Nagy Gábor
Nagy Gábor

Politikai jövőjét és pártja kormányzóképességét tette kockára Hatojama Jukio japán miniszterelnök, amikor fő választási ígéretét megszegve elfogadta, hogy Okinaván maradjon az amerikai támaszpont.

Megizzadt Hatojama Jukio japán miniszterelnök, amikor nyolc hónapos hivatali idejének legnagyobb vihart kavaró döntését kellett megmagyaráznia. Barack Obama amerikai elnök telefonon megköszönte, hogy Tokió mégis betartja a négy éve született megállapodást az Okinaván lévő amerikai légi támaszpont szigeten belüli áttelepítéséről, de a japán sajtó és a közvélemény nem kímélte Hatojamát. A kormányfő maga is elismerte, hogy megszegte adott szavát. Ő és pártja, a tavaly augusztusi választáson győztes Japán Demokrata Párt (DPJ) azt ígérte ugyanis, hogy a 2006-os alkut felülvizsgálják, és a Ginovan város központjában lévő bázist Okinaván kívülre, lehetőleg az USA által ellenőrzött Guamra helyeztetik át Washingtonnal.

©

 Az amerikaiak látszatengedményt tettek, megígérték, hogy jobban figyelembe veszik a környezetvédelmi szempontokat, és légi gyakorlataik tervezésekor kevésbé zavarják majd a gyakran vadászgépek és helikopterek dübörgésére ébredő helyieket. Ginovan lakói csak 2014-ben lélegezhetnek fel, amikor az öt négyzetkilométert elfoglaló Futenma légi támaszpontot – valamint a négyezer katonát és hozzátartozóikat – a sziget északi részére költöztetik. Az új otthon a szintén amerikai Camp Schwab bázis mellett lesz, ahol a tengerpart feltöltésével két új kifutópályát is építenek. Az egyezség része, hogy 2014-ig Okinaváról Guamra telepítenek át nyolcezer tengerészgyalogost és kilencezer hozzátartozót.

A Japánt alkotó nagyobb szigetek legdélebbi tagjától, Kjúsútól 640 kilométerre délre található Okinaván így is bőven marad amerikai katona. Az 1200 négyzetkilométeres, Tajvanhoz közeli szigeten állomásozik a Japánban lévő 47 ezres amerikai kontingens csaknem fele, és ott van a bázisok háromnegyede. Okinava az USA előretolt stratégiai hídfőállása, mióta 1945 tavaszán 89 napos, 200 ezer halálos áldozattal járó csatában az amerikaiak elfoglalták. Japán amerikai megszállása 1952-ben véget ért, ám Okinava csak két évtizeddel később került vissza Tokió felügyelete alá. A bázisok gazdasági és biztonságpolitikai hozadékát idővel lenullázta a kényelmetlenség és az amerikai katonák által elkövetett szabálysértések, bűncselekmények sora. A támaszpontok elköltöztetése először akkor merült fel, amikor 1995-ben három tengerészgyalogos megerőszakolt egy 12 éves diáklányt. Azóta igencsak feszült a helyiek és az amerikaiak kapcsolata.

A támaszpont körüli vita során az 1960-ban kötött amerikai–japán együttműködési és biztonsági megállapodás kereteit is feszegető Hatojama a kétoldalú viszony több homályos pontjáról is fellebbentette a fátylat. Az általa életre hívott történészbizottság nemrég nyilvánosságra hozta, hogy a két ország között a hidegháború idején több titkos paktum is létezett, amelyek dokumentumai hozzáférhetők ugyan amerikai levéltárakban, de Tokióban ezt eddig tagadták. Közöttük szerepel egy megállapodás arról, hogy Japán négy évtizede 103 millió dolláros kamatmentes kölcsönt nyújtott az USA-nak Okinava visszaadása fejében. A legérdekesebb az az elismerés, hogy Japán nem firtatta, van-e atomfegyver a kikötőiben megforduló amerikai hadihajókon. Ez igen kényes kérdés a világ egyetlen, nukleáris támadást átélt országában, egyúttal a semmibevétele az 1967-es elvnek, miszerint Japán nem készít, nem birtokol és nem enged a területére atomeszközt.

A ginovani repülőtéren
©

 A kétoldalú kapcsolatokat is megbolygató hezitálás utáni meghátrálást Hatojama azzal indokolta a múlt heti bejelentéskor, hogy Észak-Korea atomhatalmi ambíciói, valamint a regionális hatalmi szerepre törő Kína katonai törekvései igazolják az amerikai katonai jelenlét fenntartását. Washingtonban korábbi magas rangú kormánytisztviselők és biztonsági szakértők nem is értették, hogy a kormány miért próbál kihátrálni elődje, a Japánt csaknem öt és fél évtizeden át irányító Liberális Demokrata Párt (LDP) által kötött, kényes egyensúlyt rögzítő alkuból, miközben nincs igazi alternatív terve. A két szövetséges közti feszültséget Pekingben is érezték, és a lehetőségeket tesztelve áprilisban kínai tengeralattjárók és rombolók tűntek fel Okinava környékén, egy kínai helikopter pedig 90 méterre megközelített egy japán hadihajót.

Hatojama nagy árat fizethet, mert döntésében behódolást látnak az amerikai akaratnak. A tavaly szeptemberben még 70 százalékos támogatottságú kormány népszerűsége mostanra 17 százalékra zuhant. A kormányfő menesztette az alkut ellenző Fukusima Mizuho esélyegyenlőségi és fogyasztóvédelmi minisztert, amire a politikus vezette Japán Szociáldemokrata Párt kilépett a koalícióból. A DPJ így is kényelmes többséget élvez az alsóházban. A felsőházban viszont csak másik, kisebb koalíciós társával, az Új Néppárttal együtt van meg a többsége. Júliusban a felsőház felét újraválasztják, és tokiói elemzők szerint a zuhanó népszerűségű Hatojama lemondásra kényszerülhet, ha a DPJ és szövetségese kisebbségbe szorul. A megkérdezettek 60 százaléka látná szívesen a miniszterelnök távozását, ami szinte kora őszi rutinná vált a szigetországban. A legutóbbi stabil kormányfő, Koizumi Junicsiro 2006-os önkéntes távozása óta minden év szeptemberében kényszerűen vette a kalapját a soros japán miniszterelnök.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Világ

Koreai kiútkeresés

Nem győzte meg Hatojama Jukio japán miniszterelnök és Li Mjung Bak dél-koreai államfő Ven Csia-pao kínai kormányfőt...

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Újabb milliárdokat hozott ide a pápai húskombinát körül feltűnő tajvani üzletember

Újabb milliárdokat hozott ide a pápai húskombinát körül feltűnő tajvani üzletember

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Ön is nézte? Kiderült, melyik sorozatról beszéltek a legtöbben a Twitteren

Ön is nézte? Kiderült, melyik sorozatról beszéltek a legtöbben a Twitteren

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát