szerző:
HVG

A gazdaságpolitikai kiutat kutatják és a társadalmi árat mérlegelik a vasárnap véget érő davosi Világgazdasági Fórum résztvevői. Az egyik fő téma a katasztrófa sújtotta Haiti megsegítése.

Szabadabban lélegezhetnek a svájci síparadicsomban, A varázshegy című Thomas Mann-regényből is ismert Davosban e héten összegyűlt politikusok és üzletemberek. Nemcsak azért, mert az idén 40. alkalommal megrendezett Világgazdasági Fórum (WEF) szervezői a tanácskozások környékéről kitiltották a nagy szennyezőanyag-kibocsátású terepjárókat és limuzinokat, hanem mert enyhülni látszik a válság szorítása. A tavalyi sokkot követően a megbeszéléseken már nem az a téma, miként fékezzék meg a világgazdaság mélyrepülését, hanem hogy az infláció felélesztése és a kilábalás megakasztása nélkül hogyan szivattyúzzák vissza azt az ötezer milliárd dollárt, amit költségvetési élénkítő csomagokban az egyes nemzetgazdaságokba pumpáltak.

Az állami eladósodottság növekedését jelölte meg az egyik legnagyobb idei kockázatként a fórum kezdetére időzített szakértői jelentés is. A tavaly a világgazdasági együttműködés legfontosabb tényezőjévé vált G20-ak csoportját alkotó fejlett és fejlődő országok államadóssága a válság előtt összesített GDP-jük 78 százaléka volt, mára 118 százalékra emelkedett. A Világbank friss előrejelzése alapján a globális gazdaság a tavalyi 2,2 százalékos visszaesés után az idén 2,7 százalékos növekedésre számíthat, ami nem elég a válság társadalmi következményeinek felszámolására. Várható az is, hogy a tanácskozás öt napja alatt a 2500 résztvevő számára szervezett, hol nyilvános, hol zárt ajtók mögötti megbeszéléseken szóba kerül a kapitalizmus működőképes modelljének kérdése is, amiről ma sokan másképp vélekednek, mint három éve, amikor Davosban a globalizáció dicsőségét zengték.

„Elégtelen a globális együttműködés jelenlegi rendszere, az idén azon kell gondolkodnunk, miként reagáljunk a válság utórezgéseire. Érzékeljük a veszélyt, hogy a 2008-as pénzügyi és a 2009-es gazdasági válságot az idén szociális válság követi. Az államok eladósodtak, a közületi és a magánháztartások pénzszűkében vannak, és ezzel egy időben nő a munkanélküliség.” Ekképp szabott irányt Klaus Schwab, a davosi fórum kitalálója az „újragondolás, újratervezés, újraépítés” mottóval szervezett összejövetelnek. A válságnak a munkanélküliség növekedésében, tízmilliók egzisztenciájának megrendülésében mutatkozó árát a civil szervezetek is szívesen dörgölnék a politikusok és vállalatvezetők orra alá, de ezt csak a szigorú rendőri őrizettel körülvett davosi helyszínektől távoli demonstrációikon tehették meg.

Nem fenyegeti a népharag a bankárokat sem, akik tavaly – tartva attól, hogy a válság kirobbanásában játszott szerepük miatt bírálatok özönével szembesülnek – jobbára távol maradtak Davostól, most viszont ismét nagyobb számban visszatértek. A krízis előtti időszakot idéző prémiumosztogatásuk miatt az idén is kaphatnak hideget-meleget, ám mégis ki akarják használni az alkalmat, hogy a nemzetközi szinten példátlan lobbilehetőséget kínáló fórumon küzdjenek a pénzügyi szektorra leselkedő szabálymódosítások ellen. A legújabb és legszigorúbb elképzeléssel épp a múlt héten állt elő a népszerűsége visszaszerzéséért küzdő Barack Obama amerikai elnök, aki évtizedek óta nem látott szankciókat róna a pénzintézetekre, korlátozva őket saját számlás piaci tevékenységükben, de akár méretükben is.

Obama úgy befolyásolta a davosi napirendet, hogy kormánya másodszor is az elődje, George W. Bush idején megszokottnál alacsonyabb szinten – Lawrence Summers gazdasági főtanácsadó révén – képviselteti magát. A tavalyi összejövetellel ellentétben nem látogat Svájcba Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és a londoni Afganisztán-konferenciára összpontosító Gordon Brown brit kormányfő sem. Angela Merkel német kancellár távolmaradását pedig Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi, illetve Guido Westervelle külügyminiszter ellensúlyozza. Részt vesz viszont a nyitóbeszéd megtartására is felkért – az angolszász szabadpiaci kapitalizmushoz való korábbi vonzódását feledve ismét etatista húrokat pengető – Nicolas Sarkozy francia elnök, a feltörekvő fejlődő országok képviseletében pedig Li Mjung Bak dél-koreai, Luiz Inácio Lula da Silva brazil, Felipe Calderón mexikói, valamint Jacob Zuma dél-afrikai államfő. (Szollár Domokos kormányszóvivő közlése alapján Bajnai Gordon magyar miniszterelnök nem utazik Davosba, mert az orosz–magyar gazdasági vegyes bizottság január 29-ei budapesti ülésén vesz részt.)

A legismertebb amerikai résztvevő, Bill Clinton volt elnök az utolsó pillanatban a programba illesztett tanácskozáson igyekszik meggyőzni a kapitalizmus politikai és gazdasági reprezentánsait arról, hogy siessenek a súlyos természeti katasztrófát szenvedett Haiti segítségére. A kérdésben Obama különmegbízottját segítheti, hogy a davosi meghívottak között szerepel a Vöröskereszt elnöke éppúgy, mint az összes nagy nemzetközi pénzügyi szervezet irányítója.

A sztárparádé ezúttal elmarad. Nemcsak a vidámabb időkben a fórumon megfordult Claudia Schifferhez, Brad Pitthez és Angelina Jolie-hoz hasonló – a figyelmet a szervezők által később elismerten elvonó – hírességek maradnak távol, de nem lesz ott a szegény országokért tevőlegesen kampányoló ír rockénekes, Bono sem. Az esemény sikere mégsem annyira a látványosságban mérhető, mint azokban a titkos és féltitkos tanácskozásokban, amelyek a konferenciaépületet körülvevő, globalizációra ráállt szállodák diszkrét félhomályában, ötezer svájci fegyveres védelme mellett zajlanak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megdöbbentően magas a részvétel Hódmezővásárhelyen, csúnyán alacsony Debrecenben

Megdöbbentően magas a részvétel Hódmezővásárhelyen, csúnyán alacsony Debrecenben

Kampányt zárt Tarlós: "Itt Budapest öt éve a tét, nem egy tétova ember vágyálmai"

Kampányt zárt Tarlós: "Itt Budapest öt éve a tét, nem egy tétova ember vágyálmai"

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

Az ellenzéki Nyirati Klára lett a bajai polgármester

Az ellenzéki Nyirati Klára lett a bajai polgármester

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia

Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia

Hódmezővásárhelyen és Miskolcon lényegében eldőlt a választás

Hódmezővásárhelyen és Miskolcon lényegében eldőlt a választás