szerző:
MTI

Rolf-Dieter Heuer német fizikust, a CERN főigazgatóját, Adam Steltznert, a NASA Curiosity nevű marjárója landolásának irányítóját, Cynthia Rosenzweig amerikai klímakutatót és a l'aquilai földrengés veszélyeit alábecsülő olasz illetékest, Bernardo De Bernardinist is az év 10 legfontosabb tudósa közé sorolta a Nature című brit tudományos szaklap csütörtökön megjelent számában.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) két független kutatócsoportjának résztvevői július 4-én jelentették be, hogy a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon létezésére utaló erős bizonyítékokat találtak.

Miközben mindkét kísérletben sok billió proton-proton ütköztetés adatait elemezve figyelték meg az új szubatomi részecskét, Rolf-Dieter Heuer, a CERN főigazgatója biztosította azt, hogy a világ megismerje a tudományos felfedezést - írták a Nature szerkesztői. 

Miközben Heuer maga egyetlen egyszer használta a felfedezés szót, a két kutatócsoport egyike sem mondta ki azt egyértelműen. A főigazgató hagyta, hogy a szakemberek a tényekhez ragaszkodva ismertessék eredményeiket, például azt, hogy az adatok bizonyossági szintje 4,9-5 szigma. (Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint egy a 3,5 millióhoz a valószínűsége annak, hogy nem a Higgs-bozont fedezték fel) - idézte fel a brit folyóirat a júliusi sajtóértekezlet részleteit.

A tudományos élet másik nagy szenzációja a Curiosity marjáró landolása volt a vörös bolygón augusztus 6-án. A zökkenőmentes leszállást megvalósító 50 fős tudományos csoportot a NASA pasadenai laboratóriumában Adam Steltzner vezette.

A landolás technikája egyedülálló volt: a marsjárót a fékezés után egy 16 méter átmérőjű szuperszonikus ejtőernyő szállította a kijelölt hely közelébe, ezt követően egy fékezőrakétákkal ellátott platform, az "égi daru" eresztette le a talajra. A művelet alatt a rover kábeleken lógott, amelyek kioldódtak, amikor a Curiosity a felszínre ért. 

A Nature toplistájára került Cynthia Rosenzweig New York-i klímakutató, aki a Sandy hurrikán októberi pusztítása előtt már évekkel korábban előrevetítette egy ilyen szupervihar bekövetkezését. Kollégáival az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Goddard Intézetében a klímaváltozási adatok alapján már 2000-re várták egy ilyen óriásvihar eljövetelét.

A folyóirat 2012 legfontosabb tudósai között nevezte meg az olasz polgári védelem igazgatóhelyettesét, Bernardo De Bernardinist, akit hat olasz tudóssal együtt az ősszel hat év börtönre ítélt a l'aquilai bíróság, amiért alábecsülték a 2009. évi földrengés veszélyeit. A 2009. április 6-i földmozgásnak a közép-olaszországi városban és a környékén 309 halálos áldozata volt, és tízezrek maradtak fedél nélkül. A bizottság hat nappal a földrengés előtt ülésezett, és semmilyen külön elővigyázatossági intézkedésről nem döntött. 

Tudósok világszerte nevetségesnek nevezték az ítéletet, arra hivatkozva, hogy a tudomány nem képes a földrengések pontos előrejelzésére. Ennek ellenére De Bernardinis részt vett valamennyi tárgyaláson, és elismerte, hogy annak idején meg kellett volna várnia a tudósok tömör közleményét, mielőtt tájékoztatta volna a közvéleményt. Most abban bízik, hogy a per elvezet egy jobb kockázatfelmérő rendszer kiépítéséhez hazájában, amely egyértelműen meghatározza a tudósok, a kormányilletékesek és a média feladatát - írta a Nature.

A top 10 tudós között van továbbá Timothy Gowers brit matematikus, a Cambridge-i Egyetem Fields-érmes professzora, aki a tudományos eredmények szabad hozzáférhetőségéről folyó vita élére állt, amely elvezetett a holland Elsevier kiadó bojkottjához. A tudományos folyóiratok magas költségei miatti kutatói bojkotthoz több mint tízezren csatlakoztak. A bojkott hatására az Elsevier engedményeket jelentett be.

Az idei év legfontosabb tudósai közé került Elizabeth Iorns, a Miami Egyetem genetikusa, Joe Handelsman, a Yale Egyetem mikrobiológusa, Ron Fouchier, a Rotterdami Erasmus Orvostudományi Központ virológusa, Cedric Blanpain belga őssejtkutató és a kínai génkutató intézet, a BGI vezetője, Jün Vang - olvasható a LiveScince tudományos hírportálon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
29 millióan nézték meg a kínos videót, amely miatt magyarázkodhattak a kínai luxushotelek

29 millióan nézték meg a kínos videót, amely miatt magyarázkodhattak a kínai luxushotelek

Skála áruház lesz az Alexandra könyvesház helyén

Skála áruház lesz az Alexandra könyvesház helyén

Tompos Kátya brutális balesetnek volt szemtanúja, keresi a sérültet

Tompos Kátya brutális balesetnek volt szemtanúja, keresi a sérültet

Titokzatos jótevő tartja lázban a francia nagyváros lakóit

Titokzatos jótevő tartja lázban a francia nagyváros lakóit

Dobrev Klára is megszólalt a gruevszki ügyben

Dobrev Klára is megszólalt a gruevszki ügyben

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró

Meghalt William Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró