Merénylet Moszkvában
percről percre

Merénylet Moszkvában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a moszkvai Domogyedovó nemzetközi repülőtér érkezési várócsarnokában moszkvai idő szerint 16 óra 37 perckor. 35-en életüket vesztették.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Putyin milliókat ígért az áldozatoknak

Vlagyimir Putyin miniszterelnök ígérete szerint a merénylet halálos áldozatainak családjai hárommillió rubeles (hozzávetőleg 20,3 millió forintos) kárpótlásban részesülnek - közölte a RIA Novosztyi. A kormány ezenkívül 1,9 millió rubeles (12,9 millió forintos) kompenzációt fizet a súlyos sérülteknek, 1,2 millió rubelt (8,1 millió forintot) pedig azoknak, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek – írta a hírügynökség.

Videón a detonáció pillanata

A moszkvai reptéren történt támadásban 35 ember halt meg, a sebesültek száma eléri a 180-at. A reptér biztonsági kamerája rögzítette a robbanás pillanatát.

Peking megszigorította repterének ellenőrzését

A kínai rendőrség megerősítette a pekingi nemzetközi repülőtér biztonsági ellenőrzését a moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfő délután történt robbantás után - értesült a Hszinhua hírügynökség kedden. A repülőtér egyes részein, például a csomagfogadásnál, a beszállási ellenőrzőpontokon, valamint az érkezésnél és indulásnál növelték a kutyás biztonsági személyzet létszámát. A rendőrség fokozottan - 24 órán át - figyeli a beltéri kamerák felvételeit, az utasforgalmat, és több civil ruhás nyomozót helyeztek szolgálatba.

Medvegyev: garantálni kell a 2014-es szocsi téli olimpia biztonságát

Feltétlenül garantálni kell az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcsértekezlete, a szocsi téli olimpia és a kazanyi univerziádé biztonságát - követelte Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kollégiumának értekezletén beszélt kedden Moszkvában. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a közelgő választások is fontos feladatot jelentenek e téren a biztonsági szolgálatnak. A csúcsértekezlet időpontja 2012, az univerziádét 2013-ban, a szocsi téli olimpiát 2014-ben rendezik, az orosz elnökválasztás pedig 2012-ben esedékes.

Magyar állampolgárságú fiatalember a domogyedovói áldozatok között

Magyar állampolgárságú áldozata is van a moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn elkövetett öngyilkos merényletnek Kirill Bodrashov személyében. Az 1972-ben született Bodrashov - aki brit állampolgár is -, orosz diplomaták gyerekeként és később, összesen több mint tíz évet élt Magyarországon, ott végezte a Közgazdaság-tudományi Egyetemet, és ott kezdett dolgozni is: mintegy öt évet töltött a pénzügyi-befektetési szektorban. Ezt követően Londonban vállalt állást, legutóbb a Co-Head, Emerging Markets New Millennium Group elnevezésű vállalatnál dolgozott, s onnan járt néha Moszkvába, de Budapestre is.

Irán is elítélte a moszkvai merényletet

Irán is elítélte a hétfői véres moszkvai terrortámadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és az orosz kormánynak - közölte kedden a Fars hírügynökség.

Ki áll a háttérben?

Bármi vagy bárki is áll a merénylet hátterében, az esemény és a magyarázatokat kereső találgatások, spekulációk ismételten ráirányították a figyelmet napjaink Oroszországának legégetőbb problémáira - írja a merénylet kapcsán a KatPol blog. A szerző szerint az utóbbi években központilag is gerjesztett nemzeti indulatok (és a nyomukban megjelenő etnikai-vallási szembenállás) túlcsordulása a soknemzetiségű Oroszország stabilitását éppúgy fenyegeti, mint a botrányosan alacsony hatékonyságú és korrupt orosz állami (beleértve a belbiztonsági rendszert is) gépezet. "Erőskezű Putyin ide, tiszteletet parancsoló orosz energiabevételek oda, a közelmúltban félévente történt komoly terrortámadás orosz központi területen (vagyis nem a zavaros Észak-Kaukázusban)" - olvasható a bejegyzésben.

Nő lehetett az egyik moszkvai robbantó

Két személy – köztük egy nő – vehetett részt a moszkvai Domogyedovó reptéren tegnap délután történt öngyilkos merényletben, a hatóságok összesen három embert keresnek – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség. Az orosz elnök szerint a reptér vezetése is felelős lehet azért, hogy a biztonsági szabályok megszegésével nagy mennyiségű robbanóanyag juthatott be az érkezési csarnokba.

Az orosz média szerint Moszkvában bujkálnak a terroristák

Az orosz média szerint az Észak-Kaukázusból Moszkvába érkezett militáns csoport tagja lehetett az öngyilkos robbantó, aki hétfőn 35 embert ölt meg, több mint 130-at pedig megsebesített a Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A média felvetette annak lehetőségét, hogy a csoport több tagja Moszkvában bujkál és újabb támadásokra készül.

Domogyedovói merénylet: eltérő adatokat közölnek a hatóságok

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfő délután elkövetett öngyilkos merénylet áldozatairól kedd reggel is eltérő adatokat közöltek az orosz hatóságok: biztosnak annyi látszik, hogy a halálos áldozatok száma 35, és a kórházba szállítottak közül három van életveszélyes állapotban.
1 2 3 4 5 6
Hozzászólások