Clinton Kínát támadja a Google-hackerek miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere csütörtöki, az internet szabadságáról szóló beszédében elítélte a hackertámadásokat, amellyel magasabb szintre emelte a Kínával a témában folytatott vitát – írta a Guardian.

A Google múlt héten jelentette be, hogy kivonul a kínai piacról, ha a távol-keleti országban nem enyhítik az internet hivatalos cenzúráját. A keresőóriás korábban arról számolt be, hogy olyan kifinomult, Kínából eredő internetes támadások érték, amelyek az online közösség tagjai szerint a kínai kormány által támogatott hackerek követtek el.

© AFP
Clinton szerint az internetes támadásokat végrehajtó országoknak vagy személyeknek nemzetközi elmarasztalással és tetteik következményeivel is számolniuk kell. Egy technológiailag ezer szállal összekapcsolódó világban az egyik állam hálózata ellen elkövetett támadás olyan, mintha az összes állam ellen követték volna el – tette hozzá a lap szerint Clinton.

A Clinton-beszédet megelőzően egy magas rangú kínai kormányhivatalnok arról beszélt, hogy nem lenne szabad eltúlozni a Google és Peking között folyó vitát és nem szabad azt összefüggésbe hozni a kétoldalú kapcsolatokkal. He Yafei külügyminiszter-helyettes szerint a kínai-amerikai kapcsolatok Barack Obama hivatalba lépése óta eltelt egy évben „alapvetően stabil” volt. 

A kínai viszonyokat ismerő szakértők szerint a hivatalnok szavaiból az derül ki, hogy Kína inkább kereskedelmi problémaként, nem pedig politikai kérdésként kezeli a vitát. A pekingi Renmin Egyetem egyik professzora szerint az ügy esetleges jövőbeli eszkalálódása már Kína megítélését is érintené.

A Guardian emlékeztetett arra, hogy a Google két napja már elhalasztotta két, Android platformon működő telefonjának kínai bevezetését. A modellt a Samsunggal és a Motorolával közösen fejlesztették ki, és az eredeti tervek szerint ma mutatták volna be a kínai nagyközönségnek. A 700 millió felhasználóval rendelkező kínai mobilpiac a legnagyobb a világon.