzatok közé egy új szint ékelődik be – mondta a HVG-nek Újvidéken Milorad Mircsics, az ellenzéki Szerb Radikális Párt alelnöke, vajdasági vezetője.

HVG: Miért utasítják el a státustörvényt?

M. M.: A tervezet több ponton is alkotmányellenes, ugyanis államoknak kijáró jogkörökkel ruházza fel a tartományi szerveket. Logikátlan, hogy egy államban két kormány legyen, vagy hogy egy tartomány külön fejlesztési bankot hozzon létre. A javaslatot már csak azért is újra kellene tárgyalni, mert lejárt az alkotmány által a tervezet elfogadására adott határidő, így az egész dokumentum elvesztette legitimitását.

HVG: A Vajdaság lakosságának több mint kétharmada szerb. Komolyan gondolja, hogy a tartomány valóban el akarna szakadni Szerbiától?

M. M.: Míg az EU-ban az utóbbi évek az integráció jegyében teltek, a délszláv térségben – külföldi segédlettel – dezintegráció zajlott. Az egykori Jugoszlávia széthullása után szétesett Szerbia és Montenegró közös állama, és függetlenné nyilvánította magát Szerbia déli tartománya, Koszovó is. Az EU azzal támogatja a dezintegrációt, hogy azt állítja, a kiszakadó részeknek nagyobb esélyük van az integrációra, mint Szerbiának. A lakosság többsége természetesen nem támogatná az elszakadást, ám a választásokon elkövetett szabálytalanságok miatt a tartományi törvényhozás összetétele nem tükrözi a választói akaratot.

HVG: Csalásokról beszél?

M. M.: Miképpen lehetne mással, mint csalással magyarázni, hogy a választáson győztes Demokrata Párt az egyik körzetben háromszor annyi listás szavazatot kapott, mint amennyit a párt képviselőjelöltje szerzett?

HVG: Az látszik, hogy nem támogatják Szerbia EU-tagságát. Milyen integrációban venne részt Szerbia?

M. M.: Már kilenc éve árulja a petrezselymet Szerbia, és nagyon úgy tűnik, nem kellünk Brüsszelnek. Mi más irányt javaslunk, Szerbiának Oroszországgal kell szövetségre lépnie. Figyelembe kell venni a realitásokat, Oroszország energia-nagyhatalom, és olyan piac, ahol értékesíthetjük mezőgazdasági termékeinket.

HVG: A párt hivatalos elnöke, Vojiszlav Seselj évek óta a Nemzetközi Törvényszék hágai fogdájában ül. Miért nem választanak új elnököt?

M. M.: Seselj – csakúgy, mint más, börtönbe vetett politikusok, például egykor a dél-afrikai Nelson Mandela – egyre népszerűbbé válik hazájában. Az évek óta nyúló Seselj-per során számtalanszor bebizonyosodott, hogy Hága kétarcú politikát folytat. Seselj például folyamatosan sürgeti az ítélethozatalt, ám a bírók azt hangsúlyozzák, nem kell sietni. Közben ugyanaz a bíróság nem ad pár hónapot Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnöknek, hogy felkészüljön a vádak átvizsgálására és a perre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Védelmet kapnak a tokaji borok Kínában

Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját

Már közel jár a Földhöz a Hajabusza-2 űrszonda, mikuláskor dobja le különleges csomagját

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében