szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

1918 – Az első világháborút lezáró békeegyezmények életbelépése után megalakult a Szerb– Horvát–Szlovén Királyság...

1918 – Az első világháborút lezáró békeegyezmények életbelépése után megalakult a Szerb– Horvát–Szlovén Királyság, amelyet 1929-ben Jugoszláv Királysággá neveztek át.

1945 – Létrejött a második Jugoszlávia, amely eleinte népköztársaságként, 1963-tól szocialista tagköztársaságok szövetségeként működött.

1974 – Elfogadták a két szerbiai tartomány, Vajdaság és Koszovó autonómiáját kiszélesítő új alkotmányt (a tartományi autonómiát 1989-ben eltörölték, Koszovó 2008 februárjában kiszakadt Szerbiából, a Vajdaság 2009 decemberében visszanyerte az önkormányzatot).

1980. május – Meghalt Joszip Broz Tito, az ország örökös elnöke. Ezután valamennyi köztársaságban felerősödtek a nacionalista hangok.

1990. január – A Jugoszláv Kommunisták Szövetségének 14. kongresszusán Szerbia elutasította a köztársaságok hatalmának növelését célzó horvát–szlovén javaslatokat, a két köztársaság képviselői elhagyták a tanácskozást.

1991. június – Horvátország és Szlovénia, szeptemberben pedig Macedónia is kikiáltotta függetlenségét. Szlovéniában néhány napos, Horvátországban 1995 nyaráig tartó fegyveres összecsapások kezdődtek.

1992. január – Az EU elismerte a kiszakadt tagállamok függetlenségét, februárban a boszniai népszavazáson a függetlenségpártiak diadalmaskodtak, áprilisban kitört az 1995 végéig tartó polgárháború.

1996 – Szlovénia társulási egyezményt kötött az EU-val.

1998. március – Koszovóban fegyvert fogtak a függetlenségpárti albánok, Szerbia pedig etnikai tisztogatással igyekezett véget vetni a felkelésnek.

1999. március – A NATO 78 napig tartó légi háborúval visszavonulásra kényszerítette a szerbeket, Koszovó tíz évre ENSZ-ellenőrzés alá került.

2001 – Horvátország és Macedónia társulási egyezményt kötött az EU-val.

2003. január – Megszűnt a Szerbiából és Montenegróból álló, 1992-ben létrejött Kis-Jugoszlávia, és megalakult a mindössze három évet megélt szerb–montenegrói unió.

2004 – Szlovénia EU- és NATO-taggá vált.

2006 – Bosznia, Szerbia és Montenegró csatlakozott a NATO békepartnerségi programjához.

2007 – Montenegró társulási egyezményt kötött az EU-val.

2008 – Bosznia és Szerbia társulási egyezményt kötött az EU-val.

2009 – Horvátország NATO-tag lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!