szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Erős fénycsóva világította meg váratlanul a Genfi-tó partján álló, diszkréten kivilágított szálloda ablakait január...

Erős fénycsóva világította meg váratlanul a Genfi-tó partján álló, diszkréten kivilágított szálloda ablakait január 18-án este, és kirajzolódott a Public Eye is Watching You, azaz a közvélemény figyel jelentésű felirat. A Greenpeace és az EvB (Erklärung von Bern, Berni Nyilatkozat) polgárjogi szervezetek aktivistái helyezték nem kívánt reflektorfénybe a Nestlé oktatási központját. Harmincöt esztendeje, általában néhány nappal a davosi konferencia előtt vagy után, a tóparti Rive-Reine Hotelben tanácskoznak másfél napon át Svájc legjelentősebb vállalatainak vezetői, körülbelül negyvenen, és rendre csatlakozik hozzájuk egy-két miniszter, parlamenti frakcióvezető. Az eszmecserét a Neue Zürcher Zeitung napilap két újságírója vezeti, de az eseményről soha nem írnak egy szót sem.

A szupertitkos tanácskozásról csak annyit tudni, hogy a vacsora és a másnapi ebéd után Nespressót szolgálnak fel. „Nem titkos ez a megbeszélés, csak bizalmas” – mondta a tévékamerákba az egyetlen nyilatkozni hajlandó parlamenti képviselő, a szabaddemokrata Rolf Schweiger. A többiek – köztük a házigazda Peter Brabeck Nestlé-főnök – szó nélkül léptek be a hotelbe.

Elsősorban gyógyszeripari cégek, bankok vezetői tárgyalnak egymással Svájc jövőjéről. Írásos határozat soha nem születik, annál több szóbeli egyezség. Állítólag a Rive-Reine konferenciáin határozták el a Swissair légitársaság állami segédletű megmentését, akárcsak az EU-val kötendő kamatadó-egyezményt, az UBS óriásbankot vezető Marcel Ospel menesztését, vagy a Nestlé számára fontos nyersanyagok árának csökkentését. Sokat elárul a svájci hatalmi viszonyokról a meghívottak listája, ahogy a vendégek ülésrendje is. Amit elhatároznak, abból pedig parlamenti döntés születhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!