Elfogták a Taganszkaja nyolc tagját Mallorcán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Őrizetbe vették a spanyolországi Mallorca szigetén a Taganszkaja néven ismert orosz bűnszervezet nyolc tagját az Interpol által koordinált műveletben – jelentette be a spanyol csendőrség szerdán.

"Az egyik legerősebb moszkvai bűnszövetkezetről van szó: pénzt zsarolt ki vállalatoktól, amelyek felett átvette az ellenőrzést, csődbe taszítva azokat" - áll a csendőrség közleményében. A házkutatások eredményeként a hatóságok bizonyítékot szereztek arra, hogy a Taganszkaja Spanyolországot használta fel az oroszországi tevékenységéből származó jövedelem tisztára mosásához - tette hozzá a csendőrség.

A művelet során őrizetbe vettek nyolc embert. A bűnözői sejt feltételezett vezetője Alekszandr Romanov, aki korábban Oroszországban gazdasági bűncselekmények miatt került összeütközésbe a törvénnyel.

A nyomozás több mint húsz hónapja kezdődött, amikor a csendőrség felderítette a fő gyanúsított, Romanov bűnözői kapcsolatait, miután a férfi nagyszabású beruházásokat indított Mallorcán. Az őrizetbe vett embereket bűnszervezethez való tartozással, pénzmosással, adóbűncselekményekkel és okirat-hamisítással gyanúsítják.

A spanyol tengerpart – mindenekelőtt Gerona, Alicante, Malaga és a Baleári-szigetek térsége - kedvelt idegenforgalmi célpont az oroszok körében. A szívesen költekező, ezért népszerű orosz turisták tömeges érkezése miatt felmerült azonban az aggodalom, hogy e térségek a bűnözők és maffiaszervezetek menedékévé válnak.

Januárban a katalóniai Lloret de Mar egyik önkormányzati képviselőjét vették őrizetbe egy orosz pénzmosó hálózat négy tagjával együtt, akik a gyanú szerint az ukrán, orosz és izraeli állampolgársággal rendelkező, Magyarországon Szeva bácsiként ismert Szemjon Mogileviccsel álltak kapcsolatban.